загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Рівень інтелекту можна визначити за судинами сітківки ока

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Старече недоумство та інші когнітивні розлади, пов’язані з віком, можна передбачити за будовою кровоносних судин сітківки.

Навіть більше, як стверджують дослідники з Університету Дьюка (США), за судинами можна оцінити навіть рівень інтелекту, причому починаючи з раннього віку.

Айден Шалев разом з колегами з Великої Британії, Нової Зеландії та Сінгапуру використовували у своїх дослідженнях нову офтальмологічну техніку, що дозволяє детально розглянути судинну будова сітківки. Її кровоносні судини мають такий же розмір і приблизно так само влаштовані, як і судини головного мозку. Близьке розташування тих і тих наштовхнуло науковців на думку, що за станом судин сітківки можна зробити висновки про кровопостачання мозку.

У відповідному дослідженні брали участь тисяча осіб, що народилися в 1972-1973 рр. в новозеландському місті Дунедін. Всі вони одночасно перебували під тривалим науково-медичним наглядом, тому відомості про їхнє фізичне і психологічне здоров’я були зібрані найдокладніші.

Результати виявилися малозрозумілими, але інтригуючими. Дослідники з’ясували, що найчастіше широкі венули сітківки траплялися у людей з низьким IQ. Можна було б списати низький розумовий рівень на загальну різницю в фізичному здоров’ї, спосіб життя і несприятливі фактори середовища, проте всі ці речі були враховані, як запевняють автори роботи.

Взагалі, як пишуть дослідники в Psychological Science, у людей з широкими судинами в сітківці до 38 років відзначалися різноманітні когнітивні відхилення, ще не клінічні, та все ж помітні. Це визначалося за їхніми мовними здібностями, за вмінням аналізувати інформацію, станом робочої пам’яті тощо. А найбільше науковців уразило те, що і 25 років тому, ще в дитячому віці, у таких людей вже був помітний не занадто високий коефіцієнт інтелекту.

Як саме будова судин в сітківці пов’язана з когнітивними функціями мозку, автори поки що не знають, але, найпевніше, тут все залежить від кровообігу: судини погано живлять мозок, від чого він і не працює, як треба. Але дивно те, що цей взаємозв’язок починає простежуватися вже з дитинства.

До списку новин