загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вирощування фруктів і овочів на балконі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вирощені вами фрукти та овочі: навіть міським жителям доступна така можливість. Полуниці, помідори і паприка можна вирощувати і на балконі

Як закуску - салат з редису з власної клумби, на друге - страва з макаронів та томатно-базиліковим соусом з власної грядки, і на десерт – щойно зірвані полуниці.

Яке казкове меню!

Але це не повинно залишатися лише у мріях: багато видів овочів та фруктів добре ростуть також і на балконі. «Найкраще підходять плодоовочеві рослини”,- стверджує агроном др. Брунхільда Бросс-Буркгардт. – До них належать, наприклад, помідори, паприка і баклажани. Ми склали список з десятьох видів овочів та фруктів, що підходять для вирощування на домашньому балконі.

 

10 овочевих та фруктових рослин для балкону

Помідори

Червоні плоди томатів ідеальні для початківців. Вони люблять сонце, але  при цьому є відносно витривалими рослинами. Придатні для цього є перед усім кущові та спеціальні балконні помідори. Штабові помідори потребують передусім міцної опори для росту. Збирають врожай томатів починаючи від кінця липня і майже до листопада.

Фізаліс

Фізаліс, або, як ще його називають, фізаліс полуничний, всім знайомий як прикраса для десертів. При цьому також варто відкрити для себе і його приємний солодко-кислуватий смак. На балконі вони ростуть без проблем, правда до середини травня їх не можна виставляти на свіже повітря.   Низькорослі сорти підходять для цього найкраще.

Редис

Редис чудовий для нетерплячих балконних садівників: Вже через чотири тижні після посіву можна збирати врожай. Редис добре витримує холод і тому його можна сіяти вже в березні. Він добре росте у сонячних та напівсонячних місцях.  Молоде листя редису також можна використовувати для приготування салатів.

Ківі

Ківі належить до фруктів з високим вмістом вітаміну С. І його також можна вирощувати на балконі. Ідеальні для цього міні-ківі. Ця екзотична повзуча рослина потребує каркас, на якому вона б могла рости. Влітку ківі потрібно регулярно підпирати та поливати. Збирають врожай у жовтні. Дізнайтеся детальніше про переваги і умови вирощування різноманітних сортів на ринку.

Бобові

За винятком кущової, квасоля росте також в висоту.  Якщо ви її підіпрете тичками або каркасом з тонкими паличками, дротами або шнурками, щоб вона могла повзти, то створите також природній екран на балконі.  Посів здійснюється в травні.

Салат

Це якраз те, що потрібно для початківців. Салат можна висівати вже у травні, йому потрібно мало місця і росте він досить швидко. При цьому кожен знайде щось для себе за особистими вподобаннями: шнітт-салат, ромен, качановий салат або рукола. У вас є вибір, який з салатів на балконі незабаром опиниться на вашому столі.

Полуниці

Найкраще для вирощування на балконі підходять сорти полуниці, які утворюють довгі кетяги з ягодами. Ремонтантні сорти забезпечують часті врожаї влітку. Маленькі лісові суниці добре почуваються також у затінку. Для тих, хто свій голод на ягоди хоче вдовольнити іншими видами, існують також смородина, малина, аґрус, які також підходять для садівництва на балконі.

Баклажани

Рослини з фіолетовими квітами - чудова прикраса для балкону. Приблизно з кінця травня рослини можна виставляти на вулицю. Кущі баклажану інколи можуть сягати від 50 до 100 сантиметрів у висоту. Ідеальними є міні баклажани, які ростуть до 40 сантиметрів. Відведіть баклажанам найтепліше місце на балконі.

 Збирають врожай в кінці липня, на початку серпня. Важливо: не споживайте баклажани недозрілими і сирими.

Перець

Ось зараз додасться барв: у процесі росту паприка міняє свій зовнішній вигляд від зеленого на жовтий і помаранчевий і далі на темно-червоний. При цьому їстівними вони являються на кожному етапі. З травня можна виставляти на балкон. Паприка росте кущами. Похилені рослини підпирайте паличками. За смаковими характеристиками амплітуда смаків сягає від м'якого до гострого. Важливо здійснювати своєчасний полив у достатній кількості.

Картопля

Пасльонові потребують великої і глибокої місткості, з тим щоб бульба та коріння мали достатньо місця. Вони добре себе почувають у сонячних і напівсонячних місцях. Задля різноманіття вирощуйте сорти картоплі з червоною та фіолетовою шкіркою.

Поради для садівництва на балконі

Належне місце:   ідеально підходить південний балкон. Якщо балкон знаходиться на північній стороні, то не слід сподіватися на багатий врожай. Для північного балкону найкраще підходять такі рослини як горох або капуста, які можуть обійтися і без великої кількості світла.

Найкращий час:   якщо посадити овочі і фрукти занадто рано, то холоди та нічний мороз можуть зашкодити ніжним паросткам. Агроном Брунхільда Брос Бункхардт рекомендує не сіяти відразу з приходом перших теплих днів весни, краще зачекати на стабільне потепління, тобто приблизно в травні. Рослини з парників, крім цього, рекомендується спочатку не залишати на незахищених від сонця місцях або виносити назовні лише у похмурі дні, щоб вони могли звикнути до зовнішнього середовища. «Помідори можуть навіть отримати сонячні опіки», - застерігає експерт.

Відповідна ємність:   дуже важливими є отвори для водовідводу й достатність місця для рослин і коріння.   У випадку сумнівів краще надати перевагу більшому розміру ємності. Темні горщики вбирають тепло. Це може зашкодити рослинам. Тому кращими є ємності світлих кольорів або з глини. Також вода для поливу мусить бути не надто теплою, тому не залишайте її на сонці.

Потрібний сорт:   існує безліч сортів помідорів, ягід та моркви. Для балкону найкраще підходять низькорослі сорти, яким потрібно небагато місця.

Поливання: фрукти та овочі на балконі потребують багато води щоденно.  У спеку слід поливати частіше. Важливо: якщо їдете у відпустку, то мусите знайти людину, щоб поливала рослини у період вашої відсутності.

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин