загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дослідження: Рівненські пенсіонери бажають вчитися

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На даний час швидкість розвитку суспільства така, що людина пенсійного віку постійно стикається із ситуаціями, яких не було у минулому. Для того, щоб орієнтуватися в суспільстві, щоб розуміти сьогоднішні реалії, пенсіонер має постійно або сам підвищувати рівень своїх знань, або вчитися в школах, курсах, кружках.

Основною метою роботи Університетів третього віку є підвищення загальноосвітнього рівня пенсіонерів, що полегшує їхню інтеграцію в суспільство.

Навчання в УТВ сприяє активізації творчих здібностей, інтересів, захоплень, що, безумовно, може внести значний вклад у збагачення духовного життя суспільства.

У Рівному Університет третього віку створений при територіальному центрі соціального обслуговування. Та, на жаль, про його діяльність знає дуже обмежена кількість осіб. Станом на квітень 2013 року діяло два факультети, а заняття відвідували близько 15-20 осіб.

У Здолбунові відкрили Університет Третього Віку

У рамках адвокасі проекту «Університет третього віку м. Рівне» Західноукраїнського центру соціального партнерства було проведене соціологічне опитування. Метою його є визначити рівень зацікавленості громадян Рівного та області у педагогічних послугах «Університету третього віку» та встановити залежність між ним та діяльністю респондентів у громадському секторі.

Група опитуваних осіб складалась з 126 осіб віком від 48 до 65 років. Серед них 12% працюючих та 88% пенсіонерів, непрацюючих чи самозайнятих.

Виявляється група осіб, що працює, є найпасивнішою: серед них лише близько 10% зацікавлених у короткотривалому навчанні та 4% є активними діячами громадських організацій.

Характеризуючи іншу групу (пенсіонери, непрацюючі та самозайняті), помітне зростання інтересу до соціально-педагогічних послуг та діяльності інститутів громадського суспільства.

Варто відзначити, що соціологічне опитування проводилось серед членів громадських організацій, клубів за інтересами. Як виявилось, таких інститутів громадського суспільства, що об’єднували б категорію людей «третього віку», надзвичайно мало, зважаючи на чисельність потенційних членів. А це близько 85 тис. в місті Рівне та ще 300 тис. по області.

За результатами опитування чітко можна простежити тенденцію, що дана вікова категорія вважає себе неактивною у громадському житті. Та навіть потенційно, при сприятливих обставинах, вона не готова брати активнішу участь у роботі ІГС.

У загальному близько 70% респондентів висловило бажання взяти участь у короткотривалих навчальних курсах. Варто відзначити, що серед активних учасників громадського сектору відсоток бажаючих отримати нові знання значно вищий, ніж у громадсько-пасивних осіб.

Лише 2% респондентів зацікавила пропозиція пройти довготривале та систематичне навчання у ВНЗ. А 28% не зацікавила пропозиція отримати педагогічні послуги.

Серед тематики короткотривалих курсів найбільше зацікавлення викликали: перша медична допомога та охорона здоров’я, правознавство, комп’ютерні курси.

Інформація надана Фундацією імені князів-благодійників Острозьких.

До списку новин