загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні не вистачає фахівців для викладання іноземної мови – експерт

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

З нового навчального року набуває чинності розпорядження Міносвіти про обов'язкове вивчення у школах другої іноземної мови, де серед інших пропонується до вивчення і російська. Утім, попит на неї наразі невисокий, пише, ІА «Наголос».

В управліннях освіти вже навіть зібрали інформацію про те, якій саме мові віддадуть перевагу середні навчальні заклади. Згідно з попередніми даними, 52% шкіл обрали німецьку, 23% - французьку, 8% - англійську, 2% - польську, 1% - іспанську. Голова парламентського Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич повідомила, що вивчати другу іноземну мову виявили бажання понад 50% школярів.

Журналісти звернулися до директора Київського ліцею бізнесу, голови Агенції розвитку освітньої політики Людмили Паращенко, аби вона прокоментувала ситуацію, яка у всіх зараз на слуху.

На запитання, чи зросте кількість охочих вивчати російську мову в Україні після запровадження нововведень, Л. Паращенко відповіла, що усе залежить від того, як далі буде російська мова функціонувати у просторі вищої освіти.

«Сьогодні ми бачимо, що на ЗНО з російської реєструється дуже незначна кількість випускників. Приміром, у нас в ліцеї серед 11-класників жоден не виявив бажання складати ЗНО з російської мови. Але якщо протягом кількох років виші запроваджуватимуть у своїх програмах навчання російською мовою, і якщо вони будуть виставляти серед умов прийому наявність сертифікату з російської мови, то, звісно, це посилить прагнення батьків і абітурієнтів до вивчення російської мови», - зазначила Л. Паращенко.

На запитання журналістів, наскільки поглиблено вивчатиметься російська мова у школах та чи залишились в Україні висококваліфіковані фахівці, аби забезпечити якісне навчання, голова Агенції розвитку освітньої політики відповіла: «Це взагалі дуже складне питання, хто сьогодні навчає українських школярів, і з інших предметів також. За статистикою, половина теперішніх вчителів – це вчителі-пенсіонери, і в багатьох регіонах України, особливо сільських, не вистачає фахівців для викладання іноземної мови, інформатики. А з урахуванням того, що були введені нові стандарти для початкової школи, за якими інформатика вивчається з 2 класу, а друга іноземна мова вивчатиметься з 5 класу, питання кадрової забезпеченості набуває шаленої актуальності. Тому у мене є великі сумніви, що кадрове забезпечення нашої системи освіти сьогодні достатнє для того, аби задовольнити попит на викладання другої іноземної мови. Чи буде то російська, чи англійська, німецька, французька, чи польська», - сказала вона.

За відома журналістів, російська мова у світі та й на теренах СНД є мовою міжнаціонального спілкування. Утім, дедалі більше обертів набирає англійська. Приміром, молоде покоління у Грузії російську не знає взагалі. На їх запитання, чи  можливо ввести другою іноземною мовою саме англійську, щоб наша молодь вже з дитинства знала цю мову, Л. Паращенко відповіла, що англійська мова вивчається з 1 класу і поряд з рідною мовою.

«Рідною мовою може бути українська, російська, польська чи угорська мова. І, на щастя, в Україні досить велика кількість шкіл з мовами національних меншин, де є перша рідна мова викладання. А друга мова – обов’язково англійська, і хочеться вірити, що вона набиратиме потужності і вийде на ще більш якісний рівень. У нас вже є досвід вивчення мови з оригінальних підручників з Англії, які працюють на території України вже понад 20 років. Тобто мова йде про те, наскільки доцільним є вивчення усіх мов одразу, чи має бути певна послідовність і певна виважена позиція в цьому і педагогів, і наших науковців з Академії педагогічних наук, і педагогічних університетів, які цей алгоритм могли б вибудувати», - повідомила Л. Паращенко.

Відзначимо, що опитування, проведене у березні, показало, що 40% українців вважають російську мову своєю рідною. Українську мову такою назвали 56% респондентів, решта вибрали інший варіант. У світі російська є рідною для 144 мільйонів людей. У 79 країнах існують спеціальні університетські програми з вивчення цієї мови, у 54 державах ведеться шкільне навчання російською.

Тим часом, сьогодні випускники шкіл складають ЗНО з російської мови. На нього зареєструвались менше 7 тисяч випускників, тобто 2% від загальної кількості.

У столиці перевірити свої знання з російської висловили бажання лише 252 майбутніх абітурієнти.

Нагадаємо, Міносвіти з 1 вересня повертає російську мову до шкіл. Маленькі українці вивчатимуть її на правах другої іноземної.

Наталія Юрчук

До списку новин