загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вікова психологія: що таке щастя?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Щастя - це не питання віку. Незважаючи ні на що багато пенсіонерів більш задоволені своїм життям, ніж деякі молоді люди.

Що ж означає щастя?  Більшість людей вважає, що щастя - це швидкоплинне відчуття, яке дістається в надлишку певній людині лише для того, щоб незабаром після цього знову зникнути. Однак щастю можна дати і інше визначення. А саме: як довготривале, цілісне почуття задоволення, незалежне від тих періодів життя, коли людина почувається не так добре. Довготривале почуття щастя, так би мовити.

Коли щастя розглядатиметься з такої перспективи, то справи у літніх людей ітимуть  краще, ніж у більшості інших вікових груп. Згідно з дослідженнями, починаючи з 60 років у людей  посилюється відчуття необхідності тримати своє життя під контролем - важлива передумова для щасливої  долі.

 

Вік: час потрясінь та спокою

При цьому старість має далеко не найкращу славу у юнацькій свідомості. Однак час, що починається з моменту виходу на пенсію, є далеко не часом  відступу, затишшя або втрат. Сьогоднішні пенсіонери  - це впевнені в собі люди, активні, як ніколи раніше.  Вони подорожують довкола світу, турбуються про нужденних, мають креативні хобі, доглядають за внуками, цікавляться новими технологіями. І вони також зберігають хорошу фізичну форму: Той, кому сьогодні 70, має тіло 60-річної людини 30 років тому.

Дещо вдається в пізні роки навіть краще, ніж раніше. Про те, чи, власне, стареча мудрість існує, можна лише посперечатися. Відомо, щоправда, що літні люди, на основі свого досвіду, роздумують розважливіше, розглядають проблему з кількох перспектив, перш ніж прийняти рішення. Крім цього, у міжособистісних конфліктах вони приймають швидше посередницьку роль.

Позитивна самооцінка сприяє більшому задоволенню

Як люди себе почувають в великій мірі залежить від того, який образ старості вони створили для себе. Тому дослідники  дійшли висновку, що пенсіонери  йдуть повільніше і більше сутуляться, коли подумки порівнюють себе з негативними старечими образами.  Крім цього вони менш успішні у вирішенні завдань для пам'яті, якщо їм перед цим повідомили, що з віком розумова працездатність зменшується.  Ці приклади показують, наскільки важливим є для літніх людей потреба дивитися на власне життя впевнено і з позитивним настроєм. Не лише для власного відчуття щастя, але й для здоров'я.

Звісно, душевне життя в літньому віці складається  не лише з одного сонячного проміння. Маса переживань, самотність і біль втрати у випадку, коли помирає партнер. Приблизно десять - п'ятнадцять відсотків людей після 65 скаржаться на депресію. Важливо розглядати ці відчуття не просто як меланхолію, але назвати їх своїми іменами, бо це хвороба, яку можна вилікувати.

Подібні удари долі є частиною життя. Навряд чи  хтось застрахований від них. Щоб їх пережити, потрібні сили, але це не завжди просто. Інколи підтримка ззовні - єдиний вихід. Попри все в таких ситуаціях рекомендується позитивно дивитися вперед. Що таке щастя? На це питання кожен мусить відповідати сам - по-новому, день у день. Щастя любить бути швидкоплинним. Але це також означає, що воно може повернутися.

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин