загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Сокиринцях відбувся фестиваль кобзарського мистецтва «Вересаєве свято» та Міжрегіональний туристичний форум

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

VI Всеукраїнський фестиваль кобзарського мистецтва "Вересаєве свято" у цьому році знову повертається на Срібнянщину та приурочений до 210-річчя від дня народження Остапа Вересая.

Всеукраїнський фестиваль кобзарського мистецтва "Вересаєве свято", який вперше відбувся у Сокиринцях у 1988 році відтоді став візитною карткою Срібнянського району, подією загальнодержавного значення у культурно-мистецькому житті. Востаннє він проходив у Сокиринцях у червні 2006 року. Взамін сокиринського фестивалю, чи як альтернатива йому, у серпні 2009 року відбувся Всеукраїнський фестиваль бандурного мистецтва імені Остапа Вересая, але відбувся він у Батурині, в Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця».

Але вже цього року фестиваль повернувся на Срібнянщину.

У рамках фестивалю відбулося відкриття відреставрованого пам’ятного знаку «Кобзарям України». Пам'ятник прикрашатиме трасу біля повороту на с. Сокиринці, нагадуючи всім про славетні кобзарські місця нашої країни.

Офіційна делегація на чолі з в.о. заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Юрієм Музикою поклали квіти до могили Остапа Вересая, пам’ятників загиблим у роки Великої Вітчизняної війни та жертвам Голодомору. Також серед почесних гостей були народні депутати України, депутат обласної ради Анатолій Мирошниченко та відомий меценат Юрій Коптєв.

Для гостей відбулася екскурсія по парковій алеї до Палацу Галаганів.

У 1823—1829 роках прилуцький полковник Павло Галаган спорудив в Сокиринцях за проектом архітектора Павла Дубровського величний мурований палац на 60 кімнат в стилі ампір з високим декоративним куполом. Водночас садівник-австрієць Бістерфельд розбив навколо палацу великий ландшафтний парк з альтанками, церквою і каплицею, греблею і двома мостами. У палаці була велика мистецька галерея (вона стала основою для заснування Чернігівського художнього музею), унікальна коштовна колекція посуду і зброї. Тут діяв кріпацький театр і хор. Через це Сокиринці колись називали «українським Парнасом».

На знак великої народної любові до славного земляка Остапа Вересая у 1959 році до 150-річчя з дня народження кобзаря створено історико-етнографічну кімнату-музей у Палаці. У ній знаходиться багато цікавих матеріалів, експонатів з життя як села Сокиринці, так і Остапа Вересая, які зібрані пошуковцями за 54 роки досліджень.

А кілька років тому з'явились ще дві музейні зали-кімнати у Палаці але вже присвячені родині Галаганів.

Експозиція кімнат оздоблена картинами-репродукціями із родинної колекції (оригінали знаходяться в обласному художньому музеї ім. Галагана), колекцією зброї, деякими речами тих часів.

Традиційно на фестивалі було розгорнуте "Містечко майстрів", де були розташовані виставки майстрів народної творчості центру ремесел обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв, осередку Національної спілки майстрів та територіальних громад Срібнянського району.

На фестивалі своїми виступами порадували гостей Національна капела бандуристів ім. Григорія Майбороди (м. Київ), народний артист України, лауреат Державної премії ім. Тараса Шевченка Василь Нечепа, капела бандуристів Київського Національного університету культури та мистецтв, капела бандуристів ім. Остапа Вересая обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, зразковий ансамбль бандуристів «Соколики» (м. Чернігів), капела бандуристів «Зачарована Десна» Чернігівського музичного училища ім. Левка Ревуцького, кращі художні колективи Чернігівщини.

На правах господарів виступили народна аматорська чоловіча хорова капела, народний аматорський жіночий вокальний ансамбль «Віночок» районного будинку культури, танцювальні колективи районного та Сокиринського будинків культури.

Під час VI Всеукраїнського фестивалю кобзарського мистецтва «Вересаєве свято» проведено також Міжрегіональний туристичний форум «Чернігівщина туристична - 2013».

Основною метою виставки «Чернігівщина туристична - 2013» є популяризація туристичного потенціалу Чернігівщини та інших регіонів України, налагодження співробітництва, обміну досвідом та пошуку партнерів для формування та реалізації інноваційних ідей, активізації маркетингової та інвестиційної політики в галузі туризму.

Майже із усіх куточків України на форум завітали представники туристичних агенцій та державних установ, що опікується розвитком туризму. Було проведено презентації нових туристичних маршрутів, колеги обмінювалися своїм досвідом, зав'язувалися нові партнерські дружні стосунки.

В рамках форуму відбулися презентація садиби сільського зеленого туризму «Бджолярій» та оглядові екскурсії в Національному історико-культурному заповіднику «Качанівка», Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» та історико-меморіальному музею-заповіднику «Ганнина Пустинь».

Цьогорічні дійства для Срібнянщини стали справжнім святом, у якому взяли участь тисячі гостей із різних куточків не тільки Чернігівщини, а й інших областей України, Білорусії, Росії.

Олександр Майшев

До списку новин