загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Банкіри вчать, як не стати жертвою «карткових» шахраїв

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Серед різних банківських послуг нині особливо популярною стала послуга я безготівкових розрахунків. Як зазначив директор Дніпровської філії ПАТ “Український інноваційний банк” Віталій Тур, обсяги розрахунків платіжними картками щороку зростають удвічі. Але поряд із цим зростає і кількість випадків, коли гроші клієнтів банків прибирають до рук шахраї. Як убезпечити себе від шахраїв черкащанкам радить Віталій Тур.

- За минулий рік із рахунків юридичних осіб шахраями вкрадено 120 млн. грн. За 1 квартал цього року – вже до 20 млн. грн. Фізичні особи торік втратили 11 400 тис. грн., – констатував керуючий філією АТ «Державний експортно-імпортний банк України» у м. Черкаси Ігор Сергієнко. –Як відбуваються крадіжки із рахунків юридичних осіб? Часто на комп’ютері, через який відбувається спілкування із банком через систему «клієнт-банк», встановлено несертифіковане програмне забезпечення, до нього мають доступ інші люди – або ж з нього також триває приватне спілкування у соціальних мережах. Як наслідок – через мережу зловмисник отримує доступ до цього комп’ютера – і (саме так і буває у 99 відсотках випадків) – у банк приходить сформований платіж, що для банку виглядає таким самим як реальний платіж від клієнта. Як правило, це відбувається наприкінці дня у останній робочий день тижня. Платіж іде на інший банк – і лише у понеділок клієнт зможе побачити, що з його рахунку «списали» значну суму. Ми попереджаємо клієнтів про такі випадки – проте, поки вони не трапляються – на це, як правило, не звертають уваги. Пересічні люди так само часто ігнорують заходи безпеки: пін-код до картки лежить у гаманці або записаний на ній. З цього приводу порада – щоб убезпечити картку від використання іншою особою, необхідно записати на ній будь-які 4 цифри: при трьох невдалих спробах ввести їх як пін-код, банкомат заблокує картку. Ми розповідаємо клієнтам про заходи безпеки – але, по суті, нічого не міняється: пароль до системи «клієнт-банк» бухгалтер може записати прямо на клавіатурі – щоб не забути. Тож, якщо підприємство не має власного фахівця із обслуговування комп’ютерів – джерелом отримання конфіденційної інформації підприємства може стати будь-який спеціаліст, якого викликали для налаштування або ремонту комп’ютера. Я радив би черкащанам замовляти послугу смс-повідомлень. Це і недорого і людина швидко дізнається про будь-який рух коштів на її рахунку через смс. Також, я радив би не користуватись основною платіжною карткою при купівлі товарів у інтернет-магазинах. Оптимальніше всього переказати на додаткову картку – яку без проблем можна отримати у банку – необхідну суму у день платежу і потім нею розрахуватись. Ще одна порада – встановлюйте ліміти зняття коштів на добу: навіть, знаючи пін-код, зловмисник не зможе зняти з картки суму більшу, ніж ту, яку ви встановили як ліміт. Якщо ж раптом вам необхідно буде зробити велику покупку – зателефонувавши до банку, ви зможете на потрібний вам час збільшити ліміт картки.

І останнє: так само, як і у випадку пропозицій переказати кошти з мобільного, ігноруйте смс-пропозиції перерахувати бодай 1 грн. з допомогою картки, щоб нібито отримати можливість виграти привабливий дорогий подарунок, – радить , – констатує директор Дніпровської філії ПАТ “Український інноваційний банк” Віталій Тур.

Мирослав Дебич

До списку новин