загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Інфографіка: Велика Волинь у великих українських ТОПах

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Статистика, факти

Останнім часом дуже популярним явищем стало визначення так званих ТОПів, в тому числі у стосунку до туристичної привабливості. Україна не є виключенням. Ми вирішили проаналізувати найбільш популярні туристичні ТОПи на предмет представлення у них об’єктів Великої Волині. Варто зауважати, що в деяких категоріях (замки, палаци) наш регіон виглядає досить таки вигідно. Загалом у статті опрацьовано кілька десятків різноманітних тематичних рейтингів, які більшою чи меншою мірою відображають туристичну привабливість регіону. Серед них було обрано 18 найцікавіших з нашої точки зору. Майже два десятки об’єктів «відмітились» у наведених нижче ТОПах, деякі навіть по кілька разів.

За межами переможної сімки

Найвідомішим та популярним в Україні був і залишається конкурс «7 чудес України». Вперше в рамках цього конкурсу було визначено 7 історико-архітектурних чудес України. Жоден з об’єктів Великої Волині не потрапив до сімки найкращих. Проте, замковий комплекс Острога потрапив у 10-ку, отримавши спецномінацію, а ще два об’єкти, які засвітились у переможному списку 21-го об'єкта  – Луцький замок (16 місце) та Свято-Успенська Почаївська лавра (20 місце). Варто визнати, що конкуренція в цій категорії була великою. Нагадаємо, що список 7-ми чудес України виглядав так:

1. Національний істориком-культурний заповідник «Кам’янець»

2. Києво-Печерська Лавра

3. Державний історико-архітектурний заповідник "Хотинська фортеця"

4. Національний дендрологічний парк «Софіївка»

5. Софія Київська

6. Херсонес Таврійський

7. Національний заповідник-острів Хортиця

Результати тоді визначались відкритим голосуванням, тому в цій ситуації враховувався момент популярності, «розкрученості» об’єкта. Мабуть треба визнати, що у випадку розвитку туризму, якраз цей показник відіграє ключову роль.

Український Байкал (6-те місце)

Наступним на черзі ішов конкурс «7 природних чудес України». Цього разу нас чекав тріумф, оскільки озеро Світязь в цьому конкурсі потрапило в «чудеса» на 6-те місце. Це досить справедливе твердження, оскільки Світязь за багатьма критеріями є озером «НАЙ» в Україні. НАЙбільше прісноводне, НАЙглибше, НАЙчистіше.  Крім того, озеро вирізняється молекулярним складом води та вмістом у ній срібла. Крім Світязя, у список 21-го «чуда» від Волині потрапили Базальтові стовпи (геологічний заказник у Костопільському районі Рівненської області).

Список 7 природних чудес України виглядає так:

1. Асканія-Нова (біосферний заповідник)

2. Гранітно-степове Побужжя (регіонально-ландшафтний парк)

3. Дністровський каньйон

4. Мармурова печера

5. Подільські Товтри

6. Озеро Світязь

7. Озеро Синевир

Луцький замок - чергова історична перемога (1 місце)

У конкурсі «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» 1 місце посів Луцький Верхній замок. Доповнив список Дубенський замок (20 місце).

Туристичний портал 26 презентував своє бачення ТОП-10 в різних категоріях туристичних об’єктів. Жоден із об’єктів Великої Волині не потрапив у категорії: водонапірні башти, залізничні вокзали, мечеті, ратуші. Цікаво також, що жодне з волинських місць не потрапило у десятку "доленосних місць України". Ймовірно, що Битва під Берестечком, Брусилівський прорив чи З’їзд Європейських монархів могли б конкурувати за такий статус. Також жоден із об’єктів Волині не потрапив у категорії «Палаци» та «Синагоги», хоча і ті інші на Волині є.

 ТОП-10 «Доленосні події» без Волинської історії:

1) Хрещення князя Влодимира і Київської Русі (Херсонес-Київ)

2) Переяславська угода (Переяслав-Хмельницький)

3) Аварія на ЧАЕС (Прип’ять)

4) Хотинська битва (Хотин)

5) Ялтинська конференція (Лівадія)

6) Битва на Калці (неподалік Маріуполя)

7) Полтавська битва (Полтава)

8) Битва під Конотопом (Конотоп)

9) Битва під Жовтими Водами (Жовті Води)

10) Бій під Крутами (Крути)

Три по десять – також результат

Хоч і на останньому місці, проте в переможній десятці опинився Національний університет «Острозька академія» (у Острозі) в категорії «Навчальні заклади». Цей заклад назвали наступником першого вищого учбового закладу в Східній Європі. Ще одне десяте місце – за скансеном у Рокинях. Музей історії сільського господарства Волині виборов почесне місце завдяки затишній атмосфері та вмінню приймати гостей українськими стравами та гостинністю. Зруйновану у 1972 році караїмську кенасу додали до «Нині неіснуючих кенас в Україні», яка із ще кількома зруйнованими об’єктами зайняла 10 місце в категорії «Кенаси». Луцька караїмська кенаса була однією із найстаріших в Україні (в 1506 році вона вже існувала). Після другої світової війни караїми залишили Луцьк, разом із ними занепала і їх святиня.

 

Середньовічні замки – козир Великої Волині (5 і 8 місця)

В категорію «зАмки» потрапили два волинських об’єкти: Луцький замок та Острозький замок, які посіли відповідно 5 і 8 місця. Після перемоги в конкурсі «7 чудес» Луцький замок вже не здивуєш, а от за Острозьке творіння особливо приємно. Описуючи Луцький замок, організатори ТОПу зауважили на тому, що саме цей замок є найкраще збереженим і при цьому одним із небагатьох замків часів Литовського князівства в Україні. Особливістю Острозького замку було названо те, що всі його споруди візуально та конструкційно відокремлені одна від одної та сприймаються як окремі, при цьому залишаючись єдиним комплексом.  За кількістю взятих місць Волинь зрівнялась із Закарпаттям, а Поділля та Галичина розділити по 3 місця.

ТОП-10 «Замки»

1) Замок Чорної вдови (Невицький замок) – Закарпаття

2) Замок Калиновського – Галичина

3) Замок „Паланок” – Закарпаття

4) Меджибізький замок – Поділля

5) Замок Любарта (Луцький Верхній замок) - Волинь

6) Замок Конєцпольського (Підгорецький замок) – Галичина

7) Червоногрудський замок – Поділля

8) Замок Острозьких – Волинь

9) Замок Даниловича (Олеський замок) – Галичина

10) Свірзький замок – Поділля

Фортеця 19-го століття – ексклюзив та 5-те місце

Тараканівський форт зайняв 5-те місце в категорії «Фортеці». Це єдиний об’єкт, який представив оборонну архітектуру 19-го століття і єдиний об’єкт такого типу, який «дожив» до наших днів.

1) Хотинська фортеця – Поділля

2) Аккерманська фортеця – Білгород-Дністровський

3) Кам’янець-Подільська фортеця – Поділля

4) Фортеця Солдайа (Генуезька фортеця) – Крим

5) Тараканівський форт (Новодубенська фортеця) – Волинь

6) Печерська фортеця – Київ

7) Тустань – Галичина

8) Фортеця Єні-Калє – Крим

9) Фортеця Кафа – Крим

10) Ставка Гітлера „Вервольф” – Поділля

Військово-туристична тематика також у ТОПах (7 місце)

Інтернет-сайт Точка.нет поставив Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки у місті Луцьку в десятку «Військових об'єктів для туризму». Згаданий об’єкт названий єдиним військовим музеєм і Західній Україні. Інші об’єкти війської десятки:

1. Запасний командний пункт Чорноморського флоту, або Об'єкт 221 – Крим

2. Музей ракетних військ стратегічного призначення – між Миколаївською та Червоноградською областями

3. Виставка бойової техніки й озброєння в Музеї Великої Вітчизняної війни – Київ

4. Михайлівська батарея - Севастополь

5. Тунелі під Дніпром – Київ

6. Секретний музей з ремонту підводних човнів або Об'єкт 825 ГТС – Крим

7. Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки – Луцьк

8. Одеські катакомби – с. Нерубайське

9. Київська фортеця – Київ

10. Військово-історичний музей Південного оперативного командування – Одеса

Маловідомі волинські місця (1-2 місця)

Відразу два наших об’єкти потрапили в ТОП-10 Маловідомих місць Західної України, де варто побувати у 2013 році від туристичного порталу //stezhkamu.com. У списку опинились Тунель кохання (Клевань) і Тараканівський форт. Тунель кохання називають ботанічним феноменом, який знаходиться вздовж вузькоколійної залізниці між Клаванню та Оржевом. Густі лісові масиви затягнулись навколо залізниці у вигляді тунелю. Тут і справді панує цікава романтична атмосфера. Місцеві легенди стверджують про те, що якщо пройтись цим тунелем і поцілуватись, пара закріпить свої почуття на все життя. Тараканівсьбкий форт, попри свою величність та екслюзивність, таки дійсно відноситься до категорії маловідомих об’єктів, але правдою є те, що його таки варто відвідати. Інші 8 учасників «маловідомої» десятки:

Урочище Прийма – Львівська область

Поповичі (смуга оборонних укріплень) – Львівська область

Манявський водоспад - Карпати

Бакота (місто під водою) – Хмельницька область

Колочава (карпатський село) - Закарпаття

Косонь (оздоровчий комплекс) – Закарпаття

Лумшори (термальні води) – Закарпаття

Тур’ї Ремети (селище) – Закарпаття

Музейний ТОП (12 місце)

ТОП-12 незвичних музеїв України, серед яких дійсно унікальний та особливий в своєму роді Музей Бурштину (Рівне). Серед експонатів музею – різноманітні шматки бурштину та ювелірні вироби із цього каменю. Волинь славиться його покладами. Сучасна ювелірна індустрія та попит на сувеніри перетворюють добування бурштину на потужну економічну складову регіону.

1. Закарпатський музей народної архітектури та побуту – Ужгород

2. Музей писанки – Коломия.

3. Музей води – Київ.

4. Національний музей іграшок – Київ

5. Музей циркового мистецтва – Київ

6. Музей мініатюри миколи сядристого – Київ

7. Музей одної вулиці – Київ

8. Музей «країна шоколандія» – Львів

9. Музей ідей – Львів

10. Аптека-музей «під чорним орлом» – Львів

11. Музей звуку – Одеса

12. Музей бурштину – Рівне

І знову про замки (2 та 8 місця)

Ще два волинських замки потрапили в українські ТОП-и. Цього разу це ТОП-10 замків України, які варто побачити (//www.turkraina.info). Організатори спробували виокремити в кожного об'єкта якусь історичну чи культурну особливість. Дубенському замку, завдяки легендарній історії про Тараса Бульбу, дали звання "тарасо-бульбівський", а Кременецький назвали "найбільш легендарним", мабуть завдяки перемогам над монголо-татарами та історіям про загадкову історичнку постать - королеву Бону.

1. Хотин і Камінець-Подільський – найбільш кіногенічні

2. Дубно – справжній тарасо-бульбівський

3. Свірж – найбільш пацифістський

4. Червоногруд – найбільш загадковий

5. Білгород-Дністровський – наймасштабніший

6. Середнє – найзагадковіший

7. Судак – найбільш курортний

8. Кременець – найбільш легендарний

9. Кудринці – автентика, як вона є

10. Шернборн (Чинадієве) – найбільш казковий

Природа Волині – у фаворитах (9-те місце)

Важливий для Волині природний об’єкт «Шацькі озера» відмітився у ТОП-10 місць, які варто відвідати в своєму житті (//tripua.info). Наші озера зайняли 9-те місце, поступившись таким відомим туристичним об’єктам, як: Говерла, Хортиця, Центр Європи (Рахів), Центр Львова, Чернівецький університет, Потьомкінські сходи, Балаклава, Камянець-Подільський, Софіївка (Умань). На десятому місці – Батурин: Палац Разумовського.

Об'єкти віри та поклоніння (1 місце)

Не минув Волинських об’єктів і ТОП-5 цілющих джерел та купалень України (за версією сайту //www.delfi.ua). Цього разу на першому місці опинилося Джерело Святої Анни (у Рівненській області). Оосбливісю цього джерела є те, що воно має цілий рік однакову температуру (+6). А згідно легенд, вода з цього джерела допомагає жінкам від безпліддя та інших «жіночих» хвороб. Зазвичай прочани купаються в басейні після молитви.

1. Озеро (джерело) святої Анни

2. Водоспад святого Андрія (допомагає при хворобах суглобів та неврозах)

3. Джерело Святителя Миколи Чудотворця (від усіх хвороб)

4. Топловська кпальня (покращує зір та лікує нерви)

5. Купальня у «Феофанії» (від простуди та шкірних захворювань)

Продовжуючи тему святинь (3 місце).

За версією одного інтернет-блогера та мандрівника (//pan-sapunov.livejournal.com), Свято-Успенська Почаївська лавра, що на Тернопільщині, достойна третього місця в категорії ТОП-5 найгарніших монастирів України. Якось більш звично бачити Почаївську лавру на другому місці за своєю величиною та релігійною значимістю після Києво-Печерської, але коли йдеться про зовнішній вигляд, то можливо автор рейтингу і має рацію.

1. Києво-Печерська лавра

2. Святогірська Свято-Успенська лавра

3. Почаївська лавра

4. Успенський печерний монастир (Крим)

5. Мгарський монастир (Полтавська область)

Містика десь поруч (6 місце)

Досить неочікувано у всеукраїнських ТОПах з’явився ще один маловідомий і загадковий об’єкт Великої Волині – Кам'яне село (в Житомирській області). Сукупність великих кам’яних брил в цих краях ще не є означенням містики, а от те, що вони розтошовані в правильному геометричному порядку (у вигляді плану сільської вулиці), викликає щонайменше здивування. Ще багато містичних цікавинок, як наприклад завжди теплий «божий» слід ставлять Камінне село на 6-те місце рейтингу Топ-10 Наймістичніших місць України (//tyzhden.ua)

1.Підгорецький замок

2. Галявина Громовище на Житомирщині

3. Кам’яна Могила під Мелітополем

4. Лиса гора у Києв

5. Ужгородський замок

6. Кам'яне село на Житомирщині

7. Алімова балка у Криму

8. Домініканський собор у Львові

9. Ставка Гітлера «Вервольф» на Вінниччині

10. Долина привидів неподалік Алушти

Містичні підземелля (1-2-3 місця)

Схоже, що з містикою на Волині все гаразд. Цього разу фаворитами стали підземелля, яких у нас трохи є. У ТОП-5 Містичних підземель України (від //iloveukraine.com.ua) потрапили підземелля під костелу Петра і Павла у Луцьку (1 місце), розкопки древнього слов’янського міста Суренж під вулицями Рівного (2 місце), розгалужені підземелля Острога (3 місце). Кожне з місць має свої легенди та містичні історії, а поєднує їх те, що всі вони в процесі дослідження, тому ймовірно, що найцікавіші загадки підземель – ще попереду. Доповнили переможну 5-ку підземелля Львова та Одеси (відповідно 4 та 5 місця).

Фотополювання (4 місце)

У ще одному цікавому ТОПі відмітилася Волинська земля – ТОП-5 ідеальних місць для фотополювання в Україні (www.iloveukraine.com.ua). Можливо комусь і спадуть на думку Шацькі озера, Цуманська пуща, Волинська амазонка та насправді в рейтинг потрапив не менш мальовничий Поліський природний заповідник, що знаходиться на Північному заході Житомирської області. В «заслуги» цього місця поставили велику кількість звірів, птахів та багату рослинність території. Нагадаємо, що Житомирська область - одне з небагатьох місць в Україні, де залишились зубри.

1. Асканія-Нова

2. Кінбурнська коса та Дунайський заповідник

3. Кримський заповідник

4. Поліський природний заповідник (Житомирська область)

5. Національний парк «Синевир»

 

Фестивальний ТОП

Це прозвучить дивно, але в питаннях фестивального руху та культурно-мистецьких подій, Волинь не відмітилась нічим особливим в масштабі Україні… чи може рейтинги якісь необ’єктивні? В будь-якому випадку – це привід задуматись, адже з такою історією та традиціями нормально не «пофестивалити» - це не солідно. Один із найпопулярніших та найдавніших (з 1991 року) музичних фестивалів України – Тарас Бульба (Дубно) відмітився у списку кращих рок-фестивалів України в 2013 році, які варто відвідати (//www.delfi.ua).

Містам також є над чим працювати (15, 20 місця)

На завершення вважаємо за доречне представити наші «досягнення» у ТОП-20 культурним міст України від Фокусу (//focus.ua). Важливим елементом оцінювання стало опитування мешканців стосовно населених пунктів, в яких вони проживають. Висновок для волинських міст простий – треба більше любити свої міста… а потім захочеться і «пофестивалити». Фіналісти рейтингу:

1. Ялта

2. Івано-Франківськ

3. Львів

4. Євпаторія

5. Чернівці

6. Ужгород

7. Севастополь

8. Харків 

9. Тернопіль

10. Одеса 

11. Київ

12. Херсон

13. Мукачево

14. Кам’янець-Подільский

15. Луцьк

16. Хмельницький

17. Чернігів

18. Донецьк

19. Трускавець

20. Рівне

Можливо, багато що ще не згадано про Волинь у цих рейтингах, але така порівняно низька "явка" якраз і свідчить про популярність чи скоріше непопулярність волинського туризму. Очевидно, що нам є над чим працювати і є що популяризувати. І це добре. Було б гірше, якби не було нічого.

До списку новин