загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Календар дачника. Липень - дача, бур'яни, рослини, посадки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Липень - маківка літа. На цей період в середній смузі припадає і самий жаркий час. Як правило, в цьому місяці вже не буває заморозків, триває активний ріст рослин, зав'язуються плоди. Тому головна турбота дачника - всіляко сприяти цим процесам і продовжувати активний догляд за садово-городніми культурами на своїй ділянці. 

Сад. У липні на плодових деревах і чагарниках наливаються плоди, бурхливо відростають нові вегетативні пагони, на яких закладаються нирки для майбутнього врожаю. У такий період рослини особливо потребують достатньому надходженні вологи і підгодівлі. У залежності від погоди потрібно періодично рясно поливати і підгодовувати плодово-ягідні насадження. Під гілки з великою кількістю плодів потрібно поставити підпори, щоб вони не ламалися. 

Особливу увагу потрібно приділити боротьбі зі шкідниками в цей період. Молоді пагони з ніжною листям є для них ласощами, особливо докучає попелиця. Тому дуже важливо своєчасно проводити обробку пагонів відповідними препаратами, видаляти молоді бур'яни, на які попелиця переміщається після огрубіння листя на деревах та кущах. Саме на бур'янах і молодий прикореневій порослі виводяться в подальшому нові покоління шкідників. Ретельна прополка і видалення непотрібної молодої порослі - одне з головних умов успішної боротьби з попелицею. 

У ягідних чагарників у липні дозрівають плоди. У цей же час йде активне формування плодових бруньок для врожаю майбутнього року. Кущі смородини та агрусу підживлюють розчинами органіки з додаванням деревної золи. У період дозрівання ягід можна живцювати сподобалися сорти смородини. Для цього зрізаються черешки завдовжки від 25 до 40 см. Їх потрібно очистити від листя, залишивши тільки 2-3 на маківці. Живці поміщають в пляшку з темного скла або іншу непрозору ємність з водою. У таких умовах швидше утворюються корені. Після цього живці пересаджують у відкритий грунт, рясно поливають і притіняють на перший час. Отримані у такий спосіб молоді саджанці встигають зміцніти і підрости до зими, а на майбутній рік вже можуть порадувати першими ягодами. 

Малина в середині літа також потребує регулярних поливах і підгодівлі органічними добривами. Садова суниця до кінця місяця завершує плодоношення, активно нарощує нове листя і вуса. Її підживлюють розчинами органічних або мінеральних добрив. При зборі врожаю слід відразу ж видаляти плоди, уражені сірою гниллю або іншими захворюваннями. Зайві вуса у суниці видаляють, залишаючи тільки необхідні для розмноження. Підросли розетки пересаджують на окрему грядку, де вони підростуть і зміцніють. 

Хочеться поділитися одним секретом з вирощування розсади вподобаного сорти садової суниці з насіння. Адже не завжди є можливість придбати розсаду. Для цього потрібно з дуже зрілої ягоди зрізати м'якоть з насінням, помістити її в пухкий грунт в півтіні, злегка присипати і щільно закрити скляною або пластиковою банкою. Так і залишити до майбутньої весни. З'явилися і підросли сходи потрібно розпікувати і продовжувати дорощувати в міні-теплиці до кінця літа, потім розсадити на грядку. А можна висушити добре визріла ягідку, а вже потім посіяти сухе насіння вищеописаним методом. 

Город. Більшість овочів у липні вже починає давати врожай. На грядках продовжують проводити розпушування грунту і прополки, поливати й удобрювати, збирають урожай ранніх овочів (кольрабі, ранньої білокачанної і цвітної капусти). Думаю, немає потреби нагадувати, що поливати овочеві культури потрібно теплою водою, ввечері або рано вранці. Вода повинна просочити грунт на глибину 15-20 см, щоб досягти основної маси коренів. 

Особливу увагу потрібно приділити томатам, огіркам, солодкого перцю. Вони дуже чуйні на поливи та підживлення. Можна 2-3 рази на місяць підгодувати їх розчинами органічних добрив з додаванням деревної золи (100 г на відро води).

Особлива потреба у воді настає в період активного плодоутворення. Перці, баклажани при недостатньому поливі скидають бутони і зав'язі. Томати також вимагають вологи в період плодоношення. Їх поливають в жарку погоду двічі на тиждень, виливаючи по 10 л води на 1 кв. метр. У прохолодну погоду поливи припиняють. У цьому місяці продовжують видаляти у томатів зайві пасинки і обрізати нижні жовтіючі листя. Рекомендується повністю видаляти листя до першої китиці, як тільки на ній починають буреть плоди. В кінці місяця верхівки прищипують, щоб стимулювати швидке утворення нових зав'язей і визрівання утворилися плодів. Для боротьби з фітофторозом проводять профілактичні обприскування відповідно до інструкції вибраного препарату. 

Гарбуз випускає дуже довгі батоги, бічні часто не несуть на собі плодів. Тому її потрібно формувати, залишаючи на рослині по 3-4 плоди. Бічні пагони видаляють, пагони з плодами вкорочують, залишаючи на них після плоду 3-4 листи. Гарбуз в цей період потрібно часто поливати і підгодовувати. 

Різні культури вимагають поливу в різні періоди вегетації. Картопля найбільше потребує поливі в період цвітіння. Хорошого поливу вимагають капуста під час утворення качана, буряк і моркву в період наливу коренеплодів. Цибуля і часник, навпаки, вимагають сухого грунту в період утворення головок. Тому їх не поливають, а при затяжних дощах навіть прикривають плівкою, щоб уникнути перезволоження і загнивання головок. 

Любителі зимової редьки висівають її насіння тільки в липні, тому що ця рослина короткого світлового дня. І при ранньому весняному посіві редька може вся піти в квітковий стрілки замість освіти коренеплодів. 

При появі шкідників вживають відповідних заходів. При цьому потрібно пам'ятати, що використовувати хімічні засоби захисту можна тільки за 30-40 днів до збору врожаю. 

Квітник. Не затихає робота і в квітнику, йому теж потрібно приділяти багато уваги. Як і раніше актуальні прополки, розпушування грунту, поливи та підживлення, боротьба з шкідниками. Відцвілі квітки необхідно систематично видаляти, залишаючи тільки невелика кількість для утворення насіння. Після цвітіння півоній зрізують всі верхівки пагонів із залишками квітів, навколо кущів вносять перегній або компост і закладають в грунт. У дрібноквіткових хризантем прищипують верхівки для більш пишного кущіння. Жоржини, мальви, гладіолуси та інші високорослі рослини необхідно підв'язувати до опор, щоб запобігти вилягання і поломку стебел. 

У троянд продовжують вирізати з'являється тонку поросль і дикі пагони шипшини. Вже з кінця червня можна починати живцювати троянди. Живці з трьома бруньками нарізають з відцвілих полуодревесневшімі пагонів. Нижній косий зріз роблять на 0,5 см нижче нирки, верхній - прямий, на 1 см вище верхньої бруньки. Листя видаляють, залишаючи тільки верхні, укорочені наполовину. У напівтінистому місці саду вибирають відповідне місце з рихлим грунтом, зверху шаром близько 3 см насипають річкового піску. Тут і висаджують живці, заглибивши в грунт на 2 см під нахилом. Гарненько поливають і накривають скляними або пластиковими банками. Грунт необхідно постійно підтримувати у вологому стані, періодично провітрюючи черешки. На зиму їх можна залишити тут же, під банками, гарненько укривши зверху. 

Газони в липні продовжують скошувати у міру відростання трави, після чого їх потрібно полити і підгодувати мінеральними добривами. Не забувайте збирати дозрівають насіння з вподобаних однорічників. 

Увага! Календар розрахований в першу чергу на кліматичну зону середньої смуги і містить лише загальні рекомендації. Тому кожен повинен їх коригувати у відповідності зі своїм особистим асортиментом рослин і конкретними погодно-кліматичними умовами свого регіону.

До списку новин