загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як кімнатні рослини покращують клімат у кімнаті

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Рослини не тільки слугують гарною прикрасою кімнати, але також корисні для внутрішнього клімату та здоров'я. Розповімо про позитивні причини для того, щоб прикрасити кімнати фікусом, плющем і папороттю.

Чи розпочинаєте ви опалювальний сезон якнайпізніше, оскільки опалення висушує повітря в кімнатах? Якщо ні, тоді самі потурбуйтеся про свіжість повітря у домі: просто поставте кілька рослин у помешканні. «Їх справедливо називають зеленими легенями», - стверджує професор Фолькер Мерш-Зундерман, керівник інституту гігієни та екологічної медицини у Фрайбурзі.

Той, хто тримає зелені рослини у кімнатах, підвищує вологість повітря у приміщенні природнім шляхом. «Рослини віддають кисень та вологу та поглинають вуглекислий газ з повітря крізь пори на нижній частині листя», - пояснює медик-еколог Мерш-Зундерман.

 

Рослини: Захист від вірусів застуди

Позитивна дія кімнатних рослин на самопочуття полягає у тому, що навіть взимку вони захищають від застуди та кашлю, оскільки надто висушене опаленням повітря подразнює дихальні шляхи і робить їх більш вразливими до вірусів застуди. Також люди з хронічними хворобами легень, яким сухе повітря, як вже доведено, протипоказано, дихають в озелененому помешканні легше.

Драцена, фікус та інші кімнатні рослини можуть зробити навіть більше. «Вони зв'язують пил та відфільтровують шкідливі речовини з повітря», - говорить Мерш-Зундерман.  Ці рослини переробляють отруйні речовини з навколишнього середовища такі як формальдегіди, бензоли та монооксиди вуглецю і роблять їх нешкідливими для людини.

У приватних приміщеннях концентрація таких речовин, щоправда, здебільшого не створює загрози для здоров'я. «Але той, хто робить ремонт, ставить нові меблі або кладе килимове покриття на підлогу, мусить бути обережним», - наголошує фрайбургський дослідник. Якщо концентрація шкідливих речовин у приміщенні підвищується, то у чутливих людей з'являються головний біль, труднощі з диханням, або почервоніння очей та інші алергічні реакції.

Чим більше рослин - тим краще

Кількох рослин буде достатньо, щоб покращити клімат у кімнаті. «Свіже повітря та вологу постачають перед усім рослини з великим зеленим листям, наприклад, монстера, кімнатне каучукове дерево та інші», - говорить Мерш-Зундерман. Дуже важливо витирати від пилу листя кімнатних рослин. Але міру у догляді за рослинами потрібно також знати. В надто вологому ґрунті швидко виникає пліснява, яка не лише бридко виглядає. «Якщо спори плісняви попадають у повітря - це може бути критичним для алергиків», - пояснює медик - еколог  з Фрайбургу.

Загалом кімнатні рослини - користь для здоров'я. Кожному добре, коли повітря чисте!

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин