загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

ТОП-10 Актів законодавства за роки незалежності України

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

До кожної річниці нашої національної Незалежності прийнято підбивати всілякі підсумки: найбільш значущих подій і тенденцій, досягнень і упущень, успіхів і розчарувань. Подібні публікації супроводжуються іноді серйозними доказами і аргументами, а іноді - голослівними гаслами, часом глибоким аналізом з різноманітними статистичними викладками, а часом - просто емоційними висновками.

І раз вже з кожним роком у вітчизняному (і не тільки) інформпросторі стають все більш популярними різноманітні рейтинги під грифом "ТОП", ми вирішили спробувати виділити із загального числа перелік найбільш значущих для економіки України законодавчих актів, прийнятих за роки незалежності нашої країни. Зрозуміло, що цей перелік не може претендувати на стовідсоткову об'єктивність і бути істиною в останній інстанції. Багато його можуть спробувати піддати сумніву або оскаржити (і ми будемо тільки раді цьому - значить, когось серйозно зачепило). Частина з цих нормативно-правових актів, як закони про приватизацію держмайна або пенсійну реформу, Податковий кодекс чи указ про спрощену систему оподаткування, можуть сприйматися і оцінюватися далеко не однозначно. Ми не ставили завдання проаналізувати їх плюси і мінуси - кожен з них вже неодноразово ставав і ще напевно стане предметом окремого експертного аналізу. Деякі учасники нашого ТОПа, як-то Конституція нашої країни або Кримінальний процесуальний кодекс, виходять далеко за рамки регулювання суто економічних відносин (хоча при цьому їх положення мають на ці відносини визначальний вплив).

 

Але чому ми наводимо в ТОП і пишемо саме про ці закони? Бо щодня працюємо з цими та іншими документами і часом замислюємося, що багато чого в нашій країні могло бути по-іншому, не будь у нас, наприклад, єдиного податку, Податкового кодексу або нещодавно прийнятого КПК, не будь у нас Незалежності.

1996 рік. Конституція України

Безумовним за будь-яким критерієм лідером рейтингу законодавчих актів за роки незалежності є Конституція України. Прийнятий після важких політичних баталій влітку 1996 р. акт вищої юридичної сили, який визначає вихідні правові засади функціонування держави і його основних інститутів, вселив у багатьох надію на можливість побудови в нашій країні правової демократичної держави європейського типу.

Складно сперечатися з тим, що цілий ряд положень Основного Закону залишилися, по суті, декларативними (якщо не сказати декоративними), оскільки їх реальне виконання не забезпечено такими ж реальними механізмами державного примусу. В той же час не можна недооцінювати значимість і позитивну роль Конституції України в становленні правової системи нашої держави.

Так, Конституція України вперше у вітчизняній історії закріпила на вищому законодавчому рівні фундаментальний принцип верховенства права - доктрину, згідно з якою право є основою взаємовідносин у суспільстві і державі. Ніхто не може бути вище закону, ніхто не може бути покараний державою, крім як за порушення закону, і ніхто не може бути засуджений за порушення закону, інакше як в установленому законом порядку.

На сьогоднішній день положення Конституції України застосовуються в судових розглядах як норми прямої дії поряд з "звичайними" нормами чинного законодавства країни.

1992 рік. 

Закон про приватизацію державного майна

Прийнятий парламентом у березні 1992 р. Закон України №2163-XII "ПРО приватизацію державного майна" став юридичним базисом початку процесу роздержавлення майна, у тому числі горезвісних засобів виробництва, врегулювавши правові, економічні та організаційні основи приватизації державного майна в Україні.

Чотири місяці потому Верховною Радою України була затверджена перша на той момент державна програма приватизації підприємств, а ще через три роки, після випуску в обіг приватизаційних майнових сертифікатів, контрольні пакети акцій більшості виставлених до того часу на продаж підприємств були сконцентровані в руках власників народжуваних фінансово-промислових груп. Це стало однією з ключових віх у побудові національної ринкової економіки.

1998 рік. Указ про спрощену систему оподаткування (єдиний податок)

Підписаний президентом України 3 липня 1998 р. указ №727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" впроваджував починаючи з 1999 р. спрощену систему оподаткування для юридичних осіб - представників малого та середнього бізнесу, а також для фізичних осіб - підприємців. Вже через рік на "спрощенку" перейшли цілі галузі економіки, і в цьому контексті цей нормативно-правовий акт заслуговує самих суперечливих оцінок. Але як би там не було, його соціальний і економічний ефект був колосальний, не кажучи вже про те, що "оксамитова податкова революція" дала реальний шанс сотням тисяч українців спробувати щастя в підприємництві.

1999 рік. 

Указ про реформування аграрного сектора економіки

Указ №1529/99 від 3 грудня 1999 р. президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки" пропонував реформувати колективні сільгосппідприємства, підприємства, засновані на приватній власності на землю та майно, що використовується у виробництві.

Працівники КСП отримали право вільного виходу з підприємства зі своєї земельної та майнової часткою (паєм) і створення на їх основі приватних підприємств, селянських і фермерських господарств, сільськогосподарських кооперативів та інших суб'єктів господарювання, заснованих на приватній власності.

Підкреслювалося, що згадане вище право, гарантоване ч. 2 ст. 14 Конституції України, не може бути обмежено рішеннями загальних зборів членів КСП або будь-якими іншими рішеннями.

2011 рік. Податковий кодекс

Важкий у всіх відносинах дитина - документ, який "виношувався" у нетрях парламенту без малого два десятки років і прийняття якої супроводжувалося масовими акціями протесту підприємців у Києві та низці обласних центрів України.

На думку багатьох зарубіжних експертів, податкове законодавство України було і залишається одним із найбільш складних, суперечливих і заплутаних у світі. У зв'язку з цим (не торкаючись традиційно хворобливих в нашій країні питань виконання законів) слід зазначити, що поява як таке єдиного документа, який визначає вичерпний перелік податків та зборів, що стягуються в державі, а також порядок їх адміністрування, є позитивною подією.

У перспективі доцільним є об'єднання двох основних фіскальних нормативно-правових актів - Податкового та Митного кодексів - єдиний документ, що регулює податкові відносини в Україні, так і питання митного регулювання. Наскільки нам відомо, така робота вже ведеться.

2012 рік. Новий Кримінальний процесуальний кодекс

Новий Кримінальний процесуальний кодекс України набув чинності в листопаді минулого року. Безумовно, прогресивний і багато в чому революційний документ.

Особливої уваги заслуговують виключно судовий порядок обрання запобіжного заходу і продовження строку її дії, кардинальне обмеження можливості застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, а також рівні для сторін кримінального провадження права і можливості у збиранні доказів.

1998 рік. 

Впровадження системи гарантування банківських вкладів

Указ №996/98 від 10 вересня 1998 р. президента України "Про заходи щодо захисту прав інтересів фізичних осіб - вкладників комерційних банків України" поклав початок впровадження в Україні державної системи гарантування банківських вкладів. Початковий рівень відшкодування становить 500 грн. Пізніше був прийнятий Закон України "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб", а з вересня 2012 р. відповідні правовідносини регулюються Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". Він регулює правові, фінансові та організаційні відносини в системі гарантування вкладів фізичних осіб, відносини між Фондом гарантування вкладів, банками, Національним банком України, встановлює порядок виплати Фондом гарантування вкладів відшкодування за вкладами, визначає повноваження та функції фонду при виведення неплатоспроможних банків з ринку та ліквідації банківських установ.

2011 рік. Закон про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи (пенсійна реформа)

У жовтні 2011 р. набув чинності підписаний раніше президентом України Закон України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи", який передбачає, зокрема, поетапне підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років, для чоловіків - державних службовців - з 60 до 62 років.

2012 рік. Внесення змін в Цивільний кодекс 

(наділення Національного банку України правом обмеження готівкових розрахунків)

У вересні 2012 р. набув чинності Закон України №5284-VI "ПРО внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків". Він передбачав, зокрема, внесення змін в Цивільний кодекс України, стаття 1069 якого була доповнена положенням, наділяють Національний банк України право встановлювати граничні суми розрахунків готівкою для юридичних, і для фізичних осіб.

Вже в червні 2013 р. правлінням НБУ було прийнято рішення про обмеження з 1 вересня поточного року максимальної суми розрахунків готівкою за товари та послуги на рівні 150 тис. грн.

2012 рік. Закон про заборону куріння в громадських місцях

У травні 2012 р. президент України підписав Закон №4844-VI "ПРО внесення змін у деякі закони України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів", що передбачає тотальну заборону куріння в громадських місцях. Через півроку документ вступив у законну силу на всій території України.

На сьогоднішній день цей закон, що встановлює абсолютно чіткі і недвозначні заборони та "драконівські" санкції за їх порушення, відкрито ігнорується всюди і на всіх рівнях, будь то коридор Верховної Ради чи "генделик" у районному центрі.

На нашу думку, дана ситуація є яскравою ілюстрацією того, що держава повинна і, що не менш важливо, може забезпечити реальне виконання закону (адже впоралися ж коли-то з "пивним божевіллям"), але з тих чи інших причин не робить цього.

Автор: Олексій Христофоров

До списку новин