загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

“Terifiq” намагається скоротити вміст солі, цукру, та жиру в бакалійних продуктах

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В той час як додавання солі, цукру та жиру може зробити будь-яку їжу бажаною, надмірне споживання цих харчових складових може призвести до різних захворювань,а саме: від гіпертонії до цукрового діабету.

Чиновники охорони здоров'я у  всьому світі б'ють на сполох стосовно надлишку солі, цукру та споживання жирів. Організація “Terifiq”, створена на теренах  Європейського Союзу,  в даний час займається спробою провести дослідження, спрямовані на зменшення їх вжитку в харчових продуктах.

'Метою є знайти рішення, яке б поєднувало вирішення завдань, поставлених перед організацією, технологічного виконання у виробничих масштабах та збереження смакових і поживних властивостей продуктів", - пояснив координатор з “Terifiq” Християн Сальз, експерт з харчування Національного інституту сільськогосподарських досліджень (INRA) в Діжоні, Франція.

Жан-Мішель Лесерф, керівник департаменту харчування Інституту Пастера в Лілi, Франція, розповів неприбутковій медіа агенції youris.com,  що  проекти з харчування є важливими, але перш за все, споживачі повинні прагнути до змін.

“Завдання Terifiq є важливими, але це може бути ефективним лише за тієї умови, якщо споживачі змінюватимуть свої звички у виборі у харчування та споживання”, - сказав Лесерф, - "Такі програми мають бути проведені разом із методиками запобігання захворювань, пов'язаних із харчуванням".

Вчені з “Terifiq” використовують різні підходи до досягнення своїх цілей, часто з перемінним успіхом. Наприклад, зменшення кількості солей в сирах може бути досить складним завданням, оскільки це може призвести до розмноження небажаних хвороботворних організмів,  якщо концентрація їх надто низька.

Підхід, що застосовується, полягає у спробі підманути відчуття так, щоб вони не помітили змін, котрі були внесені до звичного харчового продукту. Прикладом може бути обприскування картопляних чіпсів дуже мілким сольовим порошком – один із шляхів вирішення.  Як стверджують, смак та відчуття в роті -  ті ж самі, але,  порівнюючи зі звичними методами,  досягнуті за допомогою меншої кількості солі. Вчені з проекту використовували подібний підхід для жирів під назвою кріокристалізація, який передбачає рівномірне обприскування замороженим жиром харчових продуктів.

“В даний час це ще не працює”, - говорить Сальз, додаючи: "Ця технологія - дуже дорога."

Вчені з “Terifiq” також намагаються знайти корисніші замінники цукру, а саме: екстракт листя стевії.

"Заміна може спричинити появу небажаних присмаків, тим самим вимагаючи використання маскуючих хімічних речовин для того, щоб приховати їх", - повідомив Жозе Мануель Барат Бавєра, начальник відділу харчових технологій політехнічного університету Валенсії в Іспанії. Оскільки сіль взаємодіє з ароматами, замінник змінює чуттєве сприйняття продукту. Тому дуже важко зберегти власний смак продукту незмінним'.

Ще одна із спроб:  ЄС прагне зробити здорові харчові добавки для бакалійних товарів з відходів м'ясопереробних потужностей. В рамках фінансованого  проекту ЄС “PROSPARE”, вчені використовують ферменти, щоб переварити залишки від виробництва, такі як: кістки, обрізки м'яса, перероблюючи їх у білки під назвою -  “функціональні тваринні гідролізати білків”. Ці білки мають вищу концентрацію поживно цінних амінокислот.

Окрім того, що “PROSPARE” - це важливі зусилля у боротьбі з хронічними захворюваннями,  проект також допоможе реалізувати використання близько 50-ти відсотків від маси тварин, які в даний момент не оброблюються  м'ясопереробною промисловістю. Здійснені спроби конвертувати ці відходи в біодизельне паливо виявилися невдалими.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин