загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Аналіз слини свідчить про можливий зв'язок між користуванням мобільними телефонами та раком

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На основі аналізу слини активних користувачів мобільними телефонами, дослідники з Тель-Авівського університету (ТАУ) виявили нові факти, що допускають факт підвищення ризику виникнення онкологічних захворювань у людини через використання мобільних пристроїв.

Доктор Тель-Авівського медичного факультету Янів Гамзані, який працює на факультеті медицини хірургічного відділення отоларингології голови і шиї при Рабінському медичному центрі в Ізраїлі, обрав для аналізу саме слину  з огляду на безпосередню близькість до слинних залоз мобільних пристроїв під час їх використання.

Університет у своїй заяві повідомив, що дослідники впевнені, що склад людської слини може містити підказки стосовно того, чи є зв'язок між пристроями та ризиком захворіти раком. Науковці виявили, що аналіз слини активних користувачів мобільних телефонів засвідчив наявність вищого рівня оксидативного стресу ніж у людей, що не користуються ними.

Оксидативний стрес - це процес, що призводить до пошкодження людського ДНК, а також інших частин клітин людини через утворення токсичних пероксидів і вільних радикалів. Більше того, експерти вважають цей факт одним з основних факторів ризику щодо виникнення онкологічних захворювань. Дослідження було опубліковане в журналі “Antioxidants and Redox Signaling” (Роль  антиоксидантів та окислювально-відновних процесів в передачі сигналів).

Команда Гамзані проаналізувала вміст слини 20 осіб, які вважалися активними користувачами стільникових телефонів, іншими словами, вони використовували пристрої щонайменше 8 годин кожен місяць (хоча деякі використовували свій телефон по 30-40 годин на місяць).

Вміст слини після цього порівняли з контрольною групою, що складалася з глухих чоловіків і жінок, які або не використовували мобільний телефон, або використовували виключно для текстових повідомлень та за іншим подібним невербальним призначенням. У порівнянні з контрольною групою, стверджують дослідники, активні користувачі мобільних телефонів мали істотне збільшення рівня слинного оксидативного стресу, що відзначено в дослідженні.

За словами Гамзані, отримані дані свідчать про значний рівень оксидативного стресу у тканинах і залозах, що знаходяться близько до мобільного телефону під час його використання. Цей стрес, зазначає він і його колеги, перебуває в тісному зв'язку з клітинними та генетичними мутаціями, які можуть призвести до розвитку ракових пухлин. Проте дослідження не наважується однозначно визнати «причинно-наслідкові» зв‘язки між виникненням раку і мобільними телефонами.

«Ця галузь дослідження відображає багаторічне занепокоєння щодо наслідків від використання мобільних телефонів, зокрема вплив неіонізуючого електромагнітного випромінювання на людські тканини, розташовані близько до вуха, - зазначили науковці, оприлюднивши результати дослідження, - слід додати до цього фактичного матеріалу і те, що стільниковий телефон може бути шкідливим в довгостроковій перспективі».

Дослідження також відкриває нові шляхи для досліджень в цій галузі, як заявив Гамзані і його партнери. Одне з майбутніх досліджень могло б задіяти людей для здачі слини на аналіз перед використанням мобільного телефону та після кількох хвилин  інтенсивного опромінення приладом.

Це могло б дозволити вченим побачити те, чи існує миттєва біологічна реакція на пристрій, у тому числі збільшення кількості молекул, що  свідчитиме про наявність оксидативного стресу. В даний час міжнародне агентство з дослідження раку (МАДР) класифікує мобільні телефони, як канцерогенну категорію 2b. Це означає, що організація вважає їх потенційно канцерогенними для людей.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

 

До списку новин