загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українська гривня святкує 17-річчя

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Національна валюта країни увійшла в обіг 2 вересня 1996 року. Дизайном українських грошей займалися художники Борис Максимов та Василь Лопата. Керував процесом Володимир Матвієнко, який у той час очолював правління Національного банку України.

На початку 90-х років у країні не було необхідних для виготовлення банкнот потужностей. Першу національну валюту віддрукували у 1992 році в канадській компанії «Канадієн Банкнот Компані». Це були купюри номіналом 1, 2, 5, 10, 20 гривень. В обіг у країні був введений український карбованець, який мав виконувати роль тимчасової валюти під час перехідного періоду.

25 серпня 1996 у ЗМІ з'явився Указ Леоніда Кучми «Про грошову реформу в Україні», згідно з яким 2-16 вересня в країні проводилася грошова реформа. Були перераховані ціни, оклади зарплати, тарифи, пенсії, стипендії, кошти на рахунках установ, підприємств і вклади громадян на гривню, згідно зі встановленим курсом. 15 днів в обороті були карбованці і гривні. Після 16 вересня на території України єдиним законним засобом платежу була призначена гривня.

Сьогодні українські гроші виготовляють на Банкнотній фабриці Банкнотно-монетного двору НБУ. Папір для української валюти виробляє Фабрика банкнотного паперу НБУ у Малині. Щорічно через пошкодження Національний банк вилучає близько 640 мільйонів штук банкнот різного номіналу.

Малюта Вероніка

До списку новин