загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

TOP-20 подій Львівського форуму видавців від «Дня»

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Львові розпочався Форум видавців. На кілька днів увесь центр міста перетворюється на «живу літературу» - на кожному повороті відбуваються читання, концерти, презентації, торгують книжками. Програма Форуму (//bookforum.ua/event/18/1180.html) – величезна й неосяжна. «День» пропонує вам свою двадцятку подій, котрі варто відвідати. Отже, Топ-20 Львівського Форуму.

1. Презентація книжкової серії «Підривна література» від газети «День» - 13 вересня, 14-00, Дзеркальна зала Палацу Потоцьких (вул. Коперника, 15).

Серія книжок, що продовжує торішню «Бронебійну публіцистику» та покликана «підривати» структури рабського, тоталітарного мислення, все ще притаманні багатьом пострадянським українцям. До «Підривної літератури» ввійшли твори Бориса Грінченка, Тараса Шевченка, Андрея Шептицького, Дмитра Донцова, Симона Петлюри, Михайла Грушевського, Степана Бандери, Віктора Петрова, Єжи Ґедройця, Михайла Хейфеца, Степана Бандери, Андрія Сахарова, Ліни Костенко, Юрія Шевельова та Валерія Марченка, Джеймса Мейса…

2. Ніч поезії і музики нон-стоп – 14 вересня, 21-00, Перший український театр для дітей та юнацтва (вул. Гнатюка, 11).

Найбільша подія Львівського форуму. Протягом цілої ночі перед глядачами (треба сказати, щороку зали Ночі поезії і музики не можуть вмістити всіх охочих) виступатимуть найрізноманітніші поети, гості фестивалю, не лише з України, а й із Польщі (ця країна – почесний гість нинішнього Форуму), Каталонії, Данії тощо. Музичну частину забезпечать гурти «PabloPavo i Ludziki» (Польща), Ян Бедерман (Росія), «DRUMТИАТР» і «ZAPASKA» (Україна).

3. «Коронація Ґео Шкурупія» - 14 вересня, 18-00, Кав’ярня Леваковського (пл. Катедральна, 3).

Літературна акція, присвячена пам’яті поета-футуриста двадцятих років минулого століття Ґео Шкурупія, котрий називав себе «королем футуропрерій». Новітню «коронацію» Шкурупія проведуть сьогоднішні молоді поети, а також презентують кілька нових цікавих книжок від видавництва «Смолоскип». Передусім це вибрані твори самого Ґео Шкурупія. Також гості Форуму матимуть нагоду познайомитися з вибраним Миколи Вінграновського. І ще два видання – альманах молодої української літератури «Знак» і книжка самобутнього поета, лауреата «смолоскипівської» літературної премії Мирослава Лаюка «Осоте!».

4. Презентація українського перекладу монографії Жана-Клода Маркаде «Малевич» - 12 вересня, 14-00, Центр міської історії Центральної та Східної Європи (вул. Академіка Богомольця, 6).

Жан-Клод Маркаде – один із симпатиків української культури на Заході та загалом добрий знавець слов'янського сівту. Прихильник образотворчого мистецтва першої половини ХХ століття, він був серед перших французьких мистецтвознавців, котрі почали вживати поняття «український авангард» окремо він «російського» чи «радянського» та, зокрема, співвідносити з українським мистецьким контекстом творчість Казимира Малевича. Монографія, присвячена цьому художнику, вийшла вже давно, але в українському перекладі, завдяки видавництву «Родовід», стала доступна тільки цьогоріч.

5. Результати соціологічного дослідження «Читання книжок в Україні» - 13 вересня, 13-00, Палац Потоцьких.

Тим, хто цікавиться літературою, не менш цікаво, мабуть, буде й дізнатися про сьогоднішні настрої українців у цій галузі. GfK Ukraine, Kyivstar і Форум видавців провели соціологічне дослідження з метою визначити читацькі вподобання населення та зрозуміти, чому багато хто з наших співгромадян від читання відмовляється.

6. Зустріч із письменницею Еммою Андієвською – 13 вересня, 14-30, Перший український театр для дітей та юнацтва.

Одна з найцікавіших і найбільш легендарний постатей літератури української еміграції, авторка віртуозних сюрреалістичних сонетів і загадкової притчеподібної прози. Інколи Емму Андієвську відносять до Нью-Йоркської школи поезії, хоча вона сама це заперечує. Зустріч із цією надзвичайно енергійною жінкою – справжній дотик до живої історії літератури, що твориться на наших очах.

7. Презентація конкурсу художнього репортажу «Самовидець» - 14 вересня, 15-00, книгарня «Є» (просп. Свободи, 7).

Цього року видавництво «Темпора» заснувало конкурс художнього репортажу для українських авторів. Твори перших переможців і презентують на Львівському форумі. Також можна буде поспілкуватися з польськими класиками цього жанру – Маріушем Щиґелом і Вітольдом Шабловським.

8. Дискусія: «Як розвивати та популяризувати літературу в малих містах?» - 14 вересня, 17-00, антикафе «coMMuna» (вул. Галицька, 1).

Маленькі міста – болюче місце культурного розвитку сьогоднішньої України. З одного боку, в них чимало талановитих людей, є й зацікавлені в сучасній культурі, але майже повністю відсутні відповідні суспільні механізми та інфраструктура. Як боротися з такою провінційністю, обговорять, між іншим, письменники й арт-менеджери, уродженці малих міст - Серед учасників – Надійка Гербіш, Василь Карп'юк, Ірина Вікирчак та інші.

9. Зустріч із поетом Юрієм Тарнавським – 11 вересня, 17-00, книгарня «Є».

Юрій Тарнавськийще одна жива легенда української літератури, зокрема її еміграційної гілки. Співзасновник Нью-Йоркської групи поетів, прихильник оригінальної неоавангардистської стилістики. В Україні він буває нечасто, отже, варто використати шанс.

10. Концерт-презентація «Грицько Чубай. П'ятикнижжя» - 18 вересня, 19-00, Театр імені Марії Заньковецької (вул. Лесі Українки, 1)

Подія, трохи віддалена в часі від основної частини Форуму, але така, що її не можна пропустити. Участь у заході, присвяченому пам'яті видатного поета Грицька Чубая, візьмуть Юрій Андрухович, Юрій Винничук, Олег Лишега, Віктор Морозов.

11. Перезентація книжкової серії «Цілодобово-2» - 14 вересня, 18-00, музей-ресторан «Сало» (просп. Свободи, 6/8)

Троє помітних молодих поетівБогдан-Олег Горобчук, Павло Коробчук, Олег Коцаревпрезентують серію з трьох книжок «Цілодобово-2» (назва апелює до їхнього ж спільного проекту 2007 року, книжки «Цілодобово!»): відповідно «Етика любові, естетика смерті», «Мерехтіло» та «Котра година». Верлібр і силаботоніка, іронія і зворушливістьрізні грані сучасної молодої поезії.

12. Зустріч з Ігорем Калинцем – 12 вересня, 12-00, Перший укрїанський театр для дітей та юнацтва.

Видатний український поет сучасності, дисидент, один з лідерів львівського мистецького середовища старшого покоління, Ігор Калинець не потребує особливих рекомендацій.

13. «Гоголь і українська ніч» Євгена Сверстюка – 12 вересня, 10-30, Палац мистецтв

На Львівському форумі свою нову книжку представить відомий есеїст, дисидент, правозахисник, критик і поет Євген Сверстюк. Цього разу в центрі його уваги – Микола Гоголь, і то не стільки Гоголь популярно-розважальний, як метафізичний і релігійний.

14. Лев Троцький про Україну – 12 вересня, 20-00, La Pizza (просп. Свободи, 27)

Досить несподівана книжка: переклад статей одного з лідерів більшовицького заколоту, в яких ідеться про Україну та український контекст. Вочевидь, вихід її викличе в багатьох суперечливу реакцію, проте незаперечним фактом є потреба знати з першоджерел думку опонентів і ворогів української незалежності.

15. Поезія ламає ґрати – 13 вересня, 12-00, Музей «Тюрма на Лонцького» (вул. Бандери, 1)

У знаменитому музеї «Тюрма на Лонцького» відбудеться презентація книжки «Поезія з-за ґрат», антології творчості поетів, які у ХХ столітті потрапили до тюрем і таборів (видавництво «Смолоскип»). Упорядниця антології – Олена Голуб.

16. Дискусія: «Місце сучасної української літератури на політичній мапі світу» - 12 веренся, 12-00. «Дзиґа» (вул. Вірменська, 35)

Як поширювати в світі знання про художні досягнення сьогоднішньої української літератури? Чим зацікавити закордонного читача? Як організувати переклади? Чим може допомогти держава та громадянське суспільство? Чи є в цьому плані вже якісь успіхи? Про все це говоритимуть Сергій Жадан, Ольга Герасим'юк, Юрій Винничук, Віра Агеєва, Росислав Семків, Ніна Кур'ята, Юрій Володарський та інші.

17. Американське ХХ століття – 13 вересня, 19-00, Музеї модерної скульптури Михайла Дзиндри (Брюховичі, вул. Музейна, 16).

Виставка американської фотографії середини ХХ століття з фондів Національного архіву США буде супроводжуватися творчим вечором за участю Юрія Андруховича «Американська поезія п’ятдесятих-шістдесятих років».

18. Книжка про галицьке церковне малярство – 14 вересня, 12-00, Львівське відділення Національної спілки художників (вул. Коперника, 17).

У львівському відділенні Спілки художників презентують книгу Лева Скопа, дослідження "Українське церковне малярство на Галичині. техніка і технологія XV - XVIII століття", надруковане у дрогобицькому видавництві «Коло».

19. Вечір сучасної шведської поезії – 13 вересня, 19-00, Кав’ярня Леваковського.

Одна з традицій Львівського форуму – зустрічі зі скандинавськими поетами, що їхні літератури досі є не найкраще відомими серед українських читачів. Організовує їх перекладач Левко Грицюк. Цього разу до уваги гостей Форуму виступ поетів зі Швеції: Гелени Буберґ, Юнаса Ґрєна та Ліни Екдаль.

20. Антологія польської драматургії «Сповідь після зламу» - 13 вересня, 21-00, Театр «Воскресіння» (пл. Генерала Григоренка, 5)

Сьогодні в Україні виходить відверто мало книжок драматургії, навіть на тлі невеселої видавничої ситуації з усіма іншими літературними родами й жанрами. Отож, кожне нове видання привертає особливу увагу. Антологію сучасної польської драми, що з’явилась у «Темпорі», представить Роман Павловський з Польщі та українці Олександр Ірванець, Андрій Бондар та Олександр Бойченко

До списку новин