загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Під майбутній урожай. Осінні роботи в саду

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Величезне значення має осіння підготовка ґрунту під майбутній урожай, тому що надто важливо дотримуватися сівозміни, а також вимог різних культур до кислотності та добрив.

ПРАВИЛА ПЕРЕКОПКИ

 

Підготовляючи грядки з осені, варто пам'ятати, що перевертати шар землі, розбивати грудки, що утворилися при перекопці, не можна. Це не буде сприяти не тільки промерзанню насіння бур'янів і зимуючих у ґрунті шкідників, але й диханню ґрунту.

Провапнуйте землю там, де потрібно, під час осінньої перекопки. Навесні це зробити складніше, тому що не всі рослини добре переносять вапно, а кислий ґрунт гнітить їхній ріст.

Кислотність ґрунту можна визначити за бур'янистими рослинами, що переважають у городі. На кислих ґрунтах зазвичай ростуть хвощ, щавель, подорожник, м'ята, іван-та-мар’я, верес, на слабокислих і нейтральних - в'юнок польовий, ромашка непахуча, бодяг городній, мати-і-мачуха, пирій повзучий, конюшина.

До середини жовтня закінчують посадку озимого часнику. Наприкінці місяця виконують підзимовий посів моркви, петрушки, цибулі-чорнушки, щавлю та інших холодостійких культур. У листопаді всі роботи на городі практично закінчуються.

ПРАВИЛА УДОБРЕННЯ

 

При перекопці ґрунту вносять необхідні живильні речовини під ті культури, які потрібно вдобрювати з осені.

Гній вносять восени або ранньою весною. Все залежить від того, яку культуру ви збираєтеся вирощувати.

Під ранні овочі (капусту, картоплю) гній краще вносити з осені, під пізні - під час ранньої весняної перекопки.

Якщо навесні доводиться використовувати свіжий гній, що розклався, то на цих грядках можна вирощувати гарбузи, огірки. А ось цибулю, моркву, зелені культури висаджують лише на другий рік після внесення гною.

З осені під час перекопки ґрунту краще внести фосфорні добрива, тому що потрібен тривалий час, щоб вони надійшли до коренів. Особливо в цьому бідує буряк.

ПРАВИЛА ЗБИРАННЯ

 

Після збирання овочів і картоплі обов'язково потрібно навести на ділянці порядок, згребти опале листя й рослинні залишки, інакше вони стануть джерелом поширення захворювань і шкідників

Здорове листя використовують для вкриття на зиму багаторічних рослин і квітів. Опале листя і трава можуть послужити цінним добривом. Для цього їх складають у великі купи. Восени й навесні купи перелопачують. Як тільки вони перепріють, їх можна використовувати під овочеві культури.

За допомогою листя і трав'яних відходів улаштовують теплі грядки. Спочатку знімають орний шар і укладають листя. Потім укладають назад зняту землю. За зиму листя встигає перепріти і стає гарним добривом.

ПРАВИЛА ПІДГОТОВКИ ТЕПЛИЦЬ

 

У листопаді важливо підготувати теплиці до нового сезону. З цією метою рослинні залишки після збору врожаю овочів потрібно винести й спалити. Ретельно огляньте приміщення, закрийте всі щілини й зазори. Протягом 2-3 діб проведіть газацію теплиць (спалюються сірчані шашки з розрахунку 50 г на 1 кв. м теплиці), покрівлю усередині теплиці, стелажі, інвентар обробіть розчином формаліну з хлорофосом (500 г формаліну і 50 г хлорофосу на 10 л води). На 1 кв. м площі витрачають 400 г такої суміші. Замість формаліну можна використовувати 400 г пасти хлорного вапна на 10 л води. Після дезінфекції покрівлю усередині теплиці, стелажі та інвентар промийте гарячою водою.

Пам'ятайте: частий і рясний полив у парниках і теплицях сприяє вимиванню живильних речовин, а багаторазове підживлення - накопиченню в ґрунті баластових утворень.

Щоб забезпечити сприятливі умови для росту рослин, потрібно підготувати свіжий ґрунт, що складається з торфу низинного (75%), дернової середньосуглинної землі (25%) або 60% низинного торфу, 20% дернової землі, 20% гною або 70% низинного торфу, 20% гнойового перегною, 10% піску. 

У якості матеріалу для розрихлення до ґрунтів до 30% можна додати компости з відходів стружок, тирси, кори і дрібних друзок. При їхньому компостуванні на відро свіжих відходів додати 44 г сечовини і 15 г суперфосфату, все ретельно перемішати й укласти в штабель на 2-3 місяці.

Узимку, за можливістю, не забувайте збирати деревний попіл, курячий послід, які потрібно зберігати в ящиках або бочках у сухому місці. 

Пічний попіл нейтралізує кислотний ґрунт і помітно пожвавлює діяльність корисних мікроорганізмів, зокрема, бактерій, що збагачують ґрунт азотом. Вносять попіл навесні в борозни та лунки з розрахунку 100-200 г на 1 кв. м.

До списку новин