загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як вибрати нешкідливу побутову хімію

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Дослідження, що підтверджують непоправну шкоду побутової хімії для здоров’я людини і навколишнього середовища, давно проводяться у багатьох країнах, їх результати стали підставою для рішучого перегляду основних складових подібної продукції.

Так, науково доведено, що хлор провокує захворювання серцево-судинної системи, а фосфати – онкологічні захворювання шлунково-кишкового тракту. Поверхнево-активні речовини, накопичуючись в організмі, з плином часу вражають мозок, печінку, легені. Формальдегіди призводять до порушень в роботі дихальної системи, а феноли провокують дисфункцію нирок. Говорити про шкоду побутової хімії можна довго, деталям присвячено чимало наукових праць. Для пересічного громадянина набагато важливіше захистити себе від небажаних наслідків наведеної в будинку чистоти.

У ряді європейських країн висунуті вельми суворі вимоги до складу побутових засобів, а в нашій країні відповідальність за своє здоров’я несе виключно покупець даної продукції. Вибираючи засіб для прибирання в будинку, керуйтеся описом складу продукту.

Перелік небезпечних і небажаних інгредієнтів:

- хлор; - фосфати; - аніонні ПАР (А-ПАР) не більше 5%; - гідрохлорид натрію (sodium hypochlorite); - нафтові дистиляти; - феноли і крезоли; - нітробензол; - лаурилсульфат натрію (sodium lauryl sulfate, SLS); - формальдегід.

Поради щодо вибору безпечної побутової хімії

• Уважно читайте інформацію на етикетці продукції.

• Надавайте перевагу дитячій побутовій хімії – раціонально припустити, що її склад більш щадний, а ефект такий же як і у звичайних мил і порошків.

• Надавайте перевагу екологічно безпечній та органічній продукції – вона хоч і дорожча, але в її складі не зустрінеш вище перерахованих інгредієнтів.

• Надавайте перевагу імпортній продукції – закордонні стандарти набагато вищі за вітчизняні, така продукція хоч і дорожча, але безпечніша.

Чим можна замінити шкідливу побутову хімію?

• Сода – для чищення посуду і кухонних поверхонь.

• Порошок гірчиці – для чищення посуду і різних поверхонь, чудово дезінфікує, можна використовувати окремо або змішати з содою.

• Глина, пісок – для чищення посуду, широко використовується в сільській місцевості, де старожили й чути не бажають про побутову хімію.

• Рідке мило – розвести у воді для миття посуду і різних «домашніх» поверхонь. Також потрібно бути уважним до складу, але створене для очищення шкіри, воно більш щадне до людського організму.

• Оцет – видаляє різні плями і накип, додає блиску поверхням.

• Сік лимона – видаляє іржу, додає блиску поверхням, дезінфікує.

• Бура – підійде для видалення складних забруднень, наприклад, для чищення кахлю, перешкоджає утворенню грибків і цвілі, після застосування рекомендується провітрити приміщення.

• Натуральні ефірні олії – можуть замінити кондиціонери для білизни, а жиророзчинні олії (наприклад, деякі з цитрусових) володіють і очищаючим ефектом.

• Крохмаль – використовується для чищення килимів, хутряних виробів тощо.

До списку новин