загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Десять надзвичайних явищ, які наука не може пояснити

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В наші часи людство починає все більше вірити у всемогутність сучасної науки, вважаючи, що вона може пояснити все суще на планеті та у Всесвіті. І дійсно, багато явищ мають наукове пояснення, проте не всі явища можна пояснити на основі наукових знань сьогодення.

Так, наука ще не має чіткого уявлення щодо процесу творення Всесвіту. Не може наука пояснити і формування релігійних переконань. Існує ще багато загадкових проявів, які відносяться до надприродного, вивчити чи виміряти які на основі наукового методу неможливо.

Давайте розглянемо деякі з них і нагадаємо собі, що природа — це диво, яке зберігає ще багато таємниць.

1. Ефект плацебо

Ефект плацебо — одна із загадок медицини — описує вплив свідомості на стан здоров’я та на зцілення. Так, пацієнти, які вірили, що їм давали ефективні ліки одужували навіть тоді, коли їм давали цукрові драже. Щоб уникнути упередженого підходу до результатів та дослідити ефект плацебо використовували подвійний сліпий експеримент, за якого ні ті, хто брав участь в дослідженні, ні ті, хто його проводив не знали, що за ліки вони використовували.

Проте за багато років випробувань ефект плацебо був визнаний наукою як маловірогідний. Це може бути пов’язано з обмеженістю наукового методу пізнання. Підтверджені чи ні, методи самозцілення продовжують існувати й іноді дають навіть кращі результати, ніж методи сучасної медицини.

2. Шосте чуття

П’ять відчуттів: зір, слух, смак, дотик і нюх допомагають нам вивчати наш фізичний світ. Існує також шосте відчуття — внутрішня сила сприйняття, відома як інтуїція. Слово інтуїція походить від латинського слова «intueri», що означає «дивитися всередину». Інтуїція — це здатність знати і розуміти без використання логічних розмірковувань й аналізу. Вона присутня у всіх людей, проте може проявлятись більш чи менш гостро.

 Інтуїція, або «шосте чуття» — внутрішнє знання про якусь ситуацію, не підкріплене реальними даними. За результатами опитування бізнесменів 2006 PRWeek / Burson-Marsteller, 62% керівників схильні приймати рішення покладаючись на інтуїцію, а не на отриману інформацію.

А дослідження 2007 року, опубліковане в журналі Current Biology, виявило, що учасники, які не мали часу для аналізу і які покладались на інтуїцію були більш точні у виборі непарного символу серед більш ніж 650 однакових, ніж ті, яким давали 1,5 секунд на пошуки.

Древній китайський філософ Лао-Цзи одного разу сказав: «Сила інтуїтивного розуміння захистить вас від шкоди до кінця ваших днів». Альберт Ейнштейн також сказав: «Єдиною дійсно цінною річчю є інтуїція».

 Але звідки ж виникає інтуїція? Дослідження людського мозку вказує на пінеальну залозу як можливу відповідь на цю загадку. Рене Декарт (1596–1650), батько сучасної філософії, називав шишкоподібну залозу «місцем душі». На Сході здавна вважали, що інтуїція з’являється в області шишкоподібної залози і вважає, що вона може отримувати від душі прозріння у формі знань та ідей.

3. Передсмертний досвід

Про різні дивні переживання людей, близьких до смерті, повідомлялось багато. Іноді такі люди бачать, що рухаються по тунелю назустріч світлу, зустрічають своїх близьких, при цьому знаходячись в спокійному, безтурботному стані.

Найбільш показною була ситуація доктора Джорджа Родонайя, чий «передсмертний досвід» в 1976 році отримав незвичайний розвиток. Будучи атеїстом, після того, що Родонайя пережив в помираючому стані, він перетворився на глибоко віруючу людину і став священиком Східної Православної Церкви. Його досвід показує нам, що за межами цього людського фізичного світу є інший.

Незважаючи на те, що люди дійсно переживали у помираючому стані, наука не змогла дати пояснення передсмертному досвіду. Деякі вчені припускають, що передсмертний досвід може виникати в результаті галюцинацій від ушкодження мозку. Але не в усіх випадках мозок переживав кризу, тому ніякі конкретні наукові теорії не можуть дати пояснення передсмертному досвіду і тому, чому пережите в помираючому стані так змінює життя людей.

4. Непізнані літаючі об’єкти

Непізнаний літаючий об’єкт (НЛО) — це термін, введений ВВС США в 1952 році, який означає об’єкти, які не можуть ідентифікувати при експертному дослідженні. В популярній культурі поняття НЛО, як правило, має на увазі космічний корабель прибульців.

НЛО були помічені і описані на початку династії Сун в Китаї. У ХІ столітті, вчений і військовий генерал Шен Куо (1031–1095) писав у своїй книзі «Эссе Бассейна Мечты» (1088) про літаючі схожі на перлини об’єкти із сліпучим внутрішнім світлом, які можуть рухатись з неймовірною швидкістю.

Кеннет Арнольд, американський бізнесмен, сказав, що бачив в 1947 дев’ять літаючих об’єктів з яскравим світлом в районі гори Рейнір в штаті Вашингтон. Арнольд описував об’єкти як «плоскі, як пиріг» у формі блюдця дисків. Те, що він сказав, привернуло увагу засобів масової інформації й викликало великий громадський інтерес.

З того часу НЛО стали помічали все частіше. НЛО стали предметом вивчення як державних, так і незалежних дослідників по всьому світу. Доктор Йозеф Ален Хайнек (1910–1986) працював у Військово-повітряних силах Сполучених Штатів і займався розслідуванням НЛО. Спочатку Хайнек ставився до цього питання критично, але після вивчення сотень повідомлень про НЛО за останні три десятиліття, його думка змінилася.

В останні роки своєї кар’єри, Хайнек висловлював розчарування з приводу того, як більшість вчених підходить до вивчення НЛО, і не бажає визнати те, що не може пояснити.

5. Дежавю — вже бачене

Дежавю, що з французької означає «вже бачене», відчуття, ніби те, що людина переживає, з нею вже колись відбувалось. Ті, хто потрапляє в таку ситуацію, можуть мати дуже дивне відчуття, що бачили це раніше, хоча вони впевнені в тому, що таке з ними трапляється вперше. Вчені-нейрофізіологи намагаються пояснити це явище, вважаючи це аномаліями пам’яті або патологією головного мозку, або побічними ефектами від прийому медичних препаратів.

У 2008 році психолог Енн Клірі в результаті дослідження зробила припущення, що дежавю може бути пов’язане з функціонуванням пам’яті. Альтернативні пояснення пов’язують дежавю з надздібністю передбачення, спогадами минулих життів, ясновидінням, або виконанням життєвої місії. Якби не пояснювали це явище, дежавю є спільним для багатьох людей станом, а причина його прояву досі залишається загадкою.

6. Привиди

Згадки про примар зустрічаються ще в класичній літературі, зокрема про них писали такі автори, як Данте і Гомер. Люди стикались зі світом паранормального ще з давніх часів. В наші ж дні існують туристичні пам’ятки, пов’язані з привидами, такі, як будинок Уелі (Whaley) в Сан-Дієго, і спроби поспостерігати за примарами не є чимось незвичайним.

В той час, як в популярній культурі з’являється багато фільмів про привидів, офіційна наука не коментує такі явища. Тільки дослідження, близькі до виходу з наукової сфери, вивчають випадки появи привидів і намагаються перевірити, чи дійсні вони.

Якщо буде доведено, що примари дійсно існують, це може повністю змінити уявлення людей щодо того, чи існують окрім нашого фізичного світу інші виміри, а також щодо продовження життя душі після смерті тіла. Дослідники, які працюють над цією темою, сподіваються, що колись ця таємниця буде розкрита.

7. Таємничі зникнення

Розповсюдженими є випадки, коли люди загадково і безслідно зникають.

Наприклад, в 1937 році під час польоту зникли разом з літаком Lockheed пілот Амелія Ергарт і штурман Фредерік Нунан. Коли вони наближались до острову Хауленд в Тихому океані, катер берегової охорони США отримав повідомлення, що у літаку закінчується паливо. Спілкуватись далі було важко через перешкоди, і катер берегової охорони не міг визначити, де знаходився Lockheed.

Незабаром після того, як Ерхарт і Нунан послали повідомлення про те, що палива у них залишається на півгодини і вони не бачать землю, зв’язок перервався. Вони могли висадитись на воді, проте після кількох років пошуків ні льотчиків, ні їхнього літака не було знайдено.

Незважаючи на зусилля офіційних та неофіційних органів по розслідуванню таких випадків і залучення сучасних наукових методів, вчені не змогли дати відповіді на те, куди таємничим чином зникають люди.

8. Бермудський трикутник

Трикутник в Бермудській області Атлантичного океану, який знаходиться між Бермудськими островами, Майамі та Сан-Хуан, Пуерто-Ріко, є однією з найбільших сучасних таємниць нашої планети: кораблі та літаки в ньому зникають досі.

Багато людей ставали свідками надзвичайних явищ в Бермудському трикутнику: вони помічали, що час йде неправильно, навігаційні прилади працюють невірно, бачили кулі світла, що спускаються з неба, ставали свідками раптових змін погоди та бачили стіни туману, такі, які описував Френк Флінн в 1956 році. Він описав, що після того, як корабель увійшов в туман з «невідомої маси», двигун не міг працювати на повну потужність.

Брюс Джернон молодший потрапив у такий туман в 1970 році. Стихія охопила його літак і перетворилась на щось потойбічне. Протягом багатьох років вчені працювали над тим, щоб пояснити таємницю Бермудського трикутника, кажучи, що ніякої таємниці немає. Але ті, які самі пережили незвичні події і вижили, рішуче заявляють про те, що речі, які трапились в морі та на небі в Бермудському трикутнику, не можуть знайти логічного пояснення.

9. Снігова людина

Єті є однією з найбільш легендарних істот в дослідженнях криптозоології. Єті, або Снігова людина, як її називають в Тихоокеанському північно-західному регіоні Північної Америки, бачили також в районі Гімалаїв в Непалі, Тибеті, та в Австралії.

В 1951 році альпініст Ерік Шиптон сфотографував в Гімалаях гігантський слід снігової людини. Фото вразило світ і привернуло увагу громадськості до єті. У 1967 році Роджер Паттерсон і Роберт Гімліна відзняли на плівку істоту, яку вони називали сніговою людиною. Їхні всесвітньо відомі кадри проаналізували безліч разів, намагаючись перевірити справжність або довести підробку.

Антрополог Гровер Кранц вивчив кадри Патерсона та Гімліна і прийшов до висновку, що вони справжні, і відзнята загадкова двонога істота є дуже великою. Через відсутність серйозних фізичних доказів існування снігової людини, традиційна наука відкидає припущення щодо її існування. Тим не менш, очевидці з різних куточків світу продовжують повідомляти про те, що зустрічали єті.

10. Гуркіт

Безперервний низькочастотний гуркіт чують у багатьох місцях по всьому свіиу, особливо в США, Великобританії та Північній Європі. Звук, який можуть почути не всі люди, відомий як «Хам» (Hum). Таку ж назву носять і населені пункти, в яких він присутній, такі як Хам Таос в Нью-Мексико, Хам Кокомо в штаті Індіана, Хам Бристоль в Англії та Хам Ларгс в Канаді.

Ті, хто відчуває цей гуркіт, описує його як віддалений звук дизельного двигуна. Такий звук виснажує людей, які його чують, і погано впливає на їхній фізичний стан, не даючи їм спокійно жити.

Джерело незвичного гуркоту досліджували державні органи по всьому світу. У Сполучених Штатах такі дослідження почались ще в 1960 році. У 2003 році Департамент навколишнього середовища, продовольства та сільського господарства Великобританії опублікував доповідь з аналізом цих низькочастотних шумів та їх впливу на людей. Проте переконливої інформації про джерело незвичного гуркоту та його природу немає досі.

До списку новин