загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Херсоні — перше заняття у рамках «Безкоштовних курсів української мови»

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Перше заняття відбудеться сьогодні у приміщенні Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гончара. Акція проводиться в рамках проекту «Безкоштовні курси української мови».

За словами куратора курсів Олександра Базилєва, заняття мають на меті об’єднати людей, які прагнуть краще засвоїти норми державної мови, а також у цікавій формі популяризувати українську культуру і літературу. «Минулого року, коли закон «Про засади державної мовної політики» набрав чинності й протестувати в наметах просто не було сенсу, Всеукраїнський комітет захисту української мови вирішив зайнятися практичною просвітницькою роботою. А оскільки я веду в Херсоні історичний клуб на базі обласної бібліотеки ім. О. Гончара, то запропонував учасникам клубу на волонтерських засадах проводити факультативні заняття для всіх охочих підтягнути знання з української мови і найголовніше — навчитися легко спілкуватися, подолавши будь-які психологічні бар’єри, — коментує Олександр Базилєв. — Багатьом ця ідея сподобалася. Відгукнулися і працівники бібліотеки: викладати на курсах погодилися бібліотекар Лілія Віжічаніна та Ольга Смаліна, філолог за освітою.

На основі педагогічних посібників і творів українських класиків вони розробили спеціальну програму. За годину-півтори спілкування можна встигнути повторити правила, попрактикуватися з правопису, почитати уривок із художнього твору і вільно поговорити. Ми не хотіли б, щоби курси сприймали як муштру, адже двійки тут не ставлять. Це радше товариські зустрічі з пізнавальною метою, які проходять завдяки бажанню самих відвідувачів. Ми не нав’язуємо думку, що в Херсоні не спілкуються українською і когось треба вчити. Навпаки — ще раз доводимо протилежне. До речі, коли ми проводили заняття минулого року, приходили й літні люди, інтелігенція, яка й так добре володіє українською. Їм було цікаво відкрити для себе деякі норми фонетики, граматики, лексики, які змінилися в структурі мови протягом останніх десятиліть».

За словами пана Олександра, аудиторія курсів доволі широка. Заняття цікавлять і російськомовних людей, які послуговуються державною мовою на роботі, в офіційному спілкуванні тощо. Це можуть бути й іноземці, які хочуть вдосконалити знання і попрактикуватись у комунікації на різні теми.

Цього року програму курсів будуть узгоджувати з варіантом, який пропонує Всеукраїнський комітет захисту української мови, в рамках якої заплановані зустрічі з письменниками, кінопокази, лекції з історії та культури. Подібні курси обіцяють відкрити в Кіровограді, Кременчуці, Луганську, Житомирі та інших містах. Заняття в Херсоні планують проводити щотижня, але якщо «учні» захочуть зустрічатися частіше, можна буде домовитися про індивідуальні зустрічі.

Іван Антипенко

До списку новин