загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Роботи у квітнику, вересень - жовтень, початок осені

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Робіт в квітнику на початку осені (вересень, жовтень) дуже багато, адже саме зараз (як і навесні) проходять основні посадки цибулинних, поділ багаторічників, підготовка клумб для підзимової сівби. Яскраві фарби, пишні квіти, сильні аромати. Вже не так спекотно, як влітку, і рослини розправляють своє листя й покриваються пишним цвітом.  На початку вересня в квітнику можна поділити лілії, що ростуть великим гніздом. Так само можна посадити в квітник з розсадника молоді рослини. Адже повітряні цибулинки, лусочки цибулин, насіння при розмноженні не садять відразу на постійне місце.  На початку осені в квітниках йде робота (вересень) по розмноженню рослин шляхом ділення. Якщо у вас дуже розрісся клематис, то саме час відокремити частину. У частині куща повинні бути цілі коріння, лоза і кілька бруньок. Клематис досить таки крихкий, тому викопуйте його акуратно. При посадці рослину заглибити на 5 см, посадкову яму заправити компостом або перегноєм, внести попіл.

Важливою роботою восени в квітнику (вересень - жовтень) буде посадка цибулинних (фрітіляріі, тюльпанів, нарцисів, гіацинтів ...). Починаємо з визначення оптимальних строків для своєї місцевості. Пов'язані вони з настанням морозів і припадають на час з 10 вересня до середини жовтня. Підбирайте так, щоб квітка встиг вкоренитися, але не проросла на поверхню грунту. 

Грунт необхідно підготувати заздалегідь, внести добрива відповідно до кожної культури. Перед посадкою цибулини знезаражують. Недостатньо глибока посадка може призвести до виштовхування посадкового матеріалу на поверхню, до оголення при розмиванні грунту під час осінніх злив. Також цибулини розташовують так, як вимагає розвиток та особливості квітки. Наприклад, фрітілярію висаджують з невеликим нахилом, щоб не застоювалася вода в поглибленні, що знаходиться вгорі цибулини. А ось у тюльпана положення при посадці не має значення. 

Для глибини посадки можна взяти усереднене значення - три висоти цибулини. Добре б під кожну цибулинку насипати трохи піску. Матеріал попередньо розібрати та потім висадити за розміром.

Ділимо і розсаджуємо багаторічники. Хоста, флокс, примула, астильба, півонія, ліліейнік на початку осені відправиться на нове місце. Ця вереснева робота вимагає вдумливого підходу. Якщо діленка слабенька, то посадіть її спочатку на дорощування в спеціально відведене місце (відео поради про поділ багаторічників).  Мілкоцибулинні (іксія, ацідантера, тритонія, крокосмія та інші) рослини викопують цілим гніздом і в такому вигляді відправляють на зберігання. Роблять це так тому, що розмір кожної цибулинки дуже маленький і вони просто можуть засохнути.  На початку осені в квітнику (працюють над цим зазвичай після перших заморозків, до кінця вересня в північних районах і не раніше 15 жовтня на півдні) викопують гладіолуси. Які цвіли влітку раніше, а от з пізніми сортами робити це треба якомога пізніше. Інакше посадковий матеріал погано визріє. На висоті 15 см зрізати стебла і просушити два тижні при +20 ˚ С.

Після перших заморозків викопують кореневища канн та бульби жоржин. Стебло обрізати на висоті 10 - 20 см. У канн земляну грудку не руйнуємо. Злегка підсушуємо, відправляємо на зберігання. Стежити, щоб взимку посадковий матеріал не пересох.

Декоративні чагарники також ділимо з кінця вересня. Тому на самому початку осені в квітнику багато роботи над викопуванням посадкових ям, бажано щоб вони постояли не менше двох тижнів. Також готувати ями для весняних посадок. У цей час пересаджують на постійне місце укорінені живці, відокремлюють прикопані для вкорінення пагони. 

Початок осені, вересень - жовтень це час посадки рослин, розбивки клумб, підготовки грядок у квітниках для весняних посівів. Але працюючи, не варто забувати і про ті квіти, що ростуть зараз. Адже через спеку багато літників тільки почали пишно цвісти і ще не встигли утворити насіння. Але у вересні бувають ранні заморозки. Ось так приморозить раз - два, а потім буде тепло ще довго, майже до зими. А ось клумби будуть стояти напівголі. Настурція, мірабіліс, чорнобривці, жоржини, портулак, бальзаміни та інші неморозостійкі можуть ще цвісти, якщо землю ввечері перед заморозком рясно полити. Зверху прикрийте чим небудь, навіть можна старими простирадлами, якщо немає укривного матеріалу. 

Можете посадити їх у горщики або інший посуд і занести в приміщення. Нехай ще цвітуть. Так само поступають з пізніми сортами хризантем. Якщо холода будуть ранніми, то цю квітку викопують і відправляють у приміщення. Там хризантеми себе чудово почувають і цвітуть.

Якщо ви зібралися займатися вигонкою цибулинних взимку або навесні, то посадіть їх в горщики і прикопайте на вулиці. З настання морозу місце накривають мульчей, щоб не промерзла земля, і щоб потім можна було відкопати та занести в приміщення.

До списку новин