загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Наскільки розвиненими були стародавні цивілізації?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Існує чимало доказів того, що на Землі неодноразово виникали високорозвинені цивілізації. Це підтверджують стародавні оповіді і таємничі археологічні знахідки в різних куточках Земної кулі. Атланти, гіперборійці, шумери, етруски, ацтеки, майя, інки — ось далеко не повний список зниклих давніх цивілізацій. Вони не лише додали свою лепту у формування світової культури, але й залишили по собі безліч загадок будівництва, науки і техніки.

Атлантида буквально означає «земля атлантів», тобто «земля велетнів». Перші згадки про цю легендарну землю знаходимо у відомих творах Платона «Тімей» і «Критій». До речі, це дало привід деяким історикам вважати, що Атлантида — плід фантазії давньогрецького філософа. Так чи інакше, але страшна історія затоплення та відходу на дно морське (близько середини X тис. до н. е.) цієї розкішної і могутньої держави досі є спірним питанням у навколонаукових колах. Платон точно не вказав місцезнаходження Атлантиди. Багато дослідників шукали докази існування цієї стародавньої цивілізації в Атлантичному океані і Середземному морі, Андах, Бразилії і навіть Антарктиді, але, на жаль, поки безрезультатно.

Ще одна стародавня цивілізація, яка викликала виникнення найрізноманітніших, абсолютно фантастичних, гіпотез — шумери. Оселився цей народ близько IV тис. до н. е. в Месопотамії — межиріччі Тигру і Євфрату. Незабаром їх прогресивні досягнення в науці і культурі поширилися по всьому Сходу і далі.

Вже в ті далекі часи шумери мали писемність, архітектуру (була вперше застосована техніка випалу цегли, технологія зведення фундаменту), вміли обробляти метали, мали колесо і гончарне коло. Так як релігія в житті шумерів відігравала провідну роль, то всі винаходи були визнані «даром богів». У стародавній цивілізації шумерів виникли зачатки таких наукових знань, як математика, право, астрологія, література. Розвиток цієї стародавньої культури випереджав розвиток інших як мінімум на століття. Шумери як нація зникли з лиця землі, коли їх територія була завойована Вавилоном під час правління славнозвісного царя Хаммурапі.

Цивілізація Стародавнього Єгипту досягла апогею свого розвитку в II тис. до н. е. Мистецтво та інженерія (геодезія) протягом багатьох століть були об'єктом захоплення інших культур. Завдяки науковим досягненням стародавніх єгиптян, стало можливим будівництво величних пірамід, храмів, палаців і обелісків. Правда, нині деякі вчені, ґрунтуючись на останніх відкриттях, стверджують, що піраміди збудували зовсім не єгиптяни, а ще більш древня цивілізація.

Тим не менше, достеменно відомо, що майстри Древнього Єгипту освоїли способи виробництва скла та фаянсу, створили унікальну систему писемності і власний календар. Цивілізація була знищена під час арабського завоювання в VII ст. н. е.

Племена етрусків заселяли Апеннінський півострів у I тис. до н. е. Незважаючи на те, що вони так і не створили єдиної держави (існував так званий «союз міст»), вони створили настільки розвинену культуру, елементи якої лягли в основу великої римської цивілізації. Не знала б Римська імперія боїв гладіаторів, перегонів на колісницях, системи підземних каналів, якби не надбання етрусків. Етрусками були і перші римські царі. Великим парадоксом стала теорія етруського походження слов'ян, яка виникла після розшифрування пам'яток етруської писемності.

Архітектура, скульптура, живопис, музика і поезія — ось що по правді можна назвати цвітом цивілізованого життя, говорив британський філософ і соціолог Герберт Спенсер. Стародавні цивілізації залишили нам багату спадщину. Але чи зуміли ми нею правильно розпорядитися?

Наталія Стрига

До списку новин