загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Довгожитель-відлюдник з ОАЕ лишився єдиним мешканцем гірського поселення

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Довгожитель з ОАЕ Убейд Ад-Дагмані є останнім мешканцем поселення у гірській долині (ваді) емірату Фуджейра. Єдине, про що мріє старий, - це нормальне житло замість його «доісторичного» намету з пальмового листя, пише газета Аль-Іттіхад.

«Серед русел ваді, біля підніжжя гір живе 90-річний Убейд Ад-Дагмані. У дряхлому помешканні, один, без жінки, без дітей, без сусідів у долині Майдак на південному заході емірату Фуджейра. Найбільшим бажанням Ад-Дагмані є нормальне житло, де б він міг провести решту днів свого життя», - пише видання.

Старий живе одинаком у простому будинку з однією кімнатою та вітальнею, збудованому майже 40 років тому первинним способом. Коли дощить, дах будинку пропускає воду. З іншої нерухомості у дідуся - зношений шатер з невибагливим килимом, де він за усіма правилами арабської гостинності, з кавою та фініками, приймає гостей, та давній намет, збудований з каміння і пальмового листя, куди старий переселяється в холодні місяці. Поблизу намету росте дерево рол, у тіні якого Ад-Дагмані ховається влітку.

Дідусь прожив у поселенні усе життя, покидати його не планує до останнього і говорить про цю землю з любов'ю. «Це місце, де жили мої діди, і я його не покину, доки живу. Тут я провів свої найкращі дні, тут моя душа відпочиває, вітерці ваді співають мені вранці та ввечері, тут я знаю кожен камінець, ваді є моїми легенями, якими я дихаю». Дехто з сусідів та родичів Ад-Дагмані вже помер, решта переїхала в інші райони.

Довгожитель розповідає, що одружитися йому не довелося через складні життєві умови. Змолоду разом з іншими мешканцями поселення він працював у сільському господарстві, вирощував овець, шукав дикий мед, збирав дрова, і це було джерелом їхнього основного доходу у минулому. Він розповів, що колись ваді Майдак було процвітаючим місцем за рахунок великих пальмових площ, значних запасів прісної води, багатих пасовиськ для овець і меду диких бджіл. Однак з часом колодязі всохли, чимало дерев загинули.

Зараз Ад-Дагмані живе на соціальну допомогу у 4 тис. дирхамів (трохи більше 1 тис. доларів), яку йому призначили після створення держави ОАЕ у 1971 році. Частину грошей старий віддає другові, бенгальцю Дербі, який опікується дідом вже 22 роки. Ще 1,5 тис. дирхамів Ад-Дагмані витрачає на таксі, яке відвозить його у Дубай у шпиталь у разі загострення хвороб. За словами старого, його стан нестабільний, він страждає на хвороби старості, поганий зір та біль у суглобах. Проте пам'ять у довгожителя в порядку і допомагає відновлювати головні моменти його життя.

Як повідомляв Укрінформ, люди, вік яких перетнув позначку у 100 років, не така вже й рідкість у країнах Близького Сходу. Приміром, у 2009 році ЗМІ повідомляли про найстарішого мешканця Оману, який дожив до 140 років. У 2011 році в саудівській Аравії помер 128-річний мешканець. Минулого року з життя пішла 124-річна Маріам Хамдан Аммаш з Палестини, мати дев'яти дітей і бабуся 600 онуків. У Катарі, за офіційною статистикою, живе більш як 30 осіб з «клубу тих, кому за 100 років».

Про те, що поважний вік не є перешкодою ані батьківству, ані одруженню, неодноразово писали ЗМІ країн Перської затоки. Так, влітку минулого року саудівська преса повідомляла про 96-річного Халіля аль-Саллямі, який вирішив уперше одружитися та завести дітей. Раніше повідомлялося про 124-річного саудівця, який забажав взяти шлюб із 80-річною нареченою. А газети ОАЕ розповідали про 100-річного Саліма бін Саїда бін Алі Аль-Абдувалі, рідному синові якого тоді був лише рік. «Найстаріший у світі чоловік» Мохаммед бін Зареї з Саудівської Аравії, що дожив до 154 років і залишив по собі понад 180 нащадків, хотів в одинадцяте одружитися у 150-річному віці.

Водночас, поки що офіційно зареєстрований рекорд довголіття посмертно належить француженці Жанні Кальман, котра померла в 1997 році у віці 122 років.

До списку новин