загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Наскільки корисним для здоров'я є какао?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Менше інсультів, покращений кров'яний тиск: численні дослідження свідчать про те, що какао сприяє здоров'ю. Однак таким однозначним стан справ насправді не являється

Серед древніх мешканців Латинської Америки какао вважалося особливо цінним. В часи культури Мая боби какао слугували платіжним засобом. А ацтеки вважали коричневе насіння дарунком пернатого божества у вигляді змії з ім'ям Кецалькоатль.

Сьогодні какао - продукт масового вжитку. Передусім воно цінується у всьому світі як складова частина шоколаду. Згідно з даними Федеральної Асоціації німецької кондитерської промисловості, у 2012 році середньостатистичний німець з'їв майже десять кілограмів шоколаду, а ще додатково близько двох кілограмів продукції, яка містить какао.

Кращі показники кров'яного тиску завдяки какао?

 

Дослідники всього світу до цих пір пробують на фактах вияснити, наскільки цінними є боби какао. Одним з цих учених являється д-р Браєн Буійсе з Німецького інституту харчування людини в Потсдамі. Дієтолог зазначив у 2006 році в одному з своїх досліджень, що чоловіки мали нижчий кров'яний тиск, а відповідно нижчий ризик померти від захворювань серцево-судинної системи, якщо вони регулярно вживали какао.

Подальше масштабне дослідження, проведене у 2010 році за участі 20000 учасників, дало подібні результати. Цього разу, щоправда, Буійсе не брав до уваги споживання какао, а лише шоколад. Щирі любителі шоколаду мали не лише кращі показники кров'яного тиску, але й  рідше страждали від апоплексичних нападів.

Складові речовини: Флаваноли розширюють судини

 

Звідки цей дивовижний ефект? «Точний механізм дії речовини залишається ще невідомим», - стверджує Буійсе. Однак є припущення. У какао міститься велика кількість природних сполук, так званих вторинних фітопродуктів. Серед них також і флаваноли. Однією з їхніх функцій у нашому організмі мабуть є те, що вони розслаблюють гладкі м'язи кров'яних судин.  Завдяки цьому знижується кров'яний тиск. Інші дослідження останніх років довели у своїх результатах припущення, що складові речовини какао покращують розумові здібності і можуть допомогти зняти стрес.

То чи йдеться при споживанні ніжного гіркого шоколаду про солодкий гріх, чи про певне покращення фізичного здоров'я? На жаль, все не так просто. Навіть дослідник шоколаду Буійсене не може висловити чітких рекомендацій стосовно харчових продуктів, які містять какао. «Шоколад містить багато жиру і цукру, - говорить він. - Це перетворює його на багате калоріями задоволення:  Одна плитка (100 грам) постачає організм приблизно 500 кілокалоріями.  Також і чашка какао, якщо приготоване з молоком,  має істотну енергетичну цінність.

Худий завдяки шоколаду?

 

Шоколад не допомагає схудненню, хоча дослідження з Сполучених Штатів створює саме таке враження. Каліфорнійські вчені опитали приблизно тисячу учасників про їхні харчові звички. При цьому вони знайшли неочікуваний взаємозв'язок: ті, хто часто споживали шоколад, в середньому, були худішими,  ніж будь-хто інший, хто від цього задоволення відмовлявся. Чи годиться шоколад для схуднення?

Все ж дослідження має своє підводне каміння. При дослідженнях методом поперечного зрізу інколи буває важко відокремити конкретні причинно-наслідкові зв'язки від статистичного контексту. Імовірно, шоколад не є відповідальним за зниження ваги. Дієтолог Буійсе має інше пояснення: «Ті, хто додали у вазі і пробують схуднути, відмовляючись від шоколаду, - стверджує він, - найімовірніше, не були худими, оскільки полюбляли шоколад. А при цьому проведеному опитуванні було швидше навпаки: через те, що досліджувані люди були худими, вони споживали шоколад».

Какао: насолоджуйтеся в помірних кількостях

 

Сам же Буійсе опублікував в серпні 2013 року дослідження, яке пояснює, що вживання занадто багато шоколаду протягом тривалого періоду робить людину не худим, а повним. В ньому визначалась вага учасників з 6-річний інтервалом. Ті, хто споживав більше шоколаду, набирали у вазі більше.

Тобто споживання великої кількості шоколаду протягом тривалого періоду не робить людину худішою, а навпаки повнішою. А надлишкова вага може сприяти захворюванням серцево-судинної системи і таким чином знищувати позитивний ефект флаванолів. Тому рекомендується  притримуватися міри при споживанні. Щодо шоколаду: темні сорти мають, як правило, вищий вміст какао, ніж молочний шоколад, а тому більше флаванолів.

Шоколад також може містити кадмій.

 

Високий вміст какао бобів має не лише переваги. «Гіркий шоколад може також містити високий вміст важких металів, таких як кадмій», - говорить Геді Грюневальд, експерт з харчових продуктів з спілки захисту прав споживачів Нижньої Саксонії. Цей елемент головним чином знаходиться в ґрунті і звідти може через коріння потрапляти у рослини. Таким чином він може потрапити і у какао боби. Саме тому  шоколад з  високим вмістом какао має, скоріше за все, вищий вміст кадмію, хоча масова частка варіюється у відповідності з регіоном, де вирощувалося какао. Коли цей важкий метал попадає у людський організм з продуктами харчування, то може вражати нирки та кістки.

Хімічне і ветеринарне дослідницьке управління Штутгарту прийшло у одному з досліджень до висновку, що доросле населення при регулярно високому споживанні гіркого шоколаду переходить рекомендовану межу тижневої допустимої дози кадмію, яка встановлена європейськими органами влади, відповідальними за чистоту харчових продуктів.  Навіть якщо з цим не обов'язково пов'язані негативні наслідки для здоров'я, Федеральний інститут оцінки ризику ( BfR ) давно вимагає встановити граничну межу вмісту кадмію в шоколаді. Щоправда важкий метал може міститися не лише у какао, але й у інших харчових продуктах, таких як овочі та фрукти.

Щодо какао і шоколаду, то через ряд причин рекомендується споживати їх у помірній кількості. Тому найкраще керуйтеся принципом ацтеків і мая: розглядайте какао як щось дорогоцінне. І насолоджуйтесь танучим шматочком шоколаду на вашому язиці, замість того, щоб в задумі зїсти цілу плитку.

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин