загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Гриби все ще отруєні радіоактивними елементами?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Навіть через десятиліття після трагічного випадку на Чорнобильській АЕС гриби все ще залишаються радіоактивно забрудненими. Наскільки ж великою є доза опромінення?  Ось що потрібно знати грибникам-любителям 

26 квітня 1986 року вибухнув реактор у четвертому блоці Чорнобильської АЕС на півночі України. Перший в історії подібний випадок викликав не тільки дискусію про ризики, які представляє ядерна енергетика.  Крім цього, велика кількість радіоактивної речовини Цезій-137 поширилась потоками повітря і води Європою. Наслідки відчутні ще й до сьогодні.

Гриби в лісах Німеччини і сьогодні містять, так само як і раніше, підвищений рівень Цезію-137. Ви збираєте гриби з лісового ґрунту і забираєте з собою. Радіаційне опромінення у грибів може сильно варіюватися залежно від регіону і його виду. Федеральне відомство з радіаційного захисту нещодавно опублікувало поточні вимірювання радіоактивного забруднення їстівних грибів.

Підвищена радіоактивність лісових грибів

Насамперед у південній частині Німеччини лісові гриби показали досить високі показники забруднення. Таким чином лисички, їжовики і сироїжки з південної Баварії та з Баварських лісів можуть містити близько 1000 беккерелів на кілограм. Одиниця виміру Беккерель показує, як швидко радіоактивний хімічний елемент розпадається. Якщо спробувати пояснити простішими термінами, то чим вище значення, тим вища накопичена радіоактивність.

Забруднення залежить не тільки від місця, де росте гриб, але відрізняється від виду до виду. Деякі загальновизнані їстівні гриби, такі як лисички і білі гриби, можуть містити  до 100 беккерелів на кілограм. Для порівняння: для грибів, які попадають в продаж існує верхня гранична позначка - 600 беккерелів на кілограм.  Якщо показник забруднення знаходиться вище цієї позначки, то гриби не дозволяється продавати у ЄС.

Рівень радіоактивності лісових грибів, що не викликає занепокоєння

Але що означають ці цифри для грибників - любителів? У лісових грибів немає рівня радіації, який би був вкрай небезпечним для здоров'я, за ствердженням Ані Лутц з Федерального відомства радіаційного захисту: «Споживання у помірних кількостях грибів, які ви самі зібрали, нешкідливе». «Ті, хто споживає за прийом їжі 200 грамів відносно сильно заражених грибів, які показують 3000 беккерелів на кілограм, отримує таку ж кількість радіації, як  і під час авіарейсу з Франкфурта до Гран – Канарії», - стверджує Лутц.

Тим не менше через ризик виникнення раку Федеральне відомство з радіаційного захисту радить якомога менше піддавати себе впливу підвищеного рівня радіації. Будь-хто, хто хоче зменшити власний рівень радіоактивного зараження, повинен відмовитися від задоволення поласувати лісовими грибами з високим вмістом Цезію-137. Зрештою, м'ясо диких тварин також може мати підвищену радіоактивність. У цьому випадку також залишається актуальною гранична позначка у 600 беккерелів на кілограм.

Сільськогосподарська продукція: Незначне радіоактивне опромінення

Якщо гриби показують підвищений рівень Цезію-137, чи не повинно це ж правило застосовуватися до фруктів і овочів з сільськогосподарських угідь? Тут ситуація виглядає дещо інакше: в оброблених сільськогосподарських ґрунтах глинясті мінерали зв'язують радіоактивні речовини таким чином, що рослини поглинають їх у менших кількостях. Тому сільськогосподарська продукція заражена  радіоактивними речовинами менше.

Профілактика грибних отруєнь

За певних умов небезпека отруєння грибами, які ви самі назбирали, є більшою, ніж небезпека від радіоактивного опромінення. Ханс Хальбвакс з баварської Мікологічної спілки пропонує поради, як уникнути отруєння грибами, наскільки це можливо:

·         Не існує універсальних ознак або тестів, які б надавали інформацію про токсичність гриба. Тому збирайте і їжте тільки ті гриби, які можете однозначно розпізнати.

·       Відповідні знання найкраще здобути на спеціальних курсах. Подібні курси можуть запропонувати клуби грибників та іноді коледжі.

·         У разі сумнівів можна дати вашу знахідку на експертизу.

·         У разі підозри на отруєння негайно повідомте про це медичний заклад. Якщо у людини з‘являються ознаки отруєння, відразу ж звертайтеся в служби екстреної допомоги 103.

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин