загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вінничан змушують забути про безкоштовну медицину

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Майже рік назад у Вінниці створили новий муніципальний лікарський закладКомунальне підприємство «Міський лікувально-діагностичний центр» (КП «ВМЛДЦ»). Оснащенню якого сприяли Благодійний фонд Петра Порошенко та держава Ізраїль.

Чудова новина, особливо на фоні загального скорочення лікарень в Україні. Ось тільки не все так прекрасно в цій історії. За отримання медичних послуг вінничанам доводиться платити, і платити не дешево. Кожна послуга в лікувально-діагностичному центрі вартує десятки та сотні гривень. Відповідні тарифи, як і посадові оклади співробітників, встановлює Вінницька міська рада, якій і підпорядковано це комунальне підприємство.

Виникає питання: звідки в небагатій Вінниці такий попит на «дорогу» лікарську допомогу? Виявляється у всьому винна медична реформа. В ході її проведення на Вінниччині було оптимізовано чимало закладів охорони здоров’я. Сотні профільних медиків були скорочені або перепрофільовані на сімейних лікарів, чисельність яких стрімко зросла. Натомість потрапити на прийом до висококваліфікованого фахівця вузької спеціалізації стало зовсім не просто. Тому особливого вибору до яких лікарів звертатися увінничан практично не залишилось.

ЯК ДОСТУПНУ МЕДИЦИНУ ПЕРЕТВОРЮЮТЬ НА РОЗКІШ

Біля входу в комунальний заклад ми зустріли 80-ти річну пенсіонерку яка за один візит до лікарів витратила понад 130 грн. За ці кошти пацієнтку оглянув кардіолог, також жінці зробили УЗД щитовидної залози і електрокардіограму. Ще майже 50 грн. пенсіонерці довелося віддати на послуги таксі. «З лікарні біля якої я проживаю мене направили в цей медичний центр. Я думала їхати маршруткою, але погано себе почуваю та й вік вже не той, тому довелося брати таксі», – розповіла кореспондентам CorruptUA літня клієнтка КП «ВМЛДЦ». Загалом за один візит до «безкоштовних» вінницьких лікарів жінка витратила майже п’яту частину своєї місячної пенсії.

Настільки дорого за послуги лікарів вінничани почали сплачувати з початку серпня 2013 р. Саме тоді набрало чинності рішення Виконавчого комітету Вінницької міської ради №1526, яким було значно збільшено вартість медичної допомоги. Скажімо середньостатистичний прийом в лікаря зріс з 25-30 грн. до 40 – 50 грн. Найдорожчим став огляд в лікаря гінеколога (71 грн.), дитячого отоларинголога (60 грн.) хірурга та мамолога (56 та 55 грн. відповідно). Також з початку серпня суттєво подорожчали тарифи КП «Медичний стоматологічний центр».

Дещо дешевшими є послуги в разі повторного звернення до того самого фахівця. Передбачені в КП «ВМЛДЦ» і пільги, але вони стосуються лише окремих категорій громадян, зокрема тих осіб, що  отримують субсидію на опалення в зимовий період. Чому пільгові «знижки»не поширені на іншихгромадян, скажімо таких як пенсіонери чи студенти лишається незрозумілим. Мабуть у Вінниці літних людей вважають достатньо заможними аби не лише купувати дорогі ліки, а ще й сплачувати за «безкоштовну» медицину по-вінницькі.

Лікуватись в муніципальному закладі може дозволити собі далеко не кожен. Хоча, головний лікар КП «ВМЛДЦ» Оксана Бланар має з цього приводу іншу думку. Нещодавно через місцеві ЗМІ вона запевняла, що послуги її центру є одними з найнижчих у місті. Головний лікар має рацію. Комерційні лікувальні заклади міста оцінюють свою роботу ще дорожче. Ось тільки пані Бланар забуває, що на відміну від КП «ВМЛДЦ» вони не отримували від міської ради статутного капіталу у розмірі 25 млн.грн., не мають вони й бюджетної підтримки та «дарованого» обладнання. Тому і порівнювати медичні розцінки не представляється коректним.

До речі, знаходиться лікувально-діагностичний центр в приміщенні колишньої поліклініки по вул. Київська. Новому КП віддали близько 1200 кв.м. першого поверху будівлі з виходом на вулицю. Решту площ займає Центр первинної медико-санітарної допомоги №7. Відвідувачам якого, неначе небажаним гостям, доводиться заходити з двору та підійматись крутими та неремонтованими сходами на вищі поверхи.

Кореспонденти CorruptUA придивились і к іншим проблемам муніципального закладу. Люди жаліються на недостатню увагу з боку частини лікарів. Хоча міська рада в червні прийняла спеціальний норматив, за яким огляд кожного пацієнта має тривати в середньому 30 хвилин (рішення №1338), на практиці він не дотримується. Відвідавши лікарняний заклад ми мали змогу переконатись в тому, що середньостатистичний прийом триває значно менше. Виходить, що за свої 40 – 60 грн. хворий може поспілкуватися з лікарем лише якихось 10-20 хвилин. Чи не занадто дороге виходить спілкування, запитаєте ви?

ПРОКУРАТУРА ПРОТЕСТУЄ, А СУД МОВЧИТЬ

Медичні тарифи встановлені Вінницькою міською радою видаються неоднозначними не тільки нам. Вже другий рік триває боротьба навколо рішення виконкому № 1209 «Про встановлення тарифів на медичне обслуговування за договорами із суб’єктами господарювання, страховими організаціями» від 26 травня 2011 р. Журналісти CorruptUA вже згадували цю проблемну ситуацію в статті «Законні» основи корумпованої медицини.

Нагадаємо, Прокуратура м. Вінниця з жовтня 2011 р. вимагає скасування даного рішення як такого, що суперечить закону. В свою чергу Вінницька міська рада відхилила прокурорський протест і залишила в силі вказані розцінки на медичні послуги. Наразі доля сумнозвісного документу вирішується в судовому порядку.

В січні 2013 р. колегія суддів Вінницького апеляційного адміністративного суду визнала протиправним та скасувала рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради.  Виявляється, згідно із цим документом виконком не лише перебрав на себе повноваження Вінницької облдержадміністрації з встановлення тарифів на платні послуги, що надають лікувальні заклади охорони здоров’я, та ще й суттєво їх завищив. «При порівнянні, вартість даних послуг зросла більш ніж у два рази», – зазначено в постанові ВААС.

Втім, міські урядники не погодились з судовим вердиктом та оскаржили його в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України. На розгляді якого дане провадження і перебуває з 30 січня 2013 р. Поки сторони конфлікту чекають на вирок Феміди спірні тарифи продовжують діяти в цілому ряді лікарських закладів міста: КЗ «Міська поліклініка № 1», міські клінічні лікарні №1 та №3, міська поліклініка №2, міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги.

Виходить такий собі вінницький парадокс. Фінансується КП «ВМЛДЦ» з міського бюджету, функціонує на базі майна територіальної громади, але при цьому представники цієї ж громади мають платити кругленькі суми за будь-які послуги… Фактично вінничани сплачують за медицину принаймні двічі. Перший раз у вигляді податків до місцевого бюджету, а другий – безпосередньо при відвіданні муніципальних лікарських закладів. І це при тому, що медицина за Конституцією повинна бути безкоштовною!

Микола Коровій

До списку новин