загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Виставою "Урус-Шайтан" відзначать ювілей Ігоря Афанасьєва в театрі Франка

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка до 60-річчя режисера, драматурга, актора, заслуженого діяча мистецтв України Ігоря Афанасьєва покаже виставу "Урус-Шайтан" за його романом.

Про це Укрінформу повідомила керівник літературно-драматичної частини театру, заслужений діяч мистецтв України Наталія Пономаренко.

"Виставою "Урус-Шайтан" 17 листопада Ігор Афанасьєв на сцені театру імені Івана Франка відзначає 60-річчя від дня народження та 40-річчя творчої діяльності. Виставу Ігор Якович створив сам - як режисер-постановник за власним романом. Початок - о 18 годині", - поінформувала Пономаренко.

Вона зазначила, що прем'єра вистави "Урус-Шайтан", яку Ігор Афанасьєв поставив за власним романом "Байки про Сірка - кошового отамана, турецького султана та шевальє д'Артаньяна", відбулася на сцені театру Франка у грудні 2010 року. Ця вистава отримала високе визнання театральної громадськості та широкого загалу глядачів. "Вперше на театральному кону було представлено історію сходження до слави легендарного отамана Сірка. У своєму романі автор об'єднав достовірні факти з життя героя та легенди, які супроводжують цю неординарну особистість. А як режисер-постановник, використавши все багатство театральних засобів, Афанасьєв створив на сцені по-справжньому народне, високохудожнє, вражаюче дійство", - сказала завліт.

Вона відзначила, що Ігор Афанасьєв відомий не тільки як режисер. Кияни пам'ятають його як Енея у славнозвісній "Енеїді" Івана Котляревського. "Вистава вийшла в театрі Франка 1986 року у постановці Сергія Данченка. Довгі роки вона йшла з аншлагом і стала знаковою для українського національного мистецтва. Афанасьєв був першим, блискучим виконавцем ролі Енея", - підкреслила Пономаренко.

Вона нагадала, що свою творчу діяльність Афанасьєв розпочав одразу після закінчення театрального інституту - як актор на сцені Київського державного театру оперети, де створив такі знакові образи, як д'Артаньян у виставі "Три мушкетери" Максима Дунаєвського, поручик Яровий ("Любов Ярова" Юрія Рибчинського), Чарлі Чаплін ("Суд іде" Володимира Бистрякова). Паралельно з акторською діяльністю він ще зі студентських лав займався режисурою і ставив вистави у театрах Києва та України. Ці постановки були успішними, цікавими, і у 80-х роках його запросив у театр Франка метр української режисури Сергій Данченко.

Дебютом на сцені франківців стала для Афанасьєва постановка "Конотопської відьми" Григорія Квітки-Основ'яненка, яка відкрила новий, неочікувано свіжий погляд на прочитання української спадщини і на довгі роки стала своєрідною візитівкою театру. Серед робіт, які поставив режисер на сцені франківців, - "Дім, в якому переночував Бог" Гільєрме Фігейредо, "Фронт" Олександра Корнійчука, "Бунт жінок" Назима Хікмета.

Як драматург Афанасьєв дебютував п'єсою "Шиндаї", першопрочитання якої відбулося на Малій сцені театру Франка. Неординарністю прочитання, глибинним відчуттям національної спадщини стала постановка його власної версії п'єси "Різдвяна ніч" за Миколою Гоголем.

У 1994 році Ігор Афанасьєв виїхав на роботу в США, де, зокрема, працював директором першого загальноамериканського українського телеканалу, на якому було створено декілька актуальних телевізійних серіалів. Проте режисер не втрачав зв'язку з театром Франка. Саме він як продюсер організував і провів перші гастролі театру у США - у 2002 та 2004 роках з виставами "Тев'є-Тевель" за Шолом-Алейхемом та "Ревізор" за Гоголем.

А у 2008 році він здійснив на франківській сцені постановку м'юзиклу "Едіт Піаф. Життя в кредит", яка була визнана кращою на Міжнародному театральному фестивалі "Мельпомена Таврії". Ще однією знаковою виставою для Афанасьєва став "Урус-Шайтан".

До списку новин