загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Катаракта – помутніння кришталика

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Катаракта – найпоширеніше захворювання очей серед людей похилого віку. Кришталик – це природна лінза, що пропускає і заломлює світлові промені. Він розміщений в оці між райдужною оболонкою та скловидним тілом. Поки людина молода, кришталик прозорий та еластичний, може міняти свою форму, «наводити фокус», завдяки чому ми однаково добре й чітко бачимо на різні відстані.

Катаракта – це хронічне захворювання кришталика, яке прогресує. Детальніше про цю недугу та її лікування нам розповіла офтальмолог Великоберезнянської районної поліклініки Ольга Лісіцина.

«При катаракті втрачається прозорість кришталика. В міру прогресування хвороби його помутніння стає більш інтенсивними. Пацієнти бачать навколишні предмети не чітко, а розмито. Скаржаться на зниження зору аж до світловідчуття; появу «мушок», туману перед очима; окуляри чи контактні лінзи їм не допомагають. Якщо захворювання не лікувати, то кришталик мутніє повністю, і людина втрачає зір.

Катаракти бувають вроджені та набуті. До набутих відносять вікові, травматичні та ускладнені (наприклад, діабетичні). Загальним для всіх набутих катаракт є прогресуючий характер. Вікові зустрічаються здебільшого після 50 років, хоча останнім часом трапляються і в більш ранньому віці. На сьогодні майже всі хвороби «помолоділи».

Катаракта успішно лікується. На початковій стадії, щоб запобігти прогресуванню захворювання, пацієнтам призначають вітамінні краплі різного складу. Консервативне лікування є ефективним лише на початку розвитку недуги, тому на більш пізніх стадіях рекомендується оперативне втручання.

Операції з приводу катаракти проводяться успішно. І якщо немає іншої патології очей, то гострота зору після них може бути досить високою. Щоб пацієнт відчув ефект від оперативного лікування, він повинен дотримуватися певного режиму та рекомендацій, які призначає лікар: вчасно приймати лікувальні препарати, не підіймати важкого тощо. В такому разі після операції людина почувається цілком здоровою».

Оксана ЧОПАК

До списку новин