загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

ТОП-5 незвичних форм древньої валюти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Здавна люди приписували грошову вартість різним предметам і речам. І хоча більша частина цієї так званої валюти сьогодні є непрактичною і недоцільною, вона служить важливим нагадуванням про те, що цінували люди в минулому і чому.

1. Зуби дельфінів

Напевно, сама дивна і жахлива валюта старовини - це зуби дельфінів, які використовувалися на Соломонових островах протягом кількох століть, згідно давнім традиціям. У 2008 р. долар на острові знецінився. Місцеві жителі в деяких частинах островів вирішили повернутися до традиційної валюті - зубам дельфінів.

Неймовірно, але вартість зубів ссавців збільшилася майже в 4 рази. Місцевий мисливець на дельфінів Генрі Сукуфату заявив: «Гроші білої людини рано чи пізно закінчаться, а зуби дельфінів - ніколи».

2. Сіль

Сіль протягом тисячоліть вважалася цінним товаром. Вона відіграла значну роль у розвитку ранніх цивілізацій. Згадування про неї зустрічаються в декількох важливих релігійних традиціях і текстах.

В 2200 році до нашої ери китайський імператор Юй Великий сіллю сплатив перший зафіксований в історії податковий платіж. Введення соляного податку послужило однією з причин Французької революції. Сам продукт також зіграв важливу роль в Громадянській війні в США.

3. Чорний перець

У Древній Греції дефіцит чорного перцю став причиною його небувалою цінності. Згідно з історичними відомостями, в V столітті перший король вестготів Аларіх і вождь гунів Аттіла захопили Рим і зажадали від жителів міста в якості викупу величезна кількість чорного перцю.

У Середньовіччі чорний перець став загальноприйнятою формою валюти. У XV столітті попит на прянощі в Європі настільки зріс, що даний факт зіграв величезну роль у розвитку морських шляхів з Далеким Сходом. Через високу вартість спеція отримала назву "чорне золото"

4. Намисто "вампум"

Першою валютою Америки стали намистини - зокрема, вампум. Це традиційні намиста ручної роботи, зроблені з білих і пурпурових раковин черевоногих і двостулкових молюсків.

Коли європейські поселенці висадилися на берегах Північної Америки в XVI-початку XVII ст., Вони помітили, що корінні жителі особливим чином ставилися до вампум, вважаючи їх священними і цінними предметами.

Колоністи також виявили, що корінні американці охочіше ділилися настільки необхідними припасами, якщо їм в обмін пропонували вампуми. Так, намиста з раковин стали офіційною валютою, хоча самі представники корінного населення Північної Америки зовсім не розглядали їх як гроші.

5. Наконечники стріл

Цей по-справжньому чудесний тип стародавньої валюти виник у північній частині Чорного моря. На початку VII століття наконечники стріл стали використовуватися в якості грошей на території, відомої як Велика Скіфія, яка охоплювала землі сучасної України, Центральну Азію, Східну Європу, Північний Кавказ і частина Росії. Бронзові наконечники з'явилися задовго до звичних стародавніх монет і високо цінувалися за міцність і можливість застосування в якості зброї.

Дмитро Бобрицький

До списку новин