загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дивовижна правда про працівників літнього віку

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ось одна з них: їхні сильні сторони можуть зробити їх найбільш цінними людьми в офісі

Коли Марка Сімоно нарешті запросили на інтерв'ю у жовтні минулого року, він був змушений позичити автомобіль, щоб дістатися до місця зустрічі. Його іржавий 16-річний Меркюрі Гран-Маркіз потребував нову трансмісію.

Ви могли б зауважити, що Сімоно був також дещо іржавий: протягом чотирьох років він або не мав роботи, або був частково зайнятий. А ще він мав 64 роки.

Вік у Сімоно був досить значний: в наш час працівники 50-плюс стикаються з жорстокою дійсністю, якщо вони втрачають роботу у цьому віці. Сорок чотири відсотки безробітних працівників віком 55  і старші залишались безробітними протягом більш ніж року у 2012, як повідомляє дослідження П'ю. І хоча працівники літнього віку мають відносно нижчий рівень безробіття у цілому, все ж ті, хто втрачають роботу, вважають довготривалі пошуки роботи нестерпними.

Половина безробітних віком понад 62 роки залишають ряди працівників після  дев'яти місяців пошуків, за дослідженням Міського інституту. Ще гірше: щоб сплатити рахунки, вони завчасно починають користуватися заробленими роками соціального захисту, перманентно обрізаючи свої пільги та ризикуючи своїм пенсійним забезпеченням.

Міф чи дійсність

Міф: Старші працівники більш схильні втомлюватися і менш продуктивні порівняно з їхніми молодшими колегами.

Реальність: Відповідно до звіту 2009 року від Слонського центру з проблем старіння та праці, менеджери з наймання працівників дали літнім претендентам високі оцінки за лояльність, надійність і продуктивність.

Міфи та хибні уявлення

Але повторний прийом  на роботу людей, таких як Марк Сімоно, може означати  подолання вікової дискримінації. У звіті Слонського центру з проблем старіння та праці 2009 року, менеджери з наймання до органів державної влади склали список власних  стереотипів для того, щоб пояснити, чому вони схильні відмовляти літнім претендентам на роботу: Вони відчували, що ці претенденти були більш схильними до втоми, можуть не приймати нові технології, будуть часто відсутні у зв'язку з хворобою, погано співпрацюватимуть з молодими супервайзерами і неохоче погоджуватися на роз‘їзди або відрядження.

Інші дослідження показали, що роботодавці вважають літніх працівників менш творчими, менш продуктивними, розумово повільнішими і загалом дорожчими для роботодавця, ніж працівники раннього та середнього кар'єрного віку.

Але Пітер Капеллі, професор менеджменту Вортонської школи бізнесу  та співавтор (разом з колишнім виконавчим директором ААП Білом Новеллі) книги 2010 року «Менеджмент та літні працівники», більш пильно розглянув ці стереотипи, залучаючи результати досліджень з таких галузей як економіка, демографія та психологія. До чого він прийшов: практично жодне з вище зазначених стверджень роботодавців не мало рації.

Коли справа доходить до реальних результатів роботи, говорить Капеллі, літні працівники беруть гору над своїми молодшими колегами. «Кожен аспект результативності праці стає кращим з віком, - заявив він. - Я думав, що картинка може бути більш неоднозначною, але це не так. Співставлення надзвичайної ефективності літніх працівників та дискримінації щодо них на робочому місці просто не має сенсу».

Отже, як Марк Сімоно переконає потенційного роботодавця, щоб той серйозно розглянув його кандидатуру?

Після закінчення у 1970 році навчального закладу у Вілланова, Сімоно оселився за Бостоном, завів сім'ю, отримав ступінь магістра і працював у відділі кадрів на виробничих і будівельних фірмах. У 2007 році вербувальник переконав його залишити тодішню роботу і заробляти більші гроші в іншій компанії. Але він не погоджувався з деякими процесуальними нормами фірми і через три місяці вони вирішили розійтися різними шляхами – це був його доленосний вибір.

Це було в 2008 році, якраз перед тим, як настала Велика Криза. У 60 років Сімоно почав пошуки роботи.

Реалії дійсності

Будучи професіоналом з найму працівників Марк Сімоно знав, що роботодавцям буде проблематично залишити поза увагою його сиве волосся та дату на його дипломі коледжу. Але він також знав, як уникнути поширені помилки літніх шукачів роботи.

Він підтримував в тонусі свої комп'ютерні навички і зареєструвався на соціальному медіа-сайті LinkedIn. І що найбільш важливо, він приєднався до професійних груп, ходив на обіди асоціації, надсилав знайомим електронні повідомлення і телефонував, а іноді зустрічався з ними за кавою.

«Важко не здатися, - говорить Сімоно. - Це те, за що ви мусите насправді боротися».

Сімоно надсилав від п'яти до десяти заявок на тиждень і добився кількох відповідей. Щоб звести кінці з кінцями, він знаходив тимчасові роботи - одна у збуті, інша - низькооплачувана робота у неприбутковій організації. І намагався залишатися оптимістом.

Міф чи дійсність

Міф: Літні працівники не пристосовані до багатозадачності, не здатні справлятися з технологічним різноманіттям сучасного офісу.

Реальність: Регрес когнітивних навичок, які дають нам можливість переключатися  на інші завдання, може бути відкладений за допомогою вправ та тренінгу. Так що 75-річна людина, якщо вона кмітлива і активна, може легко перевершити 40-річного незграбного ледаря.

Дійсно, Марк Сімоно мав привід для оптимізму: роботодавці насправді знаходять позитивні риси у досвідчених працівниках. Наприклад, ті ж таки менеджери державних служб , які турбувалися про виснаження літніх людей, збалансовували своє негативне сприйняття декількома позитивними, давши їм високу оцінку за відданість, надійність і більшу мережу контактів порівняно з молодшими працівниками.

Працівники старшого віку також набирають високі бали за лідерство, за завдання, що зорієнтовані на вивчення деталей та дрібниць справи, за організованість, вміння вислухати, навички письма та вирішення проблем. І це навіть у найсучасніших сферах діяльності, таких як кібернетика.

Нове дослідження з університету штату Північна Кароліна виявили, що літні програмісти орієнтувалися у ширшому спектрі тематик, ніж молодші, краще відповідали на запитання і були більш компетентні у певних новітніх системах.

«Ми вважаємо, що якщо ви знайомі з старими технологіями, - говорить співавтор дослідження Емерсон Мерфі-Хілл, - то ви зможете краще зрозуміти нові технології».

Крім того, Капелі стверджує: працівники старшого віку мають схильність бути більш мотивованими такими чинниками як: товариство, місія та можливість зробити світ кращим. Молодші працівники більш керуються факторами, що приносять користь безпосередньо їм самим, такими як: гроші та підвищення у кар'єрі.

Але мабуть найбільший скарб, який привносять працівники старшого віку - це їхній досвід, їхня робоча мудрість. Вони навчилися уживатися з людьми, вирішувати проблеми без драм і кликати на допомогу при необхідності.

Це те, що доводить 54-річна Ерін Барбаріно на свому новому місці роботи у Sphere Offshore Solutions - Х'юстонській фірмі морських послуг, яка допомагає переміщати нафто-газові бурові установки. Барбаріно була скорочена зі своєї попередньої роботи в енергетичній промисловості влітку 2012 року, але її взяли на роботу того ж вересня. Вона привнесла з собою величезну кількість знайомств, людей із спеціалізованими знаннями - один із потужних ключових моментів, адже вона задіяна у швидкій організації та групуванні бригад, і в її бізнесі невдалий працівник означає екологічну катастрофу.

«Я знаю велику кількість людей по всьому світі, яким я можу зателефонувати, - говорить Барбаріно. - Вони всі літні працівники, багато кому за сімдесят. Це ті люди, які мають необхідний безцінний досвід».

З віком приходить досвід

Досвід також допомагає  працівникам старшого віку компенсувати фізичні та розумові зміни, які супроводжують старіння.  Молодші працівники мають репутацію людей, що можуть професійно переключатися на інші завдання та краще справлятися з технологічним різноманіттям у сучасному офісі.

Але згідно з думкою Адама Газалея з університету Каліфорнії, що у Сан-Франциско, слово багатофункціональність - невірний термін. Власне мозок не може якісно робити дві речі відразу, на його думку. Всупереч цьому він переключається з одного завдання на інше, а кожне переключання супроводжується певною затримкою або витратами.  Ось ця затримка збільшується з віком.

Дослідження Газзалея натомість показує, що цей розумовий спад розпочинається з двадцяти років життя,  фізичне навантаження може сповільнити, або навіть затримати його. Взявши до уваги той факт, що всі ми різні, він засвідчує, що кмітлива, активна семидесятирічна людина може набрати більше балів у когнітивних тестах, ніж 40-річний ледар.

Міф проти дійсності

Міф: літні працівники не настільки креативні як молоді.

Реальність: Старші працівники довели свою спроможність бути продуктивними, коли, поміж іншими, ідеться  про організаційні навички, а також навички письма та вирішення конфліктів.

І досвідчений працівник може легко обійти це «море божевілля», закривши двері свого офісу і відключивши електронну пошту. (Будучи завжди «ввімкнутими», молоді колеги менше схильні прийняти ідею подібного відключення).

Це може пояснити, чому старші працівники набирають менше балів на когнітивних тестах в лабораторіях, але без спаду продуктивності праці або підвищення  рівня нещасних випадків на виробництві. «Це приходить з досвідом, - говорить Капеллі. -Більш досвідчені працівники є більш обережними».

Підсумок: Людський мозок легко адаптується, і ми здатні набувати навички протягом життя, якщо нам дадуть таку можливість.

Прикладом для ілюстрації є 66-річна Роза Гібсон з Сан Дієго. Вона втратила свою роботу, керуючи магазином одягу доки він не закрився у 2005 році. «Як тільки я відійшла від шоку, - каже вона, - я вирішила зайнятися чимось іншим».

Гібсон стала добровольцем у Scripps Health, неприбутковій системі охорони здоров'я в Південній Каліфорнії; там вона використала свої двомовні навички для роботи з громадою. Кількома роками пізніше почала навчатися на бакалавра  за фахом «Громадське здоров'я» і працює асистентом з клінічних випробувань.

«Мені може виповнитися 80 років, коли я отримаю свій диплом, враховуючи  темп, з яким я навчаюся, але це мене влаштовує, - каже вона. - Кожна  людина може навчити вас чомусь новому».

А як щодо креативності та інноваційності, які часто називають ключовими перевагами молодших співробітників? Хоча це й правда, що молодий розум здатний продукувати більший об'єм ідей, бізнес-гуру Франс Йоханссон  у своїй книзі «Ефект Медичі» переконує у тому, що творчість виникає швидше завдяки спробам встановити зв'язки між несхожими ідеями: чим більше знань ви маєте, тим більше зв'язків ви можете встановити.

Наприклад, 56-річна Кей Холл змогла творчо пустити в хід свої навички у сфері продажу, коли вона знайшла роботу у юридичній фірмі у Сіетлі. Зараз вона шукає можливості обслуговування клієнтів фірми, використовуючи методи аналізу даних, здобуті на її минулій роботі. «Це було абсолютно новаторським кроком для правової сфери», - каже вона.

Навіть у сферах, які вимагають фізичної підготовки, літні працівники мають переваги, як це показало дослідження, опубліковане в 2011 році. Дослідники з Університету Мангейм у Німеччині (досліджували бригади робітників на BMW заводі). Вони виявили, що продуктивність праці підвищувалася з віком, аж до моменту обов'язкового виходу на пенсію, у той час це траплялося у віці 65 років. Тому що ветерани знали, де зосереджувати зусилля аби продуктивно вирішити непередбачувані проблеми та запобігти виникненню найбільш дорогих помилок.

Сила Терпіння

Марк Сімоно може співвіднести себе з висновками дослідження, зробленого на BMW. «Терпіння, яке ви випрацьовуєте в процесі життя, допомагає вам упоратися зі стресовими ситуаціями, - каже він. - Коли приходить рішучий момент, замість того, щоб реагувати з емоціями, ви більш схильні сказати собі: «це теж минеться». Коли ви можете розглянути ситуацію безпристрасно, то легше побачити, що є пріорітетним і на що слід спрямувати ресурси».

Власний банк даних Сімоно став у пригоді у 2012 році, коли консультант розповів йому про соціальний центр, який шукав директора для відділу кадрів. Він надав консультанту своє резюме і супровідний лист - і отримав можливість прийти на співбесіду.

Поради для пошуку роботи

Так, у похмурий день наприкінці осені, Сімоно одягнув свій найкращий темно-синій костюм, позичив Хюндай у пасербиці та проїхав більше години від свого будинку, що знаходиться недалеко від Востеру, штат Массачусетс, до Вейкфілдського офісу Емарку - некомерційної організації, що обслуговує дорослих людей з обмеженими можливостями розвитку.

Сімоно був спокійний щодо свого віку. «Я не можу зробити себе молодшим і не намагатимусь», - каже він. Протягом 90 хвилин - більше, ніж він очікував - він спілкувався з виконавчим директором компанії та фінансовим директором.

Він гадав, що привернув до себе увагу у цьому інтерв'ю, але знав, що вони також спілкувалися з іншими претендентами і хотів знати, чи є у нього шанси. Днем пізніше він отримав дзвінок. Цього разу він більше години говорив з виконавчим директором. Через кілька днів йому офіційно запропонували посаду.

Зарплата? Це була не та сума, що він заробляв раніше. Та це й не сюрприз.

«Треба розуміти ліміти організації, і я розумів», - каже Сімоно. Він знайшов роботу. Того вечора відсвяткували скромно, пішовши  зі своєю дружиною на вечерю до «Рубіну».

Сімоно вже працює майже рік. В 65 років він міг би піти на пенсію і почати користуватися пільгами. Але він зрозумів, як він сам про це каже, що «він – працівник». Він любить вирішувати проблеми, допомагати співробітникам і передавати свої знання іншим. Що, як з'ясувалося, хороша річ не тільки для його нового роботодавця.

Надання можливості людям працювати довше, і економісти погоджуються з цим, підвищує загальний рівень зайнятості і дає економіці в цілому трішки більше «пального»: минулого року евакуатор забрав у Марка Сімоно його старий Меркюрі - він придбав собі майже новий Ford Focus.

Наталі Рід - незалежний письменник

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин