загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Роз’яснення з питань виплати 10 посадових окладів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

 

Які особливості виплати грошової допомоги в розмірі 10 посадових окладів посадовим особам місцевого самоврядування?

Фроляк Р.І., м. Вінниця

У статті 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» зазначено, що у разі звільнення з роботи в органах місцевого самоврядування у зв’язку з виходом на пенсію посадовим особам місцевого самоврядування виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 10 місячних посадових окладів за наявності не менше 10 років стажу на посадах в органах місцевого самоврядування чи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців.

Тобто йдеться не про стаж служби, обчислений відповідно до чинного законодавства для виплати надбавки за вислугу років, а про періоди роботи на посадах, які віднесені до категорій посад державних службовців чи посадових осіб місцевого самоврядування.

Наприклад, періоди роботи на посадах керівників, їхніх заступників, головних інженерів державних підприємств, установ і організацій (за певних умов); на виборних чи відповідальних посадах у партійних, профспілкових та комсомольських організаціях; час наукової роботи та час проходження військової служби тощо зараховуються до стажу служби в органах місцевого самоврядування.

Однак посади  керівників, їхніх заступників, головних інженерів державних підприємств, установ і організацій,   партійних, профспілкових та комсомольських працівників, науковців і військовослужбовців не прирівняні до відповідних категорій посад державних службовців чи посадових осіб місцевого самоврядування. Тому періоди роботи на цих посадах не включаються до стажу роботи, який дає право посадовій особі місцевого самоврядування  на одержання 10 посадових окладів.

____________________________________________________________

Чи повинна посадова особа місцевого самоврядування повертати в орган місцевого самоврядування виплачену їй грошову допомогу в розмірі 10 місячних посадових окладів при виході на пенсію зі зниженим пенсійним віком у разі повернення її на службу в органи місцевого самоврядування?

Коломієць І.А., Гайсинський район

Статтею 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» визначено, що  у разі звільнення з роботи в органах місцевого самоврядування у зв'язку з виходом на пенсію посадовим особам місцевого самоврядування виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 10 місячних посадових окладів за наявності не менше 10 років стажу на посадах в органах місцевого самоврядування чи на посадах, віднесених до відповідних категорій посад державних службовців.

Ця норма застосовується і при звільненні посадових осіб місцевого самоврядування у зв’язку з виходом їх на пенсію за нормами Закону України «Про державну службу»  із зниженим пенсійним віком. Про виплату зазначеної грошової допомоги робиться  відповідний запис у трудовій книжці працівника.

При поверненні такої особи  на службу в органи місцевого самоврядування зазначена одноразова грошова допомога нею не повертається.Однак, при повторному звільненні цієї посадової особи зі служби в органах місцевого самоврядування названа  грошова допомога вдруге їй  не виплачується.

___________________________________________________________

Працюю посадовою особою органу місцевого самоврядування. У червні 2007 року досягну граничного віку перебування на службі і, маючи   11 років 7 місяців стажу державної служби, вийду на пенсію державного службовця. Чи матиму я право на отримання  грошової допомоги у розмірі 10 місячних посадових окладів, якщо до вказаного стажу державної служби мені зараховано 4 роки 5 місяців роботи на посаді інструктора райкому партії?

                                                                           Новикова С.П., м. Вінниця

Назване питання врегульоване статтею 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». В цій статті зазначено, що при виході на пенсію державного службовця посадовим особам місцевого самоврядування, які відпрацювали на посадах в органах місцевого самоврядування чи на посадах, віднесених до категорії державних службовців, не менше 10 років, виплачується грошова допомога у розмірі 10 місячних посадових окладів.

Методичні рекомендації щодо застосування положень названої статті затверджені спільним  наказом  Мінпраці, Головдержслужби та Пенсійного фонду України від 8.11.2001 року №481/79/61. В них зазначено, що грошова допомога в розмірі 10 місячних посадових окладів виплачується не усім посадовим особам місцевого самоврядування, які вийшли на пенсію державного службовця, а лише тим, які відпрацювали на посадах в органах місцевого самоврядування чи на посадах, віднесених до категорії посад державних службовців, не менше 10 років.

Тобто, мова йде не про стаж державної служби, обчислений відповідно до чинного законодавства для виплати надбавки за вислугу років, апро періоди роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців чи посадових осіб місцевого самоврядування.

Для прикладу, періоди роботи на посадах керівників, їхніх заступників, головних інженерів державних підприємств, установ, організацій (за певних умов), час роботи на виборних та відповідальних посадах у партійних, профспілкових та комсомольських органах, період проходження військової служби тощо зараховуються до стажу державної служби та стажу служби в органах місцевого самоврядування. Разом з тим, ці періоди, відповідно до статті 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», не зараховуються посадовим особам місцевого самоврядування до стажу, який дає їм право на отримання грошової допомоги у розмірі 10 місячних посадових окладів при виході на пенсію за нормами Закону України «»Про державну службу .

Таким чином, оскільки у автора звернення  стаж державної служби на посаді в  органі місцевого самоврядування чи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, складає лише 7 років 2 місяці (11років 7 місяців – 4 роки 5 місяців), то вона  при виході на пенсію державного службовця не має права на отримання грошової допомоги в розмірі 10 місячних посадових окладів.

________________________________________________________________

  

Чи не втратив державний службовець, який вийшов на пенсію за нормами Закону України «Про державну службу», права на виплату грошової допомоги у розмірі 10 посадових окладів, якщо вона йому не була вчасно виплачена?

Семчук А.І., м. Козятин

Відповідь на задане запитання надає управління державної служби Головдержслужби України у Вінницькій області.

Відповідно до статті 37 Закону України “Про державну службу” державним службовцям у разі виходу на пенсію при наявності стажу державної служби не менше 10 років виплачується грошова допомога в розмірі 10 місячних посадових окладів.

Обов’язковою умовою для виплати вказаної допомоги є вихід державного службовця на пенсію державного службовця відповідно до Закону України „Про державну службу”.

Враховуючи викладене, грошова допомога в розмірі 10 місячних посадових окладів виплачується при фактичному виході на пенсію державного службовця після звільнення з державної служби у зв’язку з виходом на пенсію.

Якщо орган, з яким державний службовець перебував у трудових відносинах, названу грошову допомогу з якихось причин не виплачує, то, відповідно до статті 225 Кодексу законів про працю України, працівник може звернутися до комісії по трудових спорах, якщо така комісія обрана в державному органі, у тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у спорах про виплату належної йому заробітної плати - без обмеження будь-яким строком. У разі відсутності в органі, де працював державний службовець до виходу на пенсію, комісії по трудових спорах, або незгоди з її рішенням працівник, відповідно до статті 231 КЗпП України, може звернутися до суду.

_________________________________________________________

Чи може бути зарахованим до стажу державної служби період моєї роботи на посаді старшого бухгалтера Строїнецької сільської ради Тиврівського району із липня 1973 року до створення у грудні 1980 року централізованої бухгалтерії при сільській раді?

Колісник С.К., с. Строїнці Тиврівського району

Відповідь на задане запитання надає управління державної служби Головдержслужби України у Вінницькій області.

Порядок обчислення стажу державної служби затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.1994 року №283. У пункті 2 цього Порядку зазначено, що до стажу державної служби зараховується робота (служба) на посадах керівних працівників і спеціалістів державних органів колишніх УРСР та інших республік, а також колишнього СРСР згідно з додатком.

У названому додатку зазначені виконавчі комітети місцевих Рад депутатів трудящих, Рад народних депутатів, їх управління, самостійні відділи, інші структурні підрозділи. Це означає, що період роботи особи у названих органах на посадах керівних працівників чи спеціалістів зараховується їй до стажу державної служби.

Згідно із записами, які містяться у копії трудової книжки автора запитання, вона 10.07.1973 року була зарахована на посаду старшого бухгалтера Строїнецької сільської Ради депутатів трудящих. З названої посади її було звільнено 29.12.2005 року. Згідно з класифікаційним довідником посад службовців, затвердженим постановою Держкомпраці СРСР від 14.01.1969 року №15, та Загальносоюзним класифікатором професій робітників і посад службовців, затвердженим постановою Державного комітету СРСР зі стандартів від 27.08.1986 року №016, посада головного бухгалтера відносилась до категорії керівників, а посада бухгалтера відносилась до категорії спеціалістів.

Таким чином, виходячи із зазначеного вище, той період роботи автора запитання на посаді старшого бухгалтера Строїнецької сільської ради Тиврівського району Вінницької області, коли ця посада перебувала у штатному розписі виконавчого апарату цієї сільської ради, має бути зарахованим їй до стажу державної служби. Для вияснення питання коли протягом 1973-2005 років посада старшого бухгалтера Строїнецької сільської ради Тиврівського району Вінницької області перебувала у штатному розписі виконкому цієї ради, рекомендуємо звернутися до архівного відділу райдержадміністрації.

Що стосується централізованих бухгалтерій при виконкомах сільських, селищних і міських (міст районного підпорядкування) рад, то ці установи не зазначені у додатку до Порядку обчислення стажу державної служби, а тому період роботи у них не зараховується до стажу державної служби. Одночасно інформуємо, що централізовані бухгалтерії при виконкомах сільських, селищних і міських (міст районного підпорядкування) рад функціонували з 1970 року. Спочатку Положення про них було затверджене постановою Ради Міністрів УРСР від 02.09.1970 року №465, а потім - постановою Ради Міністрів УРСР від 22.12.1980 року №655.

_______________________________________________________________

Посадова особа місцевого самоврядування вийшла на пенсію за нормами Закону України «Про державну службу».Чи завжди вона  при цьому має   право на отримання грошової допомоги в розмірі 10 місячних посадових окладів?

М. Кучерук, м. Вінниця

На поставлене запитання відповідає управління державної служби Головдержслужби України у Вінницькій області.

Відповідь на це запитання міститься у статті 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», якою  визначено умови виходу посадових осіб місцевого самоврядування на пенсію за нормами Закону України «Про державну службу», а також умови, при яких  вони мають право на отримання,  при виході на пенсію державного службовця, грошової допомоги в розмірі  10 місячних посадових окладів.

Зокрема, в цій статті зазначено, що право на отримання  грошової допомоги в розмірі 10 місячних посадових окладів при виході на пенсію державного службовця  мають ті посадові особи місцевого самоврядування, які відпрацювали на посадах в органах місцевого самоврядування чи на посадах, віднесених до категорії  державних службовців, не менше 10 років.

Тобто, в цій статті йде мова не  про стаж державної служби, обчислений відповідно до Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.1994 року №283, а  про періоди роботи на посадах, які віднесені до категорій посад державних службовців або посадових осіб місцевого самоврядування.

Наприклад, періоди роботи на виборних та відповідальних посадах у партійних,  профспілкових та  комсомольських органах,  час зайняття науковою роботою, час служби у  Збройних Силах чи інших військових формуваннях зараховуються до стажу служби в органах місцевого самоврядування для виплати надбавки за вислугу років і набуття права на оформлення пенсії державного службовця,  але до стажу роботи, який дає право на виплату грошової допомоги в розмірі 10 місячних посадових окладів при виході на пенсію державного службовця не зараховуються.

До списку новин