загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як позичати гроші розумно та не накопичувати борги

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Не за горами Новий рік - саме час розрахуватися за боргами. Як прийнято вважати, календар негоже відкривати з фінансовим тягарем. Причому розраховуватися доведеться багатьом: в останні роки ми трохи призабули кризовий час і знову пристрастилися до життя в борг.

Тільки за офіційними даними Нацбанку, українці повинні фінустановам 194 млрд грн, або майже 9700 грн на кожного працюючого! Значна цифра. А є ще борги друзям, родичам і т.д. Якщо їх все скласти та розділити на кількість співгромадян, кожен українець, включаючи немовлят і поважних людей похилого віку, виявиться з тягарем у кілька середньостатистичних місячних зарплат, - пише видання «Взгляд».

За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, більше 90 % позичених грошей йде на покупки в магазинах. Найчастіше - на комп'ютери, телефони і дрібну побутову техніку. А от придбання житла або автомобілів в борг не користується попитом - дорого.

Чіткий розрахунок

Перш ніж узяти в борг чужі гроші, експерти радять визначитися: чи справді це так необхідно. Потрібно зважити всі «за» і «проти»: може, є можливість обійтися і без позики, наприклад зібрати потрібну суму за кілька місяців і тільки потім придбати жадану річ.

«Точкою відліку повинна стати аксіома: кредит брати не можна, - розмірковує керівник Центру фінансового здоров'я Сергій Ждан. - Але якщо ви все ж зважилися використовувати чужі гроші, треба зайнятися вивченням цієї теми. З часом ви зберете достатньо інформації і самі відчуєте, що пора звернутися в банк».

Перед тим як зануритися у боргове море, прорахуйте, чи зможуть ваші доходи покрити виплати за боргом або кредиту. Уявіть на мить, що комфортна ситуація з регулярним доходом зникла, а замість неї трапився форс-мажор. А витрати на обслуговування боргів не повинні перевищувати чверті від доходу. Чи вистачить вам? «Якщо ця сума перевищує 25 %, краще беззастережно відмовитися від такого кредиту чи позики», - переконаний Олександр Охріменко.

Жорсткий менеджмент

Ну, а коли ви вже встигли набрати боргів та їх сума впритул наближається до розмірів всього, що ви заробляєте, негайно вводьте в свій бюджет воєнний стан і урізайте всі можливі витрати. Про походи з коханою в кіно чи ресторани доведеться на якийсь час забути. На роботу - тільки на громадському транспорті, обідати - бутербродами та іншими наїдками, принесеними з дому. До слова, режим жорсткої економії - прекрасна можливість кинути курити.

Викресливши зі списку витрат все зайве, ділимо зарплату на кілька конвертів та забороняємо самим собі брати гроші з одного конверта на покриття витрат з іншого.

«Якщо людина набрала кредитів і не може по ним розплатитися, потрібно або в терміновому порядку шукати додатковий заробіток, або втратити імідж надійного позичальника. І відповідно, на подальші кредити не розраховувати», - зазначив Охріменко.

Звичайно, можна спробувати домовитися з кредиторами. За словами експерта, якщо клієнт до певного моменту без затримок розраховувався з боргами, є шанс, що банк або інший кредитор підуть на поступки. Тут, правда, багато залежить від суми боргу. «Якщо вона велика, банки в більшості випадків готові перекредитувати людину. Але якщо борг не перевищує 10 тис. грн.., мороки з оформленням документів для банку буде більше, ніж вигоди від цього заходу», - зазначив експерт.

Ну, а в разі форс-мажору - звільнення або хвороби, яка призвела до втрати доходу, - допоможе страховка. Як правило, банки, позичаючи значні суми, вимагають від клієнта оформлення поліса, який гарантовано покриє втрати. Якщо такого пункту в обов'язкових умовах при отриманні позики немає, експерти радять самим звернутися в страхову компанію.

Колектори поза законом

Про безчинства колекторів, які можуть набридати вам по телефону і посеред ночі, розвішувати ваші фото з соцмереж на двері під'їзду і навіть погрожувати розправою, сказано чимало. Багатьом українцям, у кого виникли проблеми з поверненням кредиту, довелося зіткнутися з таким видом вибивання боргу. Чи правочинні дії колекторських фірм? За словами радника голови Держспоживінспекції Михайла Стрельнікова, діяльність колекторів знаходиться за рамками закону. Підтвердження цьому - торішнє розпорядження Кабміну, де чітко вказано, що питання передачі боргів і діяльність колекторських агентств українським законодавством не регулюються.

«Співробітники таких організацій, вимагаючи борги, діють на тих же підставах, що і коротко стрижені хлопці у шкірянках на початку 1990 -х, - пояснив виданню експерт. - Вони користуються тим, що населення не знає законів і не протидіє подібним нападкам. Як правило, якщо людина не ведеться на їхні вимоги, колектори втрачають до нього інтерес і переключаються на інших, хто може виявитися більш податливим».

Якщо представники агентств не заспокоюються, експерт радить відразу ж писати заяву в прокуратуру і міліцію. Постійні дзвінки в нічний час - це порушення громадського порядку. А якщо під час спілкування починають загрожувати - вже вимагання, яке може стати причиною відкриття кримінальної справи.

«Постарайтеся зафіксувати дзвінок, записавши розмову на автовідповідач або диктофон. Також попросіть у вашого оператора детальну виписку про те, з якого номера і в котрій годині вам дзвонили. Ці дані потрібно додати до заяви. Після цього всі дзвінки тут же припиняються», - сказав Стрельников.

Однак, зазначив він, бувають випадки, коли банк втрачає документи, і до клієнта, який вже погасив борг, починають стукати колектори. Щоб такого не сталося, після погашення кредиту потрібно зажадати від банку виписку про відсутність заборгованості. Якщо ви цього не зробили, зберігайте квитанції про сплату. Вони також є підтвердженням того, що ви розрахувалися по кредиту.

Якщо винні вам Наприкінці року прийнято не тільки віддавати борги, але і збирати раніше позичене друзям і знайомим. Що робити, якщо останні не дуже поспішають розрахуватися з вами? Старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець радить: головне - мати хоч якесь підтвердження боргу, свідків, листи або смски, в яких боржник визнає, що брав гроші. Ідеально, якщо є розписка (завіряти її у нотаріуса необов'язково). З цими доказами варто звернутися до суду - він найчастіше стає на бік позичальників.

Злазьте з голки!

Юрій Калашников, психолог:

Організації, які пропонують кредити, вкладають в голови людей думку про те, що, позичивши грошей, вони зможуть дозволити собі все. І за це їм нічого не буде. У недосвідченої людини з'являється відчуття, що борг можна повернути дуже швидко. Адже придбання будь-якої речі - нехай і на позичені гроші - пов'язано з приємними відчуттями, ейфорією. Щоб випробувати ці почуття знову, люди залазять в нові борги, перетворюючись на кредитних «наркоманів». І ця хвороблива залежність буває настільки сильною, що може пересилити інші людські якості. Позбутися від потреби виявляється непросто - як і від будь-якої іншої залежності. Необхідні зусилля самої людини. Постарайтеся не зациклюватися на покупках та швидкоплинної радості від них, задушите в собі нестримного споживача, перейдіть, щоб навчитися отримувати задоволення від інших радощів: спілкування з друзями, улюбленого хобі.

До списку новин