загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Обережно, йдуть "пакращення"

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Уряд на святого Миколая таки вніс на розгляд Верховної Ради проект Держбюджету на 2014 рік. Напередодні на засіданні Кабінету Міністрів прем’єр-міністр Микола Азаров наголосив, що «головну увагу в новому бюджеті приділено вирішенню саме соціальних завдань», та похвалився закладеним у документі підвищенням мінімальної зарплати — вона буде майже вдвоє вища, ніж отримували громадяни в 2009 році».

400-сторінковий проект Держбюджету, який роздали народним депутатам України разом із настійливою вказівкою Президента Віктора Януковича ухвалити його невідкладно, зокрема і з застосуванням процедури спрощеного, власне похапцем, розгляду, можна зрозуміло для всіх оцінити крізь призму простого порівняння.

Отож, як пише газета "Галичина", у новому році українцям «світять» такі головні «пакращення»: розмір мінімальної зарплати уряд збільшить на 82 грн. — від нинішніх 1 218 до 1 301 грн. із 1 жовтня; посадовий оклад працівника I розряду, що є базовим для розрахунку окладів вчителів, лікарів, працівників культури і соціального захисту, державних підприємств та держслужбовців, — на 159 грн. — з 852 до 1011 грн.; розмір мінімальної пенсії — з 948 до 1014 грн., тобто всього на сім відсотків.

Якщо це підвищення матеріальних статків працівників бюджетної сфери і пенсіонерів порівнювати не з «мінімалкою» 2009 року, як зробив М. Азаров, неважко скласти уявлення про справжній зміст «соціально спрямованого» бюджету.

Один із найосновніших продуктів харчування незаможних українців — картопля, кілограм якої на кінець 2012 р. коштував 1,45 грн. за кг, на початку жовтня ц. р. — 3,69 грн., а нині вже майже 6 грн.

Бо ілюзорне підвищення життєвих стандартів, яке ще тільки планується, вже, так би мовити, покривають ціни, що зростають і поглинають гроші з гаманців пересічних українців.

Втім, і за задекларованим підвищенням зарплат вчителів і лікарів ще, як на наш погляд, стоїть великий знак запитання — звідки саме уряд братиме на це гроші. Бо загальні видатки Держбюджету на Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України в Кабінеті Міністрів залишили на рівні нинішнього року, а на Міністерство охорони здоров’я навіть зменшили — із 10 до 9,9 млрд. грн. Отож мимоволі закрадається підозра, чи не шукатимуть кошти на підвищення зарплат педагогам і медикам за рахунок нового витка «оптимізації» шкіл та лікарень у регіонах?!

Наразі є великим успіхом те, що в сесійній залі парламенту все ж знайшлася необхідна кількість народних депутатів, котрі ухвалили постанову, якою термін прийняття Держбюджету на 2014 рік перенесли на 16 січня. Час покаже, чи вдасться їм, передусім народним депутатам України, обраним у мажоритарних округах, та нардепам-державникам відстояти принципи справедливого розподілу бюджетних коштів — в інтересах суспільства, зокрема регіональних громад, а не олігархів.

А поки що народні депутати України висловили перші оцінки проекту фінансової конституції країни.

Віктор Пинзеник, екс-міністр фінансів України, вважає, що доходи проекту Держбюджету-2014 завищено на 20 млрд. грн., а його реальний дефіцит становитиме не 59,5 млрд., як зафіксовано, а 100 мільярдів. «Це явище вже, на жаль, переслідує Україну кілька останніх років, і цього року бюджетні доходи не виконано орієнтовно на 30 млрд. грн.», — зазначив він.

Олег Тягнибок, лідер ВО «Свобода», після ознайомлення з проектом Держбюджету заявив, що «найкраще фінансування отримало Міністерство внутрішніх справ — порівняно з попереднім роком ще на 2,4 млрд. грн. більше». При цьому фінансування української армії скоротилося, і різниця в бюджетній підтримці між Міноборони та МВС становить понад 4 млрд. грн. «А чи не тому це сталося, що в багатьох військових частинах відмовлялися виконувати злочинні накази проти Майдану?» — риторично запитує він. Тягнибок також вказав на те, що більше фінансування отримають українські суди, і така тенденція, за його словами, зберігається останніми роками. На переконання лідера «Свободи», пропонований бюджет фактично знищить в Україні дрібний та середній бізнес. Передбачено зменшити фінансування сфери охорони здоров’я та агропромислового комплексу.

Арсеній Яценюк, лідер парламентської фракції «Батьківщина», під час брифінгу заявив: «Ми як опозиція категорично виступаємо проти підвищення податків в Україні. Податки і так перестали платити через те, що у вмираючій економіці України тиснуть на бізнес і він не може працювати. До того ж влада планує в 2014-му скоротити витрати на державних службовців — на превеликий жаль, не на членів уряду, а на простих працівників органів місцевого самоврядування та державної служби, які заробляють по 2 тис. грн. на місяць».

Отож чергове «пакращення» від Януковича—Азарова вимагає великої обережності, щоб ці благі наміри замість «плюсу» не отримали «мінус» на виході в умовах економічної стагнації України. До такого стану її довела та ж «донецька» влада...

До списку новин