загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Готуємо на Свят-вечір – рецепти пісних страв від полтавців

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Незабаром Святий вечір, на нього українські господині готують смачні, але обов’язково пісні страви.

Святий вечір припадає на останній день Різдвяного (Пилипівського) посту.

 

За давньою українською традицією, сідали за стіл лише з першою зіркою, яка, згідно з Біблією, несе благу звістку про народження спасителя Ісуса Христа. «Коло» приготувало рецепти для святкової трапези від наших читачів.

Рецепти пісних страв від полтавки Ілони Фанти

Маджадра (страва з рису і сочевиці)

Маджадра, або меджадра – страва по-справжньому древня. При цьому на Сході вона сьогодні популярна так само, як і сотні років тому. З кількох простих інгредієнтів і набору доступних спецій можна приготувати справжню східну страву з багатою історією.

Інгредієнти:

сочевиця зелена – 150 г. Рис довгий – 150 г. Цибуля ріпчаста – 2 шт. Борошно – 1-2 ложки. Соняшникова олія – ​​150 мл. Кумин (зіра) – 1 чайна ложка. Коріандр у зернах – 1 чайна ложка. Куркума – ½ чайної ложки. Мелені кориця і запашний перець – по 1 чайній ложці. Сіль, чорний перець. Цукор – 1 чайна ложка. Вода – 250 мл. Час приготування – 35-40 хвилин.

Спосіб приготування:

Покласти сочевицю у каструлю, залити великою кількістю води і поставити на вогонь. Як тільки закипить, зменшити вогонь і варити хвилин 10-12. Через вказаний час вимкнути, воду злити.

Цибулю нарізати тонкими півкільцями, притрусити борошном і посолити. Ретельно перемішати.

Сковороду з високими бортами поставити на вогонь і влити в неї соняшникову олію. Як тільки сковорода добре розігріється, зменшити вогонь до середнього і викласти 1/3 цибулі. Підсмажити хвилин 5 до золотавого кольору, вийняти шумівкою цибулю і викласти на паперовий рушник. Так само обсмажити цибулю, що залишилася.

Злити олію і протерти сковороду. Кинути кумін і коріандр, поставити на вогонь і потримати спеції хвилину. Влити кілька ложок олії і викласти рис, куркуму, запашний перець, корицю, цукор, ½ чайної ложки солі і чайну ложку чорного перцю.

Перемішати рис і спеції, додати чечевицю і влити воду. Щойно закипить, зменшити вогонь і закрити кришкою.

Через 15-18 хвилин прибрати маджадру з вогню. Зняти кришку і накрити рис чистим рушником. Потім закрити кришкою і залишити так ще на 10 хвилин.

Перед подачею половину обсмаженої цибулі додати до рису із чечевицею і викласти на блюдо. Насипати зверху цибулю, яка залишилася, і подавати.

Перці, фаршировані рисом, запеченою морквою та грибами

Інгредіенти:

перці різних кольорів – 6 шт. Морква середня – 2 шт. Рис – 2/3 чашки. Шампіньйони – 5 шт. Помідор – 1 шт. Сметана – 1 ст. ложка. Сіль, перець, приправи – за смаком, петрушка, часник. Час приготування – 1 година 45 хв.

Спосіб приготування:

Моркву вимити, загорнути у фольгу і запікати у духовці протягом години. Рис відварити. Печериці дрібно нарізати і злегка обсмажити на сковороді. Помідори нарізати кубиками. Моркву дістати, остудити і теж нарізати кубиками. Зелень петрушки нарубати, але гілочки не викидати.

Змішати рис, моркву, помідори, печериці та зелень петрушки. Посолити і приправити. Видалити у перців ніжку і сердцевину. Начинити фаршем перці й покласти в каструлю зрізом вгору так, щоб вони стояли в ній досить щільно.

Розвести сметану у чашці води, посолити і поперчити, натерти туди часник. Влити заливку на дно каструлі з перцями, вона повинна покрити їх наполовину. Зверху укласти гілочки петрушки, закрити фольгою і відправити в духовку запікатися на 35-40 хвилин.

Температура запікання – 180 градусів.

Салат із квасолі від полтавки Ірини Липець

Інгредієнти: квасоля біла (консервована або зварена) – 450 г. Помідори – 3 шт. Цибуля зелена – ½ жмутка. Базилік і орегано (можна сушені) – по 20 г. Олія – 2 ст. л. Лимон – 1 шт. Сіль, перець – за смаком.

Спосіб приготування

Нарізати помідори великими кубиками, викласти їх в посуд і додати квасолю. Дрібно нарізати зелену цибулю і додати до салату.

Готуємо заправку для салату: змішуємо олію, сік ½ лимона, сіль, перець.

Змішуємо всі інгредієнти салату, заправляємо і подаємо до столу.

Печена картопля і тушкована риба від Сергія Старченка – лідера гурту «Краяни»

Печена картопля

Інгредієнти:

картопля – 3 шт. Сіль – за смаком. Олія – 2-3 ст. ложки.

Картоплю ретельно миємо, не чистимо. Варимо до готовності. Трішки охолодивши, розрізаємо картоплину на 2 або 4 частини, залежно від розміру, потім викладаємо на розігріту сковорідку, змащену олією та посипаємо сіллю. Обсмажуємо з усіх боків.

Тушкована риба з томатною підливою

Хек – 2-3 шт. (залежно від розміру). Цибуля ріпчаста – 1 велика ( або 2 маленькі). Морква – 1-2 шт. Олія – 2-3 ст. ложки. Сіль, перець мелений – за смаком. Томатна паста.

Рибу чистимо, присипаємо борошном і обсмажуємо з усіх боків.

Нарізаємо цибулю півкільцями, а моркву натираємо. Окремо від риби обсмажуємо цибулю до золотавого кольору, додаємо моркву, тушкуємо, додаємо воду і томатну пасту. Заливаємо цією підливою рибу і тушкуємо ще 15 хвилин на маленькому вогні під кришкою. Смакує і гарячою, і охолодженою.

До списку новин