загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Які нові закони вступили в силу в Новому році?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

З 1 січня 2014 р. в Україні набрали чинності ряд законів і підзаконних актів , передає Status Quo. Частина найголовніших з них наведена нижче.

Почав діяти податок на нерухомість. Об'єктом оподаткування служать квартири і будинки, що перевищують площу в 120 кв. м і 250 кв. м відповідно. Квартири і будинки меншої площі є предметом податкової пільги. Підлягає оподаткуванню сумарна площа квартири і будинку, якщо вона перевищує 370 кв. м. Ставка податку становить 1% від мінімальної зарплати для сумарної площі нерухомості від 370 кв. м до 740 кв. м і 2,7 % - якщо вона перевищує 740 кв. м. При цьому власне податок нараховується на кількість метрів, що перевищує «пільгове» , не обкладене податком, значення. Разом з тим, «пільга» по сплаті податку знімається відразу ж, як тільки буде доведено факт отримання доходів з нерухомості - від здачі її в оренду, лізинг або використання в комерційних цілях.

Набув чинності закон № 657 -VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та вдосконалення деяких положень», він же відомий як «поправка Кличко». Нагадаємо, цей закон серед іншого вносить поправку до Податкового кодексу про заборону балотуватися в президенти тим, хто має дозвіл на проживання в інших країнах. У зв'язку з цим деякі політики характеризували його як закон, спрямований проти лідера партії УДАР Віталія Кличка.

Ще один новий закон - про передачу місцевій владі 10% виручки від реалізації продукції надр ( № 665 -VII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо коштів від використання (реалізації) державної частини виробленої продукції відповідно до угод про розподіл продукції»). Документ вносить зміни до статей 29, 69 і 71 Бюджетного кодексу України, згідно з якими кошти від використання (реалізації) частини виробленої продукції, яка залишається у власності держави і відповідно до угод про розподіл продукції, передаються органу місцевого самоврядування, на території якого розташована ділянка надр, у розмірах, передбачених такою угодою, проте не менш 10 % цих коштів, в такій пропорції: 50 % - обласній раді, 25 % - районній раді, 25 % - сільській (селищній) раді.

Закон про надання пенсії за особливі заслуги перед Україною батькам, які виховали 5 і більше дітей (№ 170 -VII «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» про призначення пенсії батькам, які виховали п'ятьох і більше дітей»). Законом пропонується поширити право на пенсію за особливі заслуги перед Україною також і на батька, який у разі смерті матері дітей або позбавлення її батьківських прав виховував п'ятьох або більше дітей до шестирічного віку.

Закон № 663- VII «Про засади функціонування ринку електричної енергії України», який запускає процес реформування ринку електроенергії в бік лібералізації. Закон визначає механізми державного контролю шляхом визначення видів діяльності на ринку електроенергії, які потребують ліцензування (діяльність з виробництва електроенергії, постачання електроенергії, передачі електроенергії магістральними, міждержавними та місцевими (локальними) електричними мережами, здійснення централізованого диспетчерського ( оперативно-технологічного) управління об'єднаною енергетичною системою України, забезпечення функціонування ринку «на добу вперед») та ін. Новий закон передбачає впровадження моделі роботи за прямими договорами, ринок контрактів «на добу вперед» і балансуючий ринок, який дасть можливість регулювати дисбаланс, що виникає при виробництві електроенергії. Також передбачається створення ринку додаткових послуг із закупівлі маневрених потужностей. Закон передбачає, що повноцінний ринок електроенергії буде введений до 1 липня 2017 - після прийняття необхідних підзаконних актів.

Закон № 407 -VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо вдосконалення процедури з фінансових векселями»). Відповідно до закону, пропонується надати право Кабінету міністрів реструктуризувати фактичну бюджетну заборгованість з визначеним ним видатками державного бюджету, яка виникла станом на 1 січня 2013 р., у встановлених ним обсягах шляхом видачі фінансових казначейських векселів терміном обігу до 5 років, з прибутковістю 5 %.

До списку новин