загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українські банки позбавили можливості викрадати відсотки з депозитів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Банки зобов’язали сплачувати відсотки по депозиту до його фактичної видачі вкладнику. Верховний суд ухвалив рішення, яким перекрив схему, використовувану недобросовісними фінансистами: щоб довше користуватися коштами клієнтів, в кінці терміну вони здійснювали виплату депозиту з поточного рахунку.

Гроші з такого рахунку можуть видаватися через кілька тижнів, а то й місяців. При цьому вкладник нічого не отримував за час перебування коштів на поточному рахунку – відсотки йому вже не нараховувалися.

«Клієнт зможе вимагати виплати компенсації (інфляційні втрати плюс 3% річних) у разі несвоєчасного повернення депозиту. Якщо банк відмовиться її виплачувати, то потрібно буде звернутися до суду, досить послатися на рішення ВСУ як на усталену практику», – розповів «Вістям» адвокат, директор компанії Investment Service Ukraine Іван Герасименко.

До недавнього часу ця схема була дуже популярна у фінансистів. «У період з 2008-го і до середини 2010-го практично всі банки користувалися механізмом, який фактично дозволяв їм задіяти гроші вкладника без нарахування відсотків (або з незначною, неринковою відсотковою ставкою). Після 2010-го така схема використовувалася рідше», – запевнив нас юрист ЮФ «Спенсер і Кауфманн» Денис Дьомін. Сьогодні мінімізацією відсотків грішать лише проблемні банки. Інші банки вдаються до більш витончених прийомів, щоб поменше заплатити вкладнику.

«Всі вони містяться в договорі депозиту, який вкладник не завжди читає. Наприклад, перед підписанням договору менеджер обіцяє 23% річних у гривні, а в договорі зазначено, що такі відсотки нараховуються тільки за перший місяць депозиту, за другий і всі наступні – 14%. Іноді навіть могли зіграти на днях: повідомити клієнта, що термін депозиту закінчився, запропонувати підписати «папери», а потім виплатити тільки 3-5% через те, що клієнт передчасно (за день до закінчення) розірвав договір», – розповів «вістям» юрист ЮК «Де-юре» Андрій Павлишин.

До списку новин