загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Французький фотограф українського походження видасть альбом, присвячений буковинській Маланці

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Цьогоріч на «Маланка-Фест 2014» у Чернівці завітав відомий у світі французький фотограф Юрій Білак.

Під час фестивалю він працював над створенням фотоальбому про буковинську Маланку.

Юрій Білак чув про Маланку від батьків, оскільки його рід походить саме з Вижниччини. Юрій є представником другого покоління української діаспори у Франції та продовжує родинну справу в пропагуванні української культури закордоном.

У 2004 фотограф розпочав новий проект — етнографічний репортаж про країну своїх предків. Найбільше зачарували французького гостя самі люди і він почав пізнавати їхню душу, знайомитись із ними, гостювати в їх оселях, переживати хвилини радості і смутку, а вже відтак – фотографувати і пізнавати їх побут. Юрія приваблюють випадкові зустрічі, незнайомі люди. Юрій ніколи наперед не знає, куди й до кого приведе його провидіння. Найбільше прагне Юрій Білак аби мистецтво його пращурів було збережено для майбутніх поколінь.

Фотограф вже не вперше на святі Маланок. Раніше він гостював у Космачі, Белелуї, Красноїльську, Вашківцях та ін., де споглядав процес підготовки та власне саме дійство зсередини.

Фотоальбом, присвячений буковинській Маланці, подібно до попереднього проекту Юрія Білака «Гуцули», планується розповсюджувати не тільки на теренах Франції та України, а й у інших європейських країнах. Фотоальбом Білака «Гуцули» був презентований у французькому м. Коньяк під час Фестивалю Європейських літератур і став популярним у багатьох країнах світу у тому числі й серед української діаспори в Канаді під час Українського фестивалю у Торонто. У 2014-му році готується тур «Гуцулів» Канадою та США.

Працюючи на «Маланка-Фест 2014», Юрій спілкувався окремо з кожним персонажем, якого фотографував. Для нього було надзвичайно важливо знати походження кожного героя та зобразити його так, щоб на фото було видно не лише костюм, а й непідробну душу українця, що крилася під ним.

Довідково:

Юрій Білак народився у Франції у 1961 році в родині українських емігрантів. У кінці 90-х, після гастрольних поїздок з театральною трупою Жерома Саварі по Європі зі спектаклями, в яких він одночасно – танцюрист, актор та співак, Юрій стає режисером театральних постановок для юного глядача і професійно захоплюється фотографією.

З 2004 під час роботи над етнографічним репортажем про Україну народилася виставка «Українці». Близько 15-ти тисяч людей відвідали її у Києві, Львові та Бухаресті. У 2008 році проект «Українці» отримує друге життя. Рельєфні репродукції оригінальних фотографій роздруковуються для незрячих відвідувачів. Найцікавішим є те, що кожну з тактильних фотографій, які автор ідеї називає «подорожжю у світ сліпих і справжнім відкриттям очей зрячим», супроводжує звуковий файл. Тексти озвучили українські зірки та політики: Ольга Сумська, Олег Скрипка, Арсеній Яценюк, Богдан Бенюк, та ін. Загалом, виставку відвідало понад 40 тисяч відвідувачів у Києві, Львові, Донецьку, Симферополі, Одесі, Чернівцях та Дніпропетровську. У Чернівцях виставка була проведена до 600-ліття міста та пройшла у кінотеатрі «Чернівці».

Юрій Білак є одним із керівників заснованої українською діаспорою домівки «Чорногора» біля м. Рошполь в департаменті Ардеш. Краєвиди цієї місцевості дуже нагадують буковинські Карпати та є ідеальним місцем для того, щоб відкривати для маленьких французьких українців, які гостюють там у літньому таборі, красу традицій їхньої батьківщини. Захоплений багатством етнічного духу українців, Юрій по-своєму демонструє внутрішній світ кожного, хто зображений на його світлинах. На відміну від більшості фотографів, він не обробляє свої фотографії та не використовує жодних графічних редакторів. При цьому, на кожний новий кадр він довго полює, пильно вистежуючи той унікальний момент і той особливий об’єкт, що роблять його роботи такими живими і щирими.

До списку новин