загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Борщовий набір подорожчав більш ніж удвічі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Січень приніс нам не тільки морози, а й зростання цін на найбільш ходові овочі і коренеплоди — картоплю, моркву, буряк, капусту і цибулю

У порівнянні з прайсами річної давності, борщовий набір подорожчав більш ніж удвічі, а цибуля і зовсім в 5-9 разів залежно від магазинної націнки. Експерти кажуть, що зростання цін продовжиться, але з поточною ситуацією в країні це не пов'язано: овочі завжди дорожчають в морози.

«Зі зниженням температури пропозицію плодоовочевої продукції на ринку скорочується, — пояснила керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Тетяна Гетьман. — Власники необладнаних сховищ намагаються не продавати овочі, щоб вони не зіпсувалися на такому морозі, а господарства з обладнаними сховищами на цьому тлі підвищують ціни».

Причому експерт попереджає, що ціна може зрости ще раз, тому що з настанням сильних морозів овочі на відкритих базарах не продають, і основна торгівля зміщується в роздрібні мережі, де закупівельні ціни вищі. Ще одна причина: і мережі, і виробники закладають у відпускні ціни взимку допзатрати на транспортування продукції до магазину (потрібні утеплені, а не відкриті автомобілі, зростають витрати палива через морози), а деякі транспортні компанії з похолоданням вже збільшили тарифи на 5—10%.

Торгівля не заперечує, що вони підняли ціни на овочі.

«Є дві причини: мороз, через якого списується до 30% гнилих овочів і фруктів, і наплив покупців, у яких зараз немає альтернативи у вигляді "бабусі з картоплею" на базарі через морози. Але, чесно скажемо, цього року закупівля цибулі або картоплі нам обходиться в 2-3 рази дорожче, ніж рік-два тому», — сказав нам директор з виробництва великої мережі супермаркетів Володимир Молчанов.

За словами аналітика консалтингової компанії "ААА " Марії Колесник, виробники різко, порівняно з минулим роком, скоротили посівні площі під капусту, цибулю і коренеплоди, штучно створюючи дефіцит, і одночасно збільшили відпускні ціни. Тому, хоча картопля вродила не гірше, ніж рік тому, коштує вона дорого, особливо якісна.

«До весни все буде дорожчати, причому залежно від якості. Дрібна картопля 2-го сорту може коштувати близько 5-5,5 гривні, а відбірна — злетіти до 10 гривень, і інші коренеплоди теж, — каже Колесник. — А от ціни на яблука, тепличні огірки та помідори змінитися не повинні».

За словами президента Украналітцентра Олександра Охріменка, нам доведеться звикати до дорогих овочам і фруктам:

«Зарплати в країні зростають. Селяни зрозуміли, що продавати картоплю чи буряк можна вдвічі дорожче, і все одно куплять, і тепер отримують прибуток ( до 30-50 % від собівартості), тоді як раніше насилу виходили в нуль».

До списку новин