загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Міліція порушує і вітчизняне, і міжнародне законодавство – правозахисники

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У центрі уваги міжнародної громадськостіпобиття, викрадення, арешти, зникнення активістів та інші порушення прав людини в Україні.

У своїй заяві високий представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Кетрін Ештон вимагає від української влади припинити незаконні затримання та вдатися до заходів щодо зупинення викрадення та катування людей.

Вона висловила приголомшення «ознаками заподіяння довготривалих тортур і жорстокого поводження з організатором Автомайдану Дмитром Булатовим». Ештон поклала повну відповідальність за вжиття необхідних заходів для подолання нинішньої атмосфери залякування та безкарності на українську владу.

Під час телефонної розмови з лідерами опозиції державний секретар США Джон Керрі також підкреслив своє занепокоєння повідомленнями про порушення прав людини, зокрема про зникнення та вбивства. Він сказав, що США вимагають від української влади створити юридичну комісію для розслідування цих злочинів та покарання винних.

З подібним закликом до Януковича звернулась ООН. Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллай висловила шок з приводу повідомлень з України та звернулася до Віктора Януковича з вимогою провести належне розслідування щодо смертей, викрадень та тортур учасників протестів.

Міжнародна правозахисна організація Вахта прав людини (Human Rights Watch) закликала міжнародне співтовариство продовжувати тиснути на українську владу з вимогою розслідувати та покарати винних у порушеннях прав людини.

У своєму звіті, опубліковану в п’ятницю, правозахисна організація зосередилася на насиллі, вчиненому по відношенні до працівників преси та медиків.

Самостійно організація зафіксувала 13 випадків побиття журналістів, але говорить про те, що її українські партнери мають докази щодо набагато більшої кількості злочинів, скоєних проти українських журналістів, медиків та активістів.

За словами дослідниці організації Юлії Горбунової, українська міліція порушує як вітчизняне, так і міжнародне законодавство:

«Ми розуміємо, що міліція знаходиться в складних умовах. Дійсно люди, які стоять на барикадах, багато з них озброєні, багато з них агресивно налаштовані. Але в той же час інформація, про яку ми писали в нашому останньому прес-релізі, стосується порушень власне з боку міліції. Зокрема, в ситуації, в якій журналістів та медиків атакують».

«Міліція не правильно застосовує гумові кулі. Гумові кулі мають застосуватися для розгону натовпу. Це зазначено і в законодавстві України, і в міжнародних нормах, в керівних принципах ООН. Тим не менш, ми спостерігаємо багато поранень в голову і в обличчя, у тому числі серед журналістів та медиків. В принципі це є порушенням міжнародних зобов’язань України».

«Журналісти та медики виконують свою роботу і це э очевидним – чи то вони мають червоний хрест на одязі чи тримають камеру – і  тим не менш міліція по них стріляє чи кидає в них шумову гранату. Деякі випадки ми зафіксували, коли було таке враження, що міліція прицільно стріляла по лікарях, коли вони надавали медичну допомогу пораненим, по журналістах, коли вони вели репортаж з місця подій. Це – відверте порушення».

Вахта прав людини (Human Rights Watch) – одна з кількох правозахисних організацій, яка збирає та поширює інформацію про порушення прав людини в Україні.

«Ми намагаємося цю інформацію спрямувати якомога ширше для уваги міжнародного співтовариства, щоб і Рада Європи, і ОБСЄ ці дані отримували і могли впливати. Аби вони могли робити незалежний моніторинг, що зараз дуже важливо з тієї причини, що ніхто цей моніторинг зараз не веде», - зазначила Горбунова.

Минулий досвід демонструє, що влада України ефективного розслідування випадків побиття людей 30 листопада на Майдані Незалежності не провела.

На думку Юлії Горбунової, в Україні треба негайно створити комісію для моніторингу ситуації:

«Може бути сформована міжнародна комісія, в першу чергу, з міжнародних експертів, яка могла б моніторити те, що відбувається, фіксувати, давати оцінку з точки зору міжнародного права».

І лише Росія вустами радника Путіна Сергія Глазьєва радить Януковичу навпаки – застосувати більше сили.

В інтерв’ю корпоративному журналу «Газпром» Глазьєв заявив, що якщо Віктор Янукович не придушить, за його словами, заколот, то  він ризикує втратити владу, після чого, на його думку, на Україну чекає зростання хаосу та внутрішній конфлікт.

До списку новин