загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Гримаси пенсійного страхування в країні та в м. Сєвєродонецьку

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чи знаєте ви, що в Україні працюючі пенсіонери отримують пенсії менші, ніж непрацюючі, та чому виникають переплати пенсій у працюючих пенсіонерів? З 01.10.2011 р. внесено зміни до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» і прийнята редакція, згідно якій у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для пенсіонерів, підвищується розмір пенсій.

Крім тих пенсіонерів, які працюють або займаються підприємницькою діяльністю.

Виходить, що звільнення або працевлаштування пенсіонерів може суттєво вплинути на рівень пенсійного забезпечення, а саме призвести до зменшення або збільшення розміру пенсії. У разі працевлаштування або оформлення заняття підприємницькою діяльністю, пенсіонер протягом 10 днів повинен про це повідомити орган, що призначає пенсію.

Таким органом є Управління пенсійного фонду в м. Сєвєродонецьку. Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення пенсіонером в органи Пенсійного Фонду про такі обставини може призвести до накопичення значних безпідставно одержаних сум пенсій, які доведеться відшкодовувати Випадки, коли проводиться повернення та стягування надміру виплачених коштів, чітко та однозначно вказані в нормативно-правових актах. Згідно законодавства, суми пенсій, виплачені надміру внаслідок ЗЛОВЖИВАНЬ з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку Описана нерівноправність пенсіонерів-підприємців та пенсіонерів-непідприємців «узаконена» на державному рівні.

............................................

Але чиновники нашого міського Управління пенсійного фонду до цієї гримаси додали ще й свою. Так, пенсіонер гр. К. вирішив зайнятися підприємницькою діяльністю.

В квітні 2011 р. він одержав Свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця (надалі – Свідоцтво).

Того ж дня він повідомив про це Управління пенсійного фонду України у м. Сєвєродонецьку (надалі - Управління). 

Цей факт підтверджується відміткою (штампом) Управління з датою та реєстраційним номером на оригіналі Свідоцтва. В березні 2012 р. він знову нагадав Управління про те, що займається підприємницькою діяльністю, здавши звіт про суми нарахованого доходу та суми нарахованого єдиного внеску за 2011 рік. Надалі все йшло тихо та спокійно, аж поки через два з половиною роки чиновники Управління «схаменулися», що вони незаконно підвищують пенсію пенсіонеру-підприємцю. При тому, чиновники Управління чомусь скористалися не даними, які двічі повідомив їм гр. К, а даними, одержаними від державного підприємства «Інформаційний центр персоніфікованого Пенсійного фонду України».

Таким чином, якийсь «Центр», куди гр. К., можливо, й не подавав ніяких даних, знає, що пенсіонер зареєструвався як підприємець, а чиновники Управління за два з половиною роки не змогли всередині своєї установи взнати про це в сусідноьму відділі. Знаючи (чи не знаючи), що Закон дозволяє повернення та стягування надміру виплачених коштів, які нараховані та виплачені тільки ВНАСЛІДОК ЗЛОВЖИВАНЬ З БОКУ ПЕНСІОНЕРА або подання страхувальником недостовірних даних, чиновники Управління вирішили перекласти проблему з «хворої» голови на здорову. Як це зробити?

Ну, звичайно, - перекласти свою провину на пенсіонера, зробивши заяву, що у всьому винен він.

І появляється протизаконне рішення міжвідомчої комісії з інвентаризації пенсійних справ та особових рахунків і списання сум переплат пенсій та грошової допомоги, яким «в зв’язку з неповідомленням про вступ на роботу» сума переплати підлягає поверненню». В своємо листі начальник Управління О. В. Шарунова пише, що винен пенсіонер, який не повідомив в «ВІДДІЛ з призначення та виплати пенсій».

Тільки так.

Не «орган, що призначає пенсію», як сказано в Законі, а якийсь відділ в Управлінні.

А те, що цей відділ знаходиться в структурі Управління, - невідомо начальнику?

І хто, як не начальник Управління, повинен організувати роботу підлеглих таким чином, щоб таких казусів не було. Або внести пропозицію законодавцю, щоб він в законах вказав: в який відділ та в яку кімнату в Управлінні необхідно сповіщати про реєстрацію пенсіонера підприємцем. Віктор Павлов, тел. для довідок та консультацій: 050-422-42-14

До списку новин