загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсійний калькулятор. Упевнені, що отримуєте ВСЕ?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Трапляються випадки, коли пенсію недоплачують!

Звичайний сценарій нарахування пенсії приблизно такий.

Людина, що збирається на пенсію, звертається до Пенсійного фонду. Інспектор пояснює їй, які документи необхідно надати. Після втомливих походів по інстанціях та кабінетах удається зібрати майже всі необхідні папери. У Пенсійному фонді пропонують залишити документи й прийти знову за готовим розрахунком, написавши заяву на нарахування пенсії.

І знову похід у ПФ. Дізнаємося, що наша пенсія розрахована й дорівнює ХХХХ гривень.

Чому така?

Чи можна її збільшити?

А в моєї колеги, з якою пропрацювали майже весь час, на 200 гривень більше.

І так далі…

Цілком можливо, що пенсію вам недорахували!

Як це перевірити?

Пояснює Дмитро Видюк із Центру юридичної допомоги «ЗАХИСТ» (м. Київ).

1. На офіційному сайті Пенсійного фонду України є «Пенсійний калькулятор», за допомогою якого можна розрахувати розмір пенсії (www.pfu.gov.ua/pfu/control/uk/publish/category?cat_id=181424).

Вивчивши інструкцію, ви можете підрахувати свою пенсію. Але не забувайте, що це буде приблизний розрахунок. На розмір пенсії впливає кількість та якість довідок, що підтверджують стаж роботи, записів у трудовій книжці тощо.

До того ж інспектор ПФ деякі надані документи може не прийняти. То печатка старого зразка, то в записах трудової книжки проглядається зміна форми власності підприємства, то ще щось. Наприклад, працівник відділу кадрів при прийомі на роботу вказав у трудовій працівника ТОВ «Роги і копита», а при звільненні – ВО ТОВ «Роги і копита». Проста неуважність, а стаж за цей період роботи підтвердити буде складно. Навіть довідка згаданого ТОВ про те, що підприємство нічого не змінювало, не відразу може дати результат.

2. Найголовніше – підготувати до відділення ПФ заяву з проханням надати розшифровку розрахунку нарахування суми пенсії.

Відразу зазначу: розібратися з нею самому буде не так і просто, хоча можливо. Тому краще звернутися до юристів. У будь-якому випадку у вас з’явиться документ, на який можна послатися при подальшому розгляді, проаналізувати періоди роботи, зараховані при нарахуванні пенсії, виявити період більш сприятливий у фінансовому плані й т. д.

Усі усні розмови з інспектором ПФ зазвичай рідко ведуть до позитивного результату. А ось письмові звернення – навпаки.

Трохи корисної інформації.

За законом, для розрахунку пенсії беруться будь-які 60 календарних місяців. У заяві потрібно вказати, який саме період ви бажаєте використовувати при нарахуванні, та надати довідку про зарплату за ці 60 місяців. Оскільки часто потенційний пенсіонер сам не знає, за який період часу краще брати довідку, він може надати декілька довідок за різні періоди.

У Пенсійному фонді вже з наданих відомостей повинні виділити найбільш вигідний період із найбільшим коефіцієнтом заробітку.

Ви вірите, що так це й відбувається?

Для працюючих пенсіонерів

Пам’ятайте, що працюючий пенсіонер має право на індексацію пенсії кожні 24 місяці. Тобто один раз на 2 роки пенсія в нього повинна підвищуватися, оскільки у формулу розрахунку буде додана зарплата за цей період.

Отримуйте стільки, скільки заробили!

Захищайте свої права!

До списку новин