загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На чому зекономить уряд

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Через нестачу грошей у країні новий уряд скасував інноваційні програми розвитку освіти, науки та медицини

Ще на початку березня новопризначений міністр фінансів Олександр Шлапак повідомив, що Кабмін переглянув перелік державних програм і достроково припинив виконання 15-ти з них.

Було проведено ревізію 82 рішень попереднього уряду, якими запроваджувалися затратні проекти. За словами Шлапака, ці дії дали змогу зекономити 48 мільярдів гривень, запланованих на їх реалізацію.

Постанова Кабміну від 5 березня №71 з'явилася на сайті нещодавно. Насправді достроково припинено дію лише 14-ти державних програм і скасовано 65 рішень, які передбачали додаткові витрати.

Більшість держпрограм було розроблено і прийнято ще в 2007-2008 роках, за часів уряду Тимошенко. На сьогодні вони мали б бути завершені. Але попередній уряд відтісняв їх на другий план, тому більшість ідей із розвитку науки, освіти, медицини та впровадження новітніх технологій залишилися тільки на папері.

Наука в університетах

Скасовано державну цільову програму, метою якої є активізація наукової діяльності та поглиблення її взаємодії з навчальним процесом в університетах шляхом утворення науково-навчальних центрів упродовж 2008-2017 років.

Згідно з паспортом програми, передбачено створення десяти таких центрів, у яких займались би дослідженнями близько 4,5 тисячі науковців і студентів-аспірантів.

Прогнозований обсяг фінансування становив 525 мільйонів гривень, з яких 473 мало надійти з державного бюджету.

Світлодіодні джерела світла

Скасовано програму, мета якої – розроблення і організація виробництва світлодіодних джерел світла для суттєвого зменшення витрат електроенергії та зниження рівня забруднення довкілля.

Згідно з проектом, заміна в Україні 30% ламп розжарювання на світлодіодні дасть можливість заощадити близько 13,8 млрд кВт/г електроенергії на рік і зменшити обсяги викидів вуглецю в атмосферу на 7,8 млн тонн.

Такі лампи мали намір не лише поширювати серед населення, а й застосовувати для вуличного освітлення.

Спочатку обсяг фінансування становив 1,33 мільярда гривень, але пізніше його скоротили до 717 мільйонів, з яких 220 – дербюджет, 80 – місцеві бюджети і 417 – інші джерела.

Сто відсотків

Програму впровадження у навчальний процес новітніх технологій у період із 2008-го по 2015 рік теж було скасовано. Якщо б вона виконувалася належним чином, то вже найближчим часом шкільна освіта вийшла на новий рівень.

Планували повністю змінити програму шкільної освіти, провести до кожної школи високошвидкісний інтернет, обладнати їх достатньою кількістю комп’ютерів і створити загальноосвітню сітку з персональними сторінками кожної школи. Плюси відчули б і діти з обмеженими можливостями, які без проблем змогли би навчатися дистанційно.

Обсяг фінансування – 781 мільйон гривень, державна частка – 649 мільйонів.

Розвиток професійно-технічної освіти

Скасовано програму, створення якої продиктоване дисбалансом ринку праці та ринку освітніх послуг. Вона передбачала повну реформу технічної освіти зі зміною програм, підходів до навчання, професійного розгалуження. Крім того, планували оновлення матеріально-технічної бази навчальних закладів і популяризацію технічної освіти через соцрекламу.

Прогнозні обсяги фінансування у 2011-2015 роках становили 3,5 мільярда гривень, з яких 2,3 мільярда з бюджетів усіх рівнів.

Дошкільна освіта

Не буде однієї з наймасштабніших програм, що передбачала будівництво 182 нових дошкільних навчальних закладів і масштабну реформацію старих шляхом оновлення матеріально-технічної бази і підвищення кваліфікації викладачів.

Обсяг фінансування мав становити більш ніж 5 мільярдів гривень, залучених із місцевих бюджетів.

Створення новітніх лікарських засобів

У планах на 2011-2015 роки було будівництво лабораторії, яка за допомогою новітнього обладнання змогла б створювати вітчизняні лікарські засоби на основі молекулярних і клітинних технологій. За прогнозами дослідників, це допомогло би скоротити обсяг імпорту ліків на 25-30%.

Фінансування: 1,2 мільярда – держбюджет, 1,5 мільярда – інвестиції.

Протипожежна безпека

Іще 787 мільйонів гривень було заплановано витратити на поліпшення протипожежної безпеки для захисту населення і довкілля.

Це планували зробити шляхом збільшення кількості підрозділів державної, місцевої, відомчої та добровільної пожежної охорони в населених пунктах та реформації систем управління і комунікації персоналу, що відповідає за неї.

Безпека дорожнього руху

У період із 2012-го по 2016 рік планували вдосконалити контроль за ситуацією на дорогах України шляхом встановлення систем фото/відео фіксації проблемних ділянок дороги та автоматичних систем вимірювання швидкості. Крім того, мало бути створено спецлабораторію, яка аналізувала би причини ДТП із метою їх подальшого запобігання.

На реалізацію цих завдань планували витратити 6 мільярдів гривень, із них 3,6 мільярда – кошти держбюджету.

Біобезпека

Скасовано програму біологічного захисту України на 2015-2020 роки. Це мав бути комплекс завдань, які мали на меті створення та формування національної системи виявлення біологічних загроз, будівництво близько 30 нових лабораторій і вдосконалення законодавства у цій сфері.

Загальний обсяг фінансування 747 мільйонів гривень, 651 з яких – бюджет.

Європейські стандарти під варту

Скасовано державну програму реформування кримінально-виконавчої служби. Під цими словами мається на увазі приведення умов тримання засуджених та осіб, узятих під варту, у відповідність з європейськими стандартами.

У рамках масштабної реформи у 2013-2017 роках планували модернізувати більш ніж 360 закладів утримання під вартою, а, крім того, створити 37 нових. Також планували вдосконалити систему освіти в місцях позбавлення волі.

Для цього з держбюджету мали виділити 3,9 мільярда гривень, а ще 2,1 мільярда залучити з інших джерел.

Крім того, припинено дію ще 4 державних програм. Прогнозовані обсяги їх фінансування були порівняно невеликі – до 100 мільйонів гривень, але в умовах економічної кризи ці гроші також серйозно вплинули б на формування державного бюджету.

Це "Державна цільова програма підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері європейської інтеграції та євроатлантичної співпраці", "Державна цільова соціальна програма підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти", "Державна цільова програма збереження культурної спадщини та розвитку туристичної інфраструктури м. Глухова Сумської області" і "Державна цільова програма розвитку державної служби".

До списку новин