загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Земельне свавілля на Житомирщині, або як намагались утискати права пенсіонерів та інвалідів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Земельні справи доволі популярні на Житомирщині. «Полювання» за землями було, є і лишається завжди актуальним. Особливо, коли якесь товариство поклало око на ласий шматочок землі соціально незахищених громадян. Вигода для підприємства очевидна: територія переходить у його власність, а люди нічого не вдіють. Так легко нехтувати пенсіонерами та немічними… Та іноді тут є прорахунки. І пенсіонери, і ветерани, і люди з обмеженими можливостями повноцінно можуть відстояти своє право.

Кореспонденту 0412 вдалось поспілкуватись з 92-річною пенсіонеркою житомирянкою Піоною Минівною. Ця старенька бабця змогла відстояти свій клаптик землі, попри різні рішення адміністрації, міськради, багато численні суди та протизаконні намагання захоплення земельної ділянки одним з житомирських товариств.

Піона Минівна разом з донькою Марією мешкає в центрі Житомира. Пенсіонерка є інвалідом І-ої групи. Господарки гостинно зустрічають мене і починають розповідати про три судові роки за власну землю.

У 1991 року Піона Минівна увійшла в склад садово-городнього товариства «Автомобіліст» та стала одна зі 120 власників невеликої земельної ділянки в районі Хінчанки. Бабуся разом із родиною  доглядала за землею, обробляла та вирощувала сільськогосподарські культури. Відповідно до законодавства України, користуючись землею протягом 16 років, у членів «Автомобіліст», у тому числі й Піони Минівної, з’явилась можливість приватизувати свої ділянки.

«Разом з цим, як не звідки з’явився ще один претендент на нашу землю – товариство з обмеженою відповідальністю «Житомир Будделюкс». Воно хотіло на наших ділянках звести якісь склади, щоб там ходили сазани. Керувалось воно начебто рішенням житомирської адміністрації..» - розповідає донька пенсіонерки Марія.

Звісно власники земель вирішили відстояти законність та справедливість. З 2008 року починається судові розгляди про «Безоплатну передачу громадянам – членам садово-городнього товариства «Автомобіліст» у власність земельних ділянок, що перебувають у їх користуванні для ведення садівництва на розі вулиць Корольова і Баранова (район  Хінчанка)».

«Було безліч судів, ми всі члени «Автомобіліст» не раз ходили під стіни ОДА, звертались тоді до керівництва: і до Забели, і до Рижука. Але всі наші звернення були без відповідей..останньою краплею  став наш візит, коли ми прийшли в адміністрацію, попередньо домовившись про прийом, а нам заявили: «Не можео вас прийняти, тут німці приїхали». Ми були просто здивовані, адже прийшли учасники, які у роки війни дійшли до Берліну, а тут ще й заявляють про німців…Жах!» - розповідає Піона Минівна.

Згідно списку членів городницького товариства «Автомобіліст» близько 90 громадян, які є пенсіонерами, учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС, ветеранами Великої Вітчизняної війни, дітьми війни, інвалідами загального захворювання, безперервно на законних підставах користувались земельною ділянкою, обробляли її, вирощували сільськогосподарські культури на протязі 16 років. І як наслідок, у цих людей намагались відібрати землю.

Звернення до Житомирської адміністрації та міськради не дали зрушення справи. Тоді учасники «Автомобіліст» колективно звернулись за допомогою в органи прокуратури. Після чого справа взяла оберти.

Ще побільшало судової тяганини, але керуючись законним правом на володіння земельною ділянкою Піона Минівна разом з членами садово-городнього товариства змогли отримати довгоочікувані державні акти. Сталось це в 2011 році. І вже безпосередньо держакти на землю засвідчили їх повне господарювання. Інтереси соціально незахищених громадян Житомира були відстояні. А незаконні посягання фірми ТОВ «Житомир Будделюкс» були відповідно незадовільнені.

Бабуся в першу чергу завдячує за допомогу прокуратурі, яка єдина відгукнулась і провела найклопітливішу роботу. А ще показує мені лист-подяку, який члени «Автомобіліст» відіслали головуючим прокуратури Житомирщини.

Уже минуло майже три роки, як Піона Минівна отримала повноправність на свою земельну ділянку. Але старенька ще й досі перепитує у доньки, чи не відберуть більше її кілька сотих.

 «Ходила, поки не стала інвалідом… Тепер донька допомагає, внучка… Все рівно, картошичку їм зі свого городу» - з посмішкою каже Піона Минівна.

До списку новин