загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Експерти радять українцям, які набрали кредитів в доларах, вимагати відстрочку

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Позики значно подорожчали через падіння гривні.

Експерти пропонують українцям, які набрали кредитів в доларах, вимагати відстрочки нарахування процентів. Наразі гривня продовжує падіння щодо долара. А отже люди, які взяли в банках кредити в цій валюті, сьогодні чимало переплачують. Особливо ті з них, хто "підписався на іпотеку". У соціальних мережах та на різноманітних форумах люди бідкаються, що після постійного зростання курсу долара, вони просто не зможуть виплачувати свої валютні кредити.

Так, наприклад, киянка Алла оформила в одному з комерційних банків валютний кредит на квартиру, розрахований на двадцять п'ять років. Було це ще в 2008 році, за кілька місяців до фінансової кризи. Тоді за долар ще давали близько п'яти гривень. Разом із чоловіком вони планували погасити позику протягом п'яти років, але й досі платять. "Ми, до речі, з чоловіком порахували вчора - якщо перевести в гривні той курс, який ми виплатили, то ми за нашу квартиру майже два рази виплатили. Ну з усіма перепогашеннями та рахунками", - говорить жінка. Полегшити умови співпраці з банком сім'я намагалася з 2009 року – просили перевести їхній валютний кредит в гривневий, понизити кредитну ставку, дозволити купувати валюту за нижчим курсом.

"Банк нам відмовив. У нас з чоловіком близько 20 заяв в банк, але ні на одну з них наш банк не відповів, хоча у нас немає ні єдиної заборгованості за тілом кредиту", - розповіла Алла. Чи є вихід із цієї ситуації, "Сніданок з 1+1" запитав у економічного експерта Олександра Дубинського. За словами експерта, юридично банки мають рацію, бо клієнти укладали угоди, особисто обираючи ставку та валюту кредиту. Але опускати руки Дубинський також не радить.

"У даній ситуації, я вважаю, оптимальний шлях - це за допомогою юридичних якихось тяганин намагатися добитися відстрочення нарахування відсотків на час судового розгляду - це єдине, що можна зараз зробити", - зазначив Дубинський. Більше порад для простих людей в експерта немає. Натомість, є пропозиція владі, яка в такій критичній ситуації з валютними кредитами могла б полегшити життя позичальників. "Ось як є субсидія по квартирі, коли ти не можеш платити за компослуги, і тобі держава компенсує частину послуг, відповідно така ж штука можлива для кредиту. Але потрібно придумувати, розробляти, впроваджувати в життя", - додав експерт.

До списку новин