загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Землетрус для гаманців

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Як нова вартість газу для населення вплине на бюджет сім’ї і як полегшити це навантаження

Подорожчання газу для населення з першого травня люди розцінюють не як удар, а як справжній землетрус для гаманців. Вартість блакитного палива урівняють для всіх категорій споживачів — і тих, хто використовує його для індивідуального опалення, і для підприємств теплокомуненерго, — до 1309 гривень за тисячу кубометрів, тобто зростання середньозваженої ціни, за інформацією Міністерства фінансів, становитиме 56%. Однак усім нам, підраховуючи, скільки ж платитимемо «по-новому», потрібно відштовхуватися не від цієї цифри, а від того, як саме використовуємо газ.

Скільки платитимемо

Отже, найістотніше подорожчання — майже на 73% — стосуватиметься тих, хто користується газовою плитою і колонкою. Однак плата саме за це великої дірки в сімейному бюджеті не зробить, бо для таких потреб блакитного палива йде небагато. Зростання становитиме плюс-мінус 10 гривень. Істотніших потрясінь слід чекати з початком опалювального сезону, коли газу для обігріву приміщень спалюватимемо значно більше. НКРЕ прийняла рішення щодо роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення (див. інфографіку).

Що ж до багатоповерхівки, яку обігріває теплокомуненерго, тут варто звернути увагу на те, що з червня тарифи на теплопостачання зростуть на 40%. У Мінфіні підрахували, скільки ж приблизно доведеться заплатити. Як зауважив міністр фінансів Олександр Шлапак, з розрахунку на однокімнатну квартиру витрати, за нинішніх цін і тарифів, становили 297 гривень, а з 1 травня становитимуть 370 гривень. Троє членів сім’ї у двокімнатній квартирі сплачуватимуть на 150 гривень більше. Четверо людей у трикімнатній квартирі — на 200 гривень більше, тобто збільшення витрат становитиме в середньому 25%.

Однак ці видатки «струсонуть» гаманець, коли почнеться опалювальний сезон. А вже з 1 червня «міні-землетрус» очікує тих, хто користується централізованим гарячим водопостачанням. Так, нині одна особа за гарячу воду за нормами (3,5 кубометра гарячої води на місяць) платить в середньому в Україні 56,8 гривні, з 1 червня ця середня цифра становитиме 79,52 гривні.

Кому допоможе держава

Як зауважують посадовці, подорожчання насамперед зачепить людей небідних. Малозабезпеченим же, як і раніше, плече підставить держава.

В Україні нині понад 800 тисяч сімей користуються житлово-комунальними субсидіями, їх система діє вже понад 15 років. Нагадаємо, що згідно з нормативними документами, сім’ї, у складі яких є інваліди І-ІІ груп; діти віком до 18 років (якщо середньомісячний сукупний дохід на одного зареєстрованого у помешканні члена сім'ї не перевищує 100% прожиткового мінімуму), а також сім’ї, у складі яких тільки непрацездатні, тобто пенсіонери, інваліди, діти, мають право платити за послуги ЖКГ не більш як 10% сукупного сімейного доходу. Всі інші родини — не більш ніж 15%. Решту за них доплатить держава.

За словами міністра соціальної політики Людмили Денісової, після підвищення цін і тарифів середньорічна кількість одержувачів субсидій збільшиться на 185 тисяч сімей. При цьому загальна середньомісячна кількість таких сімей становитиме приблизно 1 мільйон сімей. Механізм призначення субсидій залишається таким, яким і був.

Разом з тим, з підвищенням ціни на газ в Україні вводиться ще один механізм підтримки малозабезпечених від «тарифного землетрусу»: родини, сукупний дохід яких нижчий за прожитковий мінімум для сім’ї, отримають право на компенсацію, що дорівнює різниці між вартістю комунальних послуг до і після підвищення. Таку допомогу, за словами Людмили Денісової, отримають 3,5 мільйона сімей. «Таким чином, 4,5 мільйона родин отримають державну підтримку, і розмір їх платежів за комунальні послуги не зміниться», — сказала Людмила Денісова (див. приклади).

А щоб отримати компенсацію, людина має подати до управління соцзахисту за місцем проживання такі документи:

- заяву довільної форми,

- довідку про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні осіб та

- згоду на обробку даних, що надані для отримання компенсації.

Розрахунок розміру щомісячної компенсації здійснює управління соцзахисту і перераховує її на рахунок заявника на підприємстві, що надає послуги. Інформацію про призначення компенсації, її розмір та термін дії надає заявникові управління соцзахисту.

Як заощадити

А як бути тим, хто на субсидії і компенсації претендувати не може? Відповідь напрошується сама собою: економити блакитне паливо, а отже, і власні кошти. Як це зробити? «Підказка», власне, міститься в цифрах від НКРЕ: встановлювати прилади обліку, хто цього ще не зробив, адже ціни на газ за лічильниками трохи нижчі, ніж без них.

До того ж, як свідчить практика, більшість із тих, хто платить за газ «для плити» без лічильника, за встановленими нормами, значно переплачують. Бо ці норми — 9,8 кубометра на місяць на людину — надто великі. Із власного досвіду: за лічильником на сім’ю з чотирьох осіб використовуємо чи не вдвічі менше, ніж мало б бути за нормою. Крім того, в літній період, коли відключають гарячу воду, до цих встановлених норм додається ще трохи — на підігрівання води (18,3 кубометра газу визначено нормою за наявності газової плити, якщо немає централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача).

Ті ж, кому ця послуга не потрібна, бо для таких випадків встановили електричний бойлер, по суті, платять двічі. Тож лічильник допоможе істотно заощадити.

Ще фахівці кажуть, що нині, коли наближається тепла пора, саме час утеплити помешкання, тоді обсяги використання газу зменшаться.

Це щодо індивідуальних будинків і тих квартир, де використовують індивідуальне опалення. А хто користується послугами централізованого опалення, тут зекономити складніше, бо зазвичай, якщо засіб обліку і встановлено, він один на увесь будинок. Якщо хтось утеплює квартиру, то тільки свою, і це на суму оплати за тепло у платіжках зазвичай не впливає.

Та вихід теж є: зібратися всім будинком і спільними зусиллями провести заходи з термомодернізації. Якщо тепло не «втікатиме» через діряві стіни (а такі втрати, за підрахунками фахівців, становлять до 50% тепла, що надходить у помешкання), тоді його менше йтиме на обігрів, а отже, й для гаманця «землетрус» буде не таким відчутним.

До списку новин