загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Хоббі як бізнес: чи можна заробити на іграх

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Заробити на грі в страйкбол вдається небагатьом, а от на обладунках «наварюють» тисячі гривень

«Сегодня» розібралася, чи можна в Україні заробити на такому виді дозвілля, як рольові ігри. Варіанти ігор різноманітні - це і страйкбол, і автоквест (гонки на автомобілях з пошуком зашифрованого місця), і клубна настільна «Мафія», і ігри живого дії - коли група людей збирається, щоб відтворити світ фентезі. Але непогані доходи приносить тільки організація страйкбольних ігор і автомобільних квестів. А от гра в « Мафію» і вигадані світи - швидше хобі, ніж бізнес, і заробити можна тільки на саморобному зброї, збруї і чарівних паличках, які активно купують фанати знаменитого Гаррі Поттера.

МАФІЯ: «Заробіток на кіно і пиво»

Один з найпопулярніших видів ігрового дозвілля - клубна «Мафія». Ця настільна психологічна гра за правилами (8-16 гравців, хтось мафія, інші - мирні жителі. Ніхто не знає ролей партнерів по грі. Мета мирних - викрити гангстерів, а у мафії - навпаки, дограти до кінця під прикриттям). Пограти один раз коштує близько 50 грн. «Мафію» складно назвати повноцінним бізнесом. Швидше, це наполовину хобі, додатковий заробіток. Організувати такий вид дозвілля нескладно, а витрати на це мінімальні, - розповідає керівник одного з київських клубів Олександр Богдан. - Основна складність - збирати десятки абсолютно різних людей зі своїми справами, планами і бажаннями в потрібний час у потрібному місці на регулярній основі. Ми вже 6 років займаємося «Мафією», і були свідками того, як багато відкривали свої клуби, а потім через місяць-два закривали через нестачу мотивації або невиправданих очікувань». Заробіток маленький, запевняє Олександр: «У місяць я можу заробити $ 200-300 приблизно. А основні витрати: атрибутика (заміна зношених карт, закупівля масок, фішок), оплата ведучих, приміщення (оренда офісу в Києві може обійтися в 9-12 тис. грн на місяць. - Авт.).

У мафію в Києві грає приблизно 200-300 осіб на тиждень по всіх клубах». Організатор іншого клубу Євген Ховака каже, що заробіток на «Мафії» - мізерний. «Так, на пиво і на кіно з дівчиною.

Робити гроші на «Мафії» допомагають корпоративи і продаж атрибутики - наприклад, оригінальних карт». Так, повні комплекти для гри в «Мафію» продають за 250-999 грн (туди входять маски, дизайнерські карти, номерки для гри), простий набір карт обійдеться у 100 грн. Що стосується корпоративів, то за 4 години роботи ведучого у офісі чи ресторані просять 1200 грн, 800 грн попросять за зйомку заходу, додатковий ведучий обійдеться ще у 800 грн.

АВТОКВЕСТИ: дохід до $10 тис.

Одна з небагатьох ігор, на яких організатори дійсно заробляють - це автоквест. Це інтелектуально - рухливі ігри, для участі в яких необхідний автомобіль і хороша орієнтація а місті найчастіше учасники повинні відгадувати загадки, так чином розшифровуючи якесь місця в місті, переїжджати від локації до локації і першими виконати всі завдання. Ігри також часто прив'язують до якоїсь тематики: від теми апокаліпсису до теми... черепашок ніндзя, коли учасники повинні прийти ще й у костюмах.

Про розміри своїх доходів організатори розповідають неохоче. Вартість участі у звичайній грі - 200 грн з команди ( 5 чоловік). У Києві, в середньому, кожен місяць 30-40 команд грають 2 гри на місяць, ще 20-25 команд - інші 2 гри, розповідають організатори. Також грають Харків, Донецьк, Одеса, Львів, Дніпропетровськ. З урахуванням дорожнечі організації (в середньому - $ 1000), організатори за місяць можуть отримати прибуток у кілька тисяч гривень. Тому основний дохід припадає на корпоративи: наприклад, максимальну суму - $ 24 тис. - виклав за гру кілька років тому великий бізнесмен (одному гравцеві гра обійшлася в $ 3 тис.). Неофіційно говорять, що заробітки на корпоративах коливаються в межах $ 1-10 тис.

Керівник одного клубів, що займаються Автоквест в Україні, а також в Молдові та Росії, Ярослав Зорка, розповів «Сегодня», що організувати гру непросто: «Процес підготовки гри, в залежності від її складності, наповнення і кількості учасників, займає від 2 тижнів до 4-6 місяців. Сюди входить розробка ідеї (сценарія. - Авт.), механіки, наповнення, підбір і підготовка локацій. Кожна стадія вимагає якихось витрат: часу, реквізиту, бензину, друкованих матеріалів, домовленостей з локаціями, податків (клуб офіційно зареєстрований як підприємство. - Авт.)».

За словами Ярослава, зібрати аудиторію складно: «Ще складніше її втримати. Тому, хто збирається зайнятися чимось подібним, я б порадив мати в запасі 2-4 роки на розвиток, заробітку тут не буде, знайти команду і мати стартовий капітал - $ 10-15 тис. Але зараз не найкращий час для початку розважального бізнесу. Капітал відбивається довго і болісно, але поскаржитися не можу». Підводні камені, каже Ярослав, у відсутності готових кадрів і рішень: «Коли ти відкриваєш ресторан, вже є компанії, які заповнять його посудом та технікою, знайдуть тобі персонал, навчать його і поставлять касові апарати та софт. А тут все придумуєш сам». Зорка відзначає, що важлива оригінальність ідеї самої гри: «Найголовніше - придумати щось нове. Робити черговий автоквест сенсу немає».

СТРАЙКБОЛ: «Дохід — з ігрових внесків»

Іноді можна заробити і на організації досить популярних зараз ігор в страйкбол. Це військово-спортивна гра, у якості ігрового спорядження використовується «м'яка пневматика» (за законом не є зброєю), захисна амуніція і окуляри. У процесі гри учасники імітують роботу різних збройних структур: наприклад, відіграють німців і росіян у Другій світовій і пр.

«Київська Федерація страйкболу - це офіційно зареєстрована юридична особа, але ми створені не для отримання прибутку, для нас це не бізнес, а улюблене хобі. Ми зареєстровані як неприбуткова громадська організація. Більшість організаторів працюють без реєстрації. Я особисто роблю ігри в своє задоволення. Іноді вони в підсумку виходять з позитивним балансом, а іноді - і з негативним. Але багато людей заробляють на цьому гроші», - розповів «Сегодня» президент Київської федерації страйкболу Віктор Грачов. Анонімно гравці розповідають, що на одній великій грі можна заробити до $ 5000 на всіх організаторів: «А якщо це закриття сезону, куди з'їжджається 1-2 тисячі гравців, то дохід може бути ще більше».

Військову амуніцію, за словами Грачова, гравці закуповують самі, але можна на грі її взяти і в оренду.

Віктор пояснює, що для організації страйкболу необхідно знайти полігон під гру, придумати сценарій ( наприклад, команді потрібно врятувати якогось офіцера і вивести його з оточення ворога), Техобеспечение і технічний персонал (2-5 помічників). « Початковий капітал залежить від задумки гри і може коливатися від 10 грн до 20-30 тис. грн. Зайнятися раптом організацією страйкболу не вийде. Вас повинні знати в співтоваристві, інакше до вас просто не поїдуть». Скільки людина заробляє, залежить від внеску на його гру, його забезпечення ( на великі ігри можуть для створення антуражу вивозити навіть вантажівки і танки. - Авт. ) І кількості приїхали учасників, пояснює Грачов: «Людина, яка заробляє на іграх, зазвичай закладає під внесок 20-30 грн прибутку з гравця мінімум. Далі все залежить від кількості приїхали і мінімально закладеного кількості гравців в розрахунку на гру».

«У Києві на цей момент налічується близько 1000 активних гравців. У середньому проходять 2-4 гри кожні вихідні, - розповідає Віктор. - Вартість вступного внеску на гру коливається від 30 гривень на просту одноденну гру (з нехитрою сценарієм і мінімальним забезпеченням) до 300 гривень на багатодобові проекти з ігровою економікою і повним забезпеченням («Сталкер», «Сюрваріум»). На любителях страйкболу виразно заробляють фірми, які виготовляють амуніцію і зброю для таких ігор. Наприклад, ціна ігрового автомата-копії HK416 - 2099 грн, аналог бельгійського пістолета- кулемета - 2700 грн, а аналог ПКМ (різновиди кулемета Калашникова) - 6600 грн. Звичайні захисні окуляри обійдуться майже в 400 грн, а ударостійкий, водонепроникний ліхтар на сайті з продажу військової амуніції пропонують купити вже майже за 700 грн.

Обладунки, палички, шкатулки і шпильки

На безпосередньо рольових іграх (по фентезійних та іншим авторським світам) можуть заробити ті, хто вміє робити антураж (одяг, зброя, обладунки, елементи костюма та ігрових речей персонажа). Майстер з Черкас Віктор розповідає, що робить чарівні палички для гравців у світ Гаррі Поттера, середньовічні скриньки, шпильки з дерева та інше. «Зараз ціни на чарівні палички (робляться з дерева за формою і замовленням покупця. - Авт.) Я планую підняти на 50 % - через долара і ситуації в країні. У будь-якій іншій майстерні все, що я роблю, було б мінімум в 2-3 рази дорожче - просто я набирав клієнтуру, і ціни не намагався накручувати - як може людина, так і домовлялися. А поки у мене паличка з різьбленням коштує від 200 грн, без різьблення, але фігурні - від 150 грн, звичайна - 100 грн. Їх продаю не тільки в Україні, але і в Росію і Білорусь - у такому ж діапазоні цін, може, на 10 % дорожче».

Віктор каже, що, крім цього, робить все, що замовлять : «Дерево (зброя, наприклад, дерев'яні мечі. - Авт.), рюкзаки, заколки вже робив ( наприклад, у вигляді знака гільдії з комп'ютерної гри) і обладунки. Все, що було намальовано і придумано у фільмах, книгах, іграх, повторюється в майстернях. Навіть середньовічні красиві шкатулки можуть бути не самими маленькими і простими - з секретер та інше». Ціна виробів, за його словами, залежить від матеріалів, витраченого часу і того, як домовишся з майстром: «Наприклад, рюкзак замовнику в 1150 грн обійшовся, шкатулки роблю в діапазоні до 500 грн, обладунки - в районі 1200 грн. Часу робота займає залежно від того, як робити. Якщо цілими днями - одне, а якщо після роботи, як я, - інше. Обладунки робили дві людини місяць. Скриньку я за тиждень би сваял, якби хотів. Також і палички - по -хорошому, тиждень на одну йде, якщо якісно з різьбленням і після роботи. Якщо поспішати, можна зробити за 1-1,5 дня, але втомишся. Ну і все залежить від того, звідки руки ростуть і які в тебе верстати є в наявності. Вручну - в 2-3 рази довше».

Ціни на матеріали, за словами Віктора, включаються в оплату, але тут все залежить від побажань і можливостей замовника. Величезний плюс такої підробітку, зізнається Віктор, що замовлення на дому: «Я сиджу в Черкасах, а замовники - звідки завгодно». Інший майстер, Ігор, який також займався виготовленням антуражу з дерева і сталі, визнається, що наші ролевики не люблять багато витрачати: «Вони прохають продати їм дешевше, а у мене на виготовлення однієї шкатулки піде кілька днів. Зате в Росії хлопці менш скупих, для них наші ціни - просто райські. У них беруть набагато дорожче».

Гроші на фентезі

Заробити на рольових іграх (учасники надягають костюми вигаданих фентезійних персонажів, збираються на полігоні і грають у війну, представляючи себе героями книг або фільмів) складно. Майстри маленьких ігор (до 100 учасників) зізнаються, що тільки витрачають: на оренду приміщення, поїздку до полігону, антураж. Витрати коливаються: оренда танцювального залу в Києві - 1-8 тис. грн, оренда котеджу - вже 12 тис. / Добу. Тому навіть при максимальних внесках в 200 грн з людини, щоб покрити оренду котеджу, доведеться зібрати їх з 60 осіб. «З гри в гру у мене мрія - вийти в нуль», - говорить один з майстрів. Що стосується великих ігор (близько тисячі учасників), на них заробляли в 90-х: «Майстра за гроші робили поблажки гравцям». «Вийти на 1-2 тис. грн за гру можна, - кажуть ролевики. - Але великі ігри трапляються рідко, тому це більше хобі».

До списку новин