загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Які споживчі кредити наважуються брати українці

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Експерти констатують: у травні-2014 позичальники ризикують брати лише короткострокові споживчі кредити на невеликі суми. При цьому середня реальна вартість споживчих позик терміном не більше року у квітні-травні 2014 знизилася на 0,5-0,7 процентного пункту.

Цієї весни споживче кредитування залишається актуальним для позичальників. «У березні-травні 2014 спостерігається спад ділової активності, викликаний політичною нестабільністю. Звичайні люди вбачають у цьому загрозу, іноді цілком обґрунтовану, затримок у виплаті заробітних плат, скорочення штатів. Ринки фіксують зниження купівельної спроможності. У таких умовах люди потребують беззаставних споживчих кредитів готівкою. Такі кредити затребувані на невеликі терміни (1 рік) і суми (до 10 тисяч гривень). На них припадає найбільший попит», – розповідає начальник відділу розвитку споживчого кредитування банку «Національний Кредит» Наталя Тарасенко.

З іншого боку, існуючі або потенційні проблеми з платоспроможністю зупиняють як позичальників – в отриманні позик, так і банки – в їх видачі. «Хоча інтерес до споживчих кредитів залишається, падіння темпів кредитування дуже суттєве. Багато в чому це зумовлено і недостатньою пропозицією на кредитному ринку. Багато банків призупинили кредитування фізичних осіб взагалі або закрили найбільш ризиковані програми кредитування. Причинами послужили проблеми з ліквідністю, відтоки вкладів населення, а також зростання частки прострочених кредитів», – пояснює Наталія Тарасенко.

Ті ж позичальники, хто все ж таки наважується взяти в борг у банку, крім короткострокових беззаставних кредитів надають перевагу також картковим позикам на невеликі суми. «Найбільшим попитом користуються беззаставні кредити готівкою та овердрафти на зарплатні картки. Термін таких кредитів становить від 1-го до 3-х років, сума від 1 тис. до 50 тис. грн», – розповідає начальник управління споживчого кредитування департаменту роздрібного бізнесу Укрінбанку Ірина Жук.

Упав попит на кредити на товари. Виняток становлять ті з них, які можна оформити під близьку до нуля процентну ставку. Але й тут позичальники також найчастіше звертаються по невеликі суми. «Особливою популярністю користуються кредити на товари, особливо якщо вони мають пільговий період (без відсотків). Середній термін оформлення таких кредитів до 24 місяців (в нашому банку – 17 місяців), середня сума 5-5,5 тисяч гривень», – коментує заступник начальника управління розвитку роздрібного бізнесу ОТП Банку Олександр Кудара.

За даними компанії «Простобанк Консалтинг», із середини квітня до середини травня ц.р. середні реальні ставки за споживчими кредитами строком на рік – як беззаставними, так і під заставу нерухомості або авто – знизилися. Беззаставні позики «подешевшали» на 0,7 процентного пункту, до 65,8% реальних річних у середньому по ринку. А кредити з наданням застави – на 0,5 процентного пункту, до 26,7% реальних річних у середньому по ринку.

Втім, середні реальні ставки по кредитах нецільової іпотеки знизились і при інших термінах: на 0,12-0,58 процентного пункту, до 29,1-32,3% реальних річних. А трирічні беззаставні позики «подорожчали» на 0,4 процентного пункту – до 67,9% реальних річних.

До списку новин