загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що у червні зародить, узимку не зашкодить

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

День Костянтина — найкраща пора для сівби льону та  гречки

Майбутній урожай хліборобської ниви великою мірою залежить і від погодних умов першого літнього місяця. «Червень урожай замовляє», «Що у червні зародить, влітку не зашкодить», — стверджують народні прислів’я.

У червні старі люди здавна спостерігали за народними прикметами, зокрема у такі дні: 3 — Костянтина, 7 — Іоанна Предтечі, 14 — Устина й Харитона, 22 — Кирила, 25 — Онуфрія.

За твердженням народних синоптиків, день святого Костянтина — найкраща пора для сівби льону та  гречки. Крім сівби, будь-яку іншу роботу виконувати у полі цього дня не можна, бо святий Костянтин «виб’є ниву градом».  Якщо цього дня йтиме дощ, то й наступна осінь буде вологою і холодною.

На Іоанна Предтечі остерігалися вигонити худобу на ранкову росу — чекали, поки трава висохне. Шкідлива була ця роса й для людського здоров’я.  Особливо оберігали, щоб по ній не бігали босоніж діти.

Від Іоанна починають збирати лікарські трави. Якою буде погода цього дня, такою утримається до кінця місяця. Якщо йтиме дощ, влітку добре вродить садовина і ярі культури.

День святих Устина й Харитона характеризується багатьма приповідками, які, безумовно, грунтуються на давніх народних прикметах. «Устин тягне догори коноплі, а Харитон — льон», «Устин і Харитон плекають жито, а Лука — ярі». Якщо цього дня ранок погожий — гарно вродить жито, а якщо похмурий — буде урожай на ярину. Якщо розпочнеться дощ — не вгаватиме до кінця місяця.

На Кирила припадає день літнього сонцестояння — найдовший день і найкоротша ніч. Старі люди кажуть: «Кирило весну проводжає, а на осінь позирає». Якщо від цього дня росяні ранки — до врожайного літа.

Хоч би яким був цей день — сонячним чи похмурим,  в історії  України він назавжди позначений чорною стрічкою. 22 червня 1941 року розпочалася війна. Близько десяти мільйонів наших співвітчизників полягли у жорстокій борні, захищаючи від фашистських загарбників «сім’ю братніх народів». У страшному сні нам, українцям, не снилося,  що сьогодні свою Батьківщину доведеться захищати від імперських зазіхань колишніх побратимів по зброї… Поминаючи полеглих у боях із коричневою чумою, відтепер поминатимемо і тих, хто загинув у мирні дні від рук російських терористів і їхніх поплічників — сепаратистів.

НАШ КАЛЕНДАР

1 червня — День захисту дітей; День працівників водного господарства; Міжнародний день захисту дітей

5 червня — Всесвітній день довкілля

6 червня — День журналіста

7 червня — День працівників легкої промисловості

8 червня — Трійця

14 червня — Всесвітній день донора крові

15 червня — День медичного працівника

16 червня — Початок Петрового посту

20 червня — Всесвітній день біженців

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

23 червня — День державної служби; День державної служби ООН; Міжнародний день вдів

25 червня — День митної служби України; День моряка

26 червня — Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом

28 червня — День Конституції України

29 червня — День молоді

Павло ЛАРІОНОВ

До списку новин