загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сепаратисти тягнуть Донецьку область назад

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Економіка українського індустріального регіону Донбасу сильно потерпає від збройного конфлікту. Інфраструктурі завдано величезних збитків, ситуація з домовленостями похмура, а експорт до Росії зазнав краху.

Затяжна політична криза негативно позначилася на економіці України загалом. Але з усіх українських областей найсильніше страждає Донецька область на південному сході України. І кінця цій ситуації не видно. Оскільки  ситуація там і надалі дестабілізується проросійськими сепаратистами.

Згідно даних донецького відділу української служби статистики, збитки підприємств в області  у першому кварталі 2014 року є приблизно на 37 відсотків вищими, порівняно з середнім показником у цілій державі. Втрати на Донбасі лише в перші місяці цього року були оцінені в перерахунку на євро в 1,8 міліардів євро, що перевищує збитки за цілий 2013 рік (1,3 мільярди євро). Промислове виробництво в області, у порівнянні з цим же часовим проміжком минулого року, впало на 13 відсотків. Причиною для цього послужили  зменшення експортних замовлень, а також постійно падаючий попит на внутрішньому ринку.

Виробництво на великих підприємствах ще тримається на ногах

Контрольно-пропускний пункт в Краматорську після бою

Великі підприємства у кризових областях східної України досі підтримували виробництво, за їхніми даними, на звичному рівні. Але прогнози на наступні два місяці все ж розчаровують. "Поки що все іде в нормальному режимі. Але ситуація з контрактами, звісно, погіршилася", - говорить Володимир Шулій, керівник відділу маркетингу "Новокраматорського машинобудівного заводу " в інтерв'ю для Німецької хвилі.

Місто Краматорськ знаходиться на території, де українські урядові сили проводять антитерористичну операцію. Від квітня вони воюють з проросійськими сепаратистами в південно-східних областях Донецька та Луганська, які проголосили в себе "Народні республіки". Володимир Шулій покладає вину за сумні перспективи підприємств на сепаратистів. "Який іноземець прийде до нас, коли йому потрібно подолати 13 блокпостів?"

Торгівля з Росією зазнала повного краху

 

Через нестабільну політичну ситуацію у країні багато контрактів були анульовані, стверджує в інтерв'ю для НХ Юрій Макогон з українського національного інституту стратегічних досліджень. А нових на Донбасі так швидко не отримають, гадає він. "Найважливіші підприємства важкої промисловості все ще працюють, але їхня виробнича потужність не завантажена повною мірою", - наголосив експерт з економічних питань.

На його думку, виробництво на підприємствах на сході України орієнтоване на російський ринок. А він для них фактично втрачений. "Торговельний обіг між Росією та Донецькою областю з початку року сильно зменшився", - говорить Макогон. Передусім значне пошкодження системи залізничного сполучення спричиняє великі труднощі для індустрії та товарообороту в неспокійних областях.

Повітряні сполучення більше не функціонують - що означає величезні втрати для економіки області. Аеропорт міста-мільйонера Донецька, згідно з даними українських можновладців, мусить залишатися закритим ще до 30 червня. Туроператори в той же час повідомляють, що всі польоти протягом цілого літа були скасовані. "Персонал не має безпечного доступу до аеропорту", - говорить Дмитрій Косінов, речник аеропорту в своєму інтерв'ю для НХ. Поблизу аеропорту і далі стріляють.

Багато малих підприємців у бігах

Сепаратисти грабують філіал банку в Донецьку 

Щоправда, найгірше позначилася криза у Донбасі на малих та середніх підприємцях. На думка Юрія Макогона, в економіці області вони мали частку в приблизно 10 відсотків. Половина фірм закрилася останніми тижнями через зростаючу напруженість.  Це призвело до істотного зростання безробіття.

Згідно повідомлень, сепаратисти шантажували підприємців, грабували фірми і навіть викрадали людей. Тому багато малих підприємців залишили регіон з тим, щоб втікти від нападів бандитів так званої "Донецької народної республіки", говорить соціолог Ярослав Паско у розмові з НХ.

Експерт з економічних питань Макогон вказує на те, що розвиток Донбасу проявляв негативну тенденцію вже з 2008 року. "Політична криза та бої, звісно, погіршують ситуацію", - говорить він. Якби кризу вирішили швидко та мирним шляхом, то всерівно економіці Донецького регіону, мабуть, потрібні були б роки, щоб досягнути рівня 2013 року, як стверджує експерт.

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин