загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як банки обдурюють рівнян: декілька історій

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Рівнянин Олексій показує дві смс у своєму смартфоні. У першому повідомленні банк дякує йому за повну виплату кредиту і сподівається, що співпраця продовжиться у майбутньому. Друге повідомлення надійшло за місяць. У ньому чоловіка «лякають» наявністю боргу «тіла кредиту» в одну копійку, що автоматично означає необхідність сплатити 3.210 грн. за відсотками.

- Коли зателефонував за номером вказаним у другому повідомленні, то жінка почала виправдовуватися: мовляв у неї такі дані в комп'ютері. Коли ж я сказав, що розберуся, бо не вперше, то у неї змінився тон і вона почала радити чекати дзвінка з відділення банку, бо може якась технічна помилка сталася, – розповідає Олексій.

Спокійний сон у цьому випадку може забезпечити офіційна довідка про повне погашення кредиту, видана відділенням фінустанови. Так, у деяких банках ця послуга є платною – можна вважати, що ви купуєте собі час і спокійні нерви.

Юристи радять у подібних ситуацій критично ставитися до подібних повідомлень чи дзвінків, а також звертатися до міліції або прокуратури.

– Наявність у третіх осіб інформації по кредиту означає, що відбувається виток інформації, порушується банківська таємниця, гарантована законодавством, – розповідає рівненський юрист Іванна Смачило.

Іще одна неприємна «кредитна» історія сталася із рівнянкою Наталією. Жінка розповідає, що з чоловіком брали кредит на авто. Через різке здорожчення долару подружжя затримало виплату і «тіла», і відсотків на місяць.

– Хотіли домовитися про реструктуризацію, але банк на це не пішов. Надсилали смс щодо заборгованості, телефонували, часто це було пізно увечері. Було судове засідання, яке ініціював банк і після якого його штрафи скасували. Я у це час одержували гроші по народженню дитини і банк із цієї суми – я взагалі вважаю ці гроші ледь не святими – вираховував, навіть із зарплатної картки списували. Зрештою витребували суму, яку вони хотіли й заспокоїлися, – стисло переповідає те, що пережила, Наталія.

Рівнянка попутно згадує і досвід взаємодії з банком своєї подруги, подібний до розказаної першою історією про одну копійку заборгованості й нараховані шалені відсотки.

Про те, як банк видурив 72 гривні, розказав іще один Олексій. Чоловік мав на картковому рахунку зазначену суму. Одного вечора він вирішив перевірити стан рахунку і був здивований «нулям» в інтерфейсі інтернет-банкінгу.

– Ясна річ, вирішив з’ясувати з якої це «радості». Гаряча лінія не відповідала, довго слухав запис про те, який цей банк чудовий. Після 5-6 невдалих спроб, я пішов у відділення, де мені пояснили: якщо карткою жодного разу не скористалися після нового року, щомісячна абонплата складає 10 грн. і коли сума стає меншою ста гривень, то весь залишок автоматично анулюється на користь банку. Я сказав, що подаватиму до суду, а у відповідь почув нахабне: спробуйте, може вдасться, – обурюється Олексій.

Певно найкращий спосіб убезпечити себе від шахраїв або маніпуляцій із боку банку – не брати кредитів. Однак, якщо без цього не можете, то передусім порадьтеся із фінансовими консультантами, яким довіряєте, щодо конкретної фінансової установи. Такі люди, як правило, знають інформацію з усіх банків і можуть порадити найкращі умови. Окрім цього уважно читайте все, що вам дають підписувати в банку. Здавалося б це банальні поради, але їхнє дотримання збереже ваш час, гроші та нервові клітини.

А взагалі сьогодні треба навчатися не лише письмовій грамотності, а й фінансовій.

P.S. Назви банків ми навмисно не вказуємо у матеріалі через юридичний клопіт. Готові дати цю інформацію усім, хто напише нам на редакційну скриньку.

Володимир Гребьонкін

До списку новин