загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсійна справа ходить услід

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На території України літні люди отримують виплати, де забажають.

 Чимало людей літнього віку з Донецька та Луганська, боячись за свої життя, виїжджають із територій, де орудують терористи, до інших областей держави. Водночас до нещодавно визволених міст сходу — Слов’янська та Краматорська — почали повертатися сотні людей, зокрема пенсіонери, адже там їхня мала батьківщина. Проте є й такі, хто не схотів покинути свої оселі та залишається у «гарячих точках» понині. Не варто забувати про кримчан, які відмовилися приймати російське громадянство і хочуть отримувати пенсії за законодавством України. Тож ми вирішили з’ясувати, чи не виникає у них через це проблем з отриманням виплат.

— По 14 липня включно пенсійні виплати в Донецькій області профінансовано на 50% (1,4 мільярда гривень), Луганській — на 47% (637 мільйонів гривень). Із 6 липня відновлено перерахування коштів на пенсійні виплати у Слов’янську та Краматорську: було спрямовано перший транш — 57 мільйонів гривень. А вже 7 липня ці виплати було профінансовано на 100%, — поінформувала директор департаменту зведеного бюджету Пенсійного фонду Світлана Дяченко.

І додала: звісно ж, пенсійні виплати мають бути підкріплені готівкою. Та через бойові дії, які спричиняють технічні ускладнення, зробити це поки що неможливо. Тому є, на жаль, недофінансування по окремих регіонах Донеччини і Луганщини. Та коли безпечні умови обігу готівки відновлять, люди обов’язково отримають усі виплати.

— Пенсійний фонд забезпечує у максимально спрощеному порядку (1—2, максимум 10 днів) переведення пенсійних справ людей, які стали вимушеними тимчасовими переселенцями, за новим місцем їхнього проживання. Бо зазвичай це доволі складна й затяжна бюрократична процедура: надсилання паперових запитів, атестатів, пенсійних справ. Щоб уникнути канцелярського зволікання і оперативно забезпечити людей грошима, ПФ прийняв рішення брати людей на облік на новому місці їхнього проживання за матеріалами електронних справ. Це витяг із електронної бази даних про людину, яка отримує пенсію, де є всі необхідні дані: сума пенсії, скільки ще слід виплатити, по яке число вже виплачено гроші тощо, — повідомив директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду Владислав Машкін.

За його словами, на 14 липня, за оперативною інформацією, з Донецької області на території інших областей України вже виїхали 13 172 пенсіонери, з Луганської — 1319. Більшість — на Харківщину. Владислав Машкін повідомив, що справді є люди, які щодня повертаються назад — на малу батьківщину. Приміром, на Донеччину вже повернулися 772 особи, Луганщину — 17. І вони хочуть знову отримувати пенсію вдома. Тому робота триває у двох напрямах: оперативне переведення пенсійних справ людей, які залишають схід, і повернення їх за бажанням пенсіонерів туди, де вони отримували пенсії зазвичай.

Директор департаменту пенсійного забезпечення розповів і про вимушених переселенців з Криму. На материковій Україні за виплатою пенсій з часу окупації вже звернулися понад 2 тисячі осіб. Для них також застосовують спрощений порядок переведення пенсійних справ. Та мають надати не лише електронні витяги, а й повернути паперові справи. На це є воля цих людей — забрати свої документи з Криму. Усі вони отримують нині належні їм виплати за новим місцем проживання.

А ось щодо кримчан, які залишилися на півострові й не хочуть приймати російське громадянство та отримувати виплати від окупантів, а бажають і надалі отримувати їх за законодавством України, Кабінет Міністрів затвердив новий порядок перерахування їм коштів із 7 липня. Тож люди, які й дотепер проживають в АРК, можуть звернутися до визначених управлінь ПФ із заявою про продовження виплати пенсій за вітчизняним законодавством — як особисто, так і передати документи через свого представника або надіслати їх поштою. Проте в такому разі потрібне нотаріальне засвідчення підпису та безпосередньо документів.

Є два способи отримання цих коштів — поштовий переказ за місцем проживання або відкриття рахунку в українському банку за допомогою міжнародних платіжних систем (можна знімати гроші як на материковій Україні, так і в АРК). Військові пенсіонери автономії мають звернутися в Головне управління ПФ на Херсонщині, звичайні пенсіонери — в Геніченськ, Каланчак, Троїцьк чи Чаплинку Херсонської області.

На жаль, бувають випадки, коли людина отримує паспорт Росії, залишаючи собі український, і намагається обдурити державу, отримуючи дві пенсії. А то і три (ще за паспортом Білорусі). Такі випадки були ще з часів, коли розпався Радянський Союз. Пенсійний фонд намагається це відслідковувати. Є угода про пенсійне забезпечення громадян країн — учасниць СНД, є окрема угода з Білоруссю, тому можна звірити документи й виявити шахраїв, адже це кримінальний злочин (крадіжка).

Громадяни, які нині проживають в АРК і хочуть отримувати пенсію від України, мають обов’язково надати документи, що вони не отримують пенсію від Росії. Так само і навпаки: якщо українець хоче переїхати в Крим, змінити громадянство й отримувати пенсію від Росії, він повинен попередити ПФ, щоб йому припинили нараховувати пенсію. Цей механізм, за словами пана Машкіна, відпрацьований роками. Навіть якщо людина в Україні переїжджає з регіону в регіон, вона має за попереднім місцем проживання у відділенні ПФ отримати довідку про те, що їй там припинили нараховувати пенсію, щоб вона мала змогу отримати її за новим місцем проживання.

Любомира КОВАЛЬ

До списку новин